Skocz do zawartości
bachus_anonym

Ranking *Stabilnego* Maksymalnego FSB - Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

mobo DFI dopiero wyciaga FSB z pamieci na Abicie max na tych samych kosciach mialem 250FSB na 2.8v 2.5 4 4 11

a na DFI dziwie sie ze jest 265 na 2.7v :) nawet na 2.6v na 270 windows wstaje

a najlepsze jest to jeszcze ze teraz mam nie swojego proca tylko kumpla :) pozyczylem mu mojego mobila do testow (a tamten to dopiero potrafi :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem 500 to na 253 wstawała stabilny było dopiero na 230

...na moich pamiatkach komp stabilny jest na 237 a na 245 da sie screena zrobić .. tak sie zastanawiam czy skoro na 500 była taka lipa czy wymiana pamiotek coś pomoze czy abit pupy daje .. musze skołowac jeszce jakieś inne lepsiejsze pamiątki i w tedy zobacze .. pewniego dnia na pewno sie z wami pościgam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi sie szperać ale Lan Party wcale nie jest aż taka nowa jak by się nam wydawało :) po prostu olbrzymi potencjał został troche później odkryty niż na NF7, niestety ale wcześniej DFI robiło płyty na rynek LOW END

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi sie szperać ale Lan Party wcale nie jest aż taka nowa jak by się nam wydawało :)  po prostu olbrzymi potencjał został troche później odkryty niż na NF7, niestety ale wcześniej DFI robiło płyty na rynek LOW END

Wszystko pięknie ale Lan Party B jest młodsza od NF7 o ładne kilka miesięcy (myślę że bisko rok)...

Wcześniej to w DFI nie pracował żaden inżynier ABITA 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak troszke nie na temat... ale byc moze wazne dla uzytkownikow innych plyt niz DFI Inf/Lan...

wczoraj dostalem do beta-testowania najnowszy wyrob TicTac'a. jest to mianowicie malutki programik windowsowy umozliwiajacy zmienianie tzw. DIMM Alpha Timming Parameters... sa ta te czasy dostepu (poza Tras, RAS Precharge i RAS-to-CAS), ktorych mozliwosc ustawiania w BIOS maja plyty DFI, ale nie NF7... 

dopiero zaczynam sie nim bawic, moge powiedziec, ze zaciesnienie tych timigow dalo 30MB/s w Sandra Mem Benchmark...

niestety, jest jeszcze nieopublikowany oficjalnie, wiec musicie jeszcze troche poczekac...

pozdrawiam,

nForce2 Tweaker V0.2

A Windows Program written by CodeRed @ XtremeSystems.org allowing tweaking to all nForce2 base board on:

- Memory Alpha Timing

- AGP Controller Latency

- AGP Bus Latency

- PCI Latency

niedobry bachus_anonymous 8) nie chciał się podzielić

Progs: http://forum.abit-usa.com/attachment.php?postid=377948

Yotomo wytropił :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki robicie burdel w rankingu, fakt ze fsb 271(Zulusman) to piękna sprawa ale tam wyraźnie piesze jakie są warunki zeby umieszczać wyniki, voodoo znowu zapodal same screeny a na podstawie ich bachus nie rozszerzy rankingu o jego wyniki. Tak ktos coś osiągnie i już mocno krzyczy a moderator sie wkurza bo musi czyscić topić ze śmieci, przeciez dyskusje mamy tu prowadzić :|

jeszcze raz prosze zachowajmy chociaż porządek na tym kawałku forum to wszyscy będziemy z tego zadowoleni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Hipo za wsparcie....

chcialbym jeszcze jedynie powtorzyc to, o czym jest mowa w zasadach...

FSB nie jest w tej chwili kryterium glownym... zwroccie uwage, ze osoba z lepszym wynikiem z Sandry moze byc wyzej, mimo nizszego FSB... zatem jezeli zalezy wam na lepszym wyniku, to radzilbym zwrocic na to uwage...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy jak na to spojrzec....

na potrzeby tego Rankingu. gdzie szukamu "w miare" stabilnej konfiguracji, wystaczy SuperPi 16M i 3dMark2001.... nie mam nic przeciwko SuperPi 32M, nawet jeszcze lepiej...:-)

ale oczywiscie z drugiej strony, "super" stabilny system to powiedzmy, Prime95 Blend 12godz, plus conajmniej 1godz (ok 100 powtorzen) Lobby High z 3DMarka2001 albo caly test puszczony na noc :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy jak na to spojrzec....  

na potrzeby tego Rankingu. gdzie szukamu "w miare" stabilnej konfiguracji, wystaczy SuperPi 16M i 3dMark2001.... nie mam nic przeciwko SuperPi 32M, nawet jeszcze lepiej...:-)

ale oczywiscie z drugiej strony, "super" stabilny system to powiedzmy, Prime95 Blend 12godz, plus conajmniej 1godz (ok 100 powtorzen) Lobby High z 3DMarka2001 albo caly test puszczony na noc :-)

no to jest dopiero sprawdzian:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak ... te ukryte parametry odczytywane z ramów

np.

T(DOE) 3

T(RRD) 2

T(W2P) 5

T(W2R) 3

T(REXT) 2

T(R2P) 2

T(R2W) 3

są porównywalne z

T(DOE) 6

T(RRD) 6

T(W2P) 6

T(W2R) 6

T(REXT) 3

T(R2P) 6

T(R2W) 6

- zmiana ich nie wiele wnosi.

Wyniki np 3D2001MARKsa w granicach błedu statystycznego

(podobnie AIDA)

Głowny wpływ ma jednak CL, tRCD, tRP, tRAS

własciwy kontroler pamieci nVidii

a nawet bios (NF7-S)

CPU enable

----------

Speptycznie podchodze do w/w programu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to czytam to az mnie nerwica bierze ze nie zrobilem tych testow do rankingu z moim dualem tez bym mial nie najgorsze miejsce :twisted:

Tylko ze teraz moj komp jest w PL a ja za wielka woda , no chyba ze Hipo sie pofatyguje do mojej Zony i machnie testy za mnie ( tylko testy :twisted: :wink: )

Pozdrowienia z NJ :wink:

Nie wiem kiedy sie znowu pojawie bo czasu to mam slownie zero :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywalczyłem dzisiaj 265MHz Dual stabilne, aczkolwiek timingi są straszne. Czy ktoś z Wrocka mógłby pozyczyć mi jakieś ciekawsze kostki niż D43 :) ?

pozdrawiam

Sebastian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...