ser_visant Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 Hi, Prawie jestem pewien że jest w tym jakiś problem... Pacjent: Komputer z mostkiem południowym VIA8237 oraz dyskiem podłączonym na S-ATA i systemem plików NTFS na partycji systemowej. Oprogramowanie: Windows XP... NIE TESTOWAŁEM na WIN2K Objawy: Po tygodniu-dwóch pracy na takim kompie wysypuje się system /ekran stop/ po tym nie ma możliwości uruchomienia systemu, nie działa przywracanie systemu, instalacja naprawcza, a nawet jak zamontujemy na drugim HDD nowy system - nie mamy dostępu do plików na "padniętym" dysku... Choć problemy są widoczne "od razu" po zainstalowaniu windowsa, ale nie powodują jakiś większych problemów. Leczenie: Usunięcie partycji, zakładanie nowych FAT32, instalacja na nowo systemu.... ------------------------------------ Piszcie swoje spostrzeżenia... uwagi, może ktoś ma sposób aby to działało OK ? Może to wina jednego producenta MB ? Testowałem na płytach tylko jednego producenta, różne modele ale wszystkie z VIA8237... i każda ma ten sam problem. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dezerterpl Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 Hi S-ATA + NTFS + VIA8237 = Działa za-je-bi-ście :D Dyski: Baracuda20 i Cawiar200 podłaczone przez przejściówki Seriell Abita, to może mieć jakieś znaczenie ale chyba bardziej w odwrotną strone ... (bardziej powinny z tego wynikać problemy). System WXPPro jest w 100% stabilny. Niewiem co ci doradzić żeby działało, może zainstaluj najnowsze sterowniki od SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 Update: to co testowałem to były kontrolery zintegrowane na MB, dyski wszystkie to seagate (różne 80 lub 120 GB), płyty to epoxy KT600 i KT400A różne pamięci itp... nie ma mowy o pojedyńczym przypadku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dezerterpl Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 kontroler SATA na KT400A ? jaki to model via8237 + kt400a jak coś to jeszcze możesz zajżeć na strony epoxa i seagate i tam w faq poszukać, może coś tam ciekawego napisali kiedyś były problemy z dyskami cawiar i seagate, niechciały sie odpalać razem w konfiguracji - może podobnie jest z twoim problemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Gdyby to moje było to pewnie bym znalazł "dzurę" - Ja mam już lekko "posiwiałą" 8RDA oraz 2 letnią barracudę 80-tkę ATA-100 (ehh gdzie te czasy jak dawali 3 lata gwarancji) :) A tamte sprzęty to moich znajomych... a wiadomo jak to ze znajomymi... oststnio zakupili i teraz narzekają :) prawde mówiąc od czasu "przerobienia" na FAT32 to uspkoiło się i działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 kontroler SATA na KT400A ? jaki to model via8237 + kt400a8K9A7i VIA KT400A+8237 Taki wynalazek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...