zari Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 Witam, Składam sobie (narazie na kartce) moje pierwsze WC i chciałbym prosic o opinie. Konfig jak w podpisie ma stresie okolo 50 stopni - dość znośnie zatem - ale hałas niemiłosierny. W skladanym WC najwazniejszy bedzie stosunek wydajności do ceny (przychylając sie jednak ku niższj cenie). No wiec do rzeczy : Blok - Spider Extreme - 115pln Pompa - Atmel 305 - 1200l/h - 50pln Węże - zwykłe PCV 10/14 - 4pln/metr Zaciski - grosze Akwarium dość duze w którym chce umieścić pompke - przykryte plexi by nie parowało - juz mam. Zależy mi na tym by nie było żadnego żródła dzwięku a z tego co czytałem niektórzy mają w ten sposób wyeliminowaną chłodnice. Całość zamknęłaby się w 180-190pln i wiecej na ten interes nie chciałbym wydawac. W późniejszym czasie chce kupić sobie wielką chłodnice (nagrzewnice od jakiegoś big samochodu), zamontować ją w jakimś stelarzu , z przodu walnąć kupioną w www.cheiftec.pl dolną część panelu przedniego mojej obudowy- i umieścic to pod oboduwą. wyglądało by chyba fajnie - big chieftec @ very big chieftec. Ale puki co to sie jeszcze wstrzymam z tą opcją. Co sądzicie o tym konfigu WC? PS: Czy powyższa pompka pociągnie mi w przyszłości blok na NB i GPU - czy też lepiej od razu inwestowac w 2000l/h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 Blok Spider Extreme jest na allegro za 99zl http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22968324 Ja bym jednak zainwestowal w blok z http://mcs.pc.pl - mam Uziela i temperatura 32C w tej chwili (komp wlaczony juz 6 godzin). Sam jestem poczatkujacy, wiem jak to jest - mam WC od wczoraj 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mol666 Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 Ja mam blok SPIDER EXTREME ale na razie lezy na biurku obok klawiatury :twisted: na razie mam na procu blok wiercony z bloki.pl i jeśli chodzi o stosunek jakość/cena to obydwa bloki z bloki.pl mają bardz dobry na pewno lepszy niz bloki z MCS na wierconym bloku na tym co w podpisie jest 34C w stresie nagrzewnica to kadet +4x 80x80@7V :D pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 http://www.zoosfera.pl/ - chciałem ci polecić bo ja 2 tygodnie temu kupiłem u nich AT 305 za 39pln + przesyłka.. ale widze ze juz cena jest wyższa... bo 46. A mieli najtaniej. Ta 1200L/h teoretycznie powinna wystarczyc. Ale to wszystko zalezy od oporów jakie będzie stawiać Ci chłodnica, ilości zagięć na wężach itd. A z tym akwarium to nie wiem. Teoretycznie CPC na samych rurkach sie chłodzi i to daje rade. Niech sie wypowie ktoś kto to testował. Ja dzisiaj dostaje chlodnice i tez na razie nie mam na nią wiatraka żadnego bo kaski zabrakło. Też nie wiem czy da to rade.. Potestuje to sie pochwale ;-) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 No wiec cały stuff juz leży i czeka na chwile mojego wolnego czasu (pewnie świeta) by go złożyć. Finalnie staneło na: Blok - Spider Extreme - 99pln Pompa - Atmel 305 - 1200l/h - 50pln Węże - zwykłe PCV 12/15 - 2pln/metr - 6metrów zaciski 6pln Akwarium 60L - 85pln zatem całość to jakies 250pln - i zobaczymy jak bedzie wydajne. Za kilka dni zapodam jakies wyniki temp. Dzieki wszystkim za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 prakuje mi tu chlodnicy, alebo nie umiem czytac :/ zamiast tego akwarium kupilbys chlodnice i byloby duzo lepiej. pompki to ATMAN a nie ATMEL :P ogolnie taki tani zestaw na poczatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Faktycznie chłodnicy nie ma, ale i bez niej nie jest źle, mam teraz akwarium zapełnione 40litrami wody. Sprzęt kręcony jak w podpisie. A temperaturki sprawdzane softem następujące: idle - 32-33 stopnie (srednio tyle, czasem jest 31 a czasem 34) stress (0.5 godziny superpi) - 40 stopni Po 3 godzinnym katowaniu w maxpayne'a2 temp. wynosiła 37 stopni. Co do temp. otoczenia to nie wiem bo nie mam termometru ale jest chyba taka zwykłą pokojowa temp. ogolnie taki tani zestaw na poczatek. Wiesz, faktycznie tani ale czy koniecznie "na początek"? W sumie temperatury mi się podobają, ewentualnie dorzuce jeszcze chłodnice. I na tym koniec - nie zamierzam bić się o jakiś stopień czy dwa z nukiem2 (prawie 2 razy droższym). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 ja tez ma mspider exream i nie nazekam :D 50c jedyne co mnie martwi to albo jego opory albo tandetnosc pompek atman bo albo on robi straszne opory albo atman nie moze pociągnąc 2 bloków (bez chłodnicy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mol666 Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 ja tez mam spidera extreme i przy pompce aquael650 leje całkiem niezle na wlocie do zbiornika z pomka uklad oczywiscie otwarty chlodnica kadet +4x80x80@7V temp nie przekracza 33C po 2 godz prime`a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Tak naprawde to nie wiecej jaka macie teperature CPU wiec zabawa w numerki nie ma sensu. Niestety bez dobrego termometru nie da sie zmierzyc tych wartosci, a czujka na mobo daje dane tylko orientacyjne, ktore maja ostrzegac przed ewentualnym przegrzaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...