mavers Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 To takie łapanie za słowa ..wiadomo o co chodzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 ehh od dzis jako pierwszy test zapuszczam SuperPI 16M lepsze chyba niz prime :) a trwa kolo 16-18min :D 10x250 2x256 Hynix Dual @3v przeszlo 3dmarka i pcmarka04 (linka nie dam bo idioci pozwolili publishowac tylko jeden wynik :roll: dla pcmarka04) z palcem w d.. :D a poległo na SuperPI .. mialbym 3620pkt i deptałbym po pietach Rudiemu, Swiderowi i Bachusowi (którzy defakto sie roznia bardzo mało w wyniku :)) a tak poległem :) jutro zobacze czy wieksze Vcore pomoze .. moze to nie memki .. a tak na pocieszenie 10x250 2x256 Hynix Dual @3v SANDRA MEM + 3DMark2k1 generalnie wszystkiemu winna druga kosc która dokupilem pózniej .. slabo lata.. :( jak cosik potestuje to dam znac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 wieksze vcore pomoze w orbie monza zamiescic 5 wynikow - po prostu usun stare. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 rapra spania nie masz czy jak :D 5.39 ;) sorry za off top Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 No Chaos, niezle męczysz, te hynixy :D W końcu CPC off, ale nadrabiasz to wysokim FSB (jak na hynixy przystało) i w miare niskimi timingami (jak na hynixy nie przystało :D ) Gratulacje, w końcu 250 w dualu ;) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Ja na razie w fazie testów: 1) płyta bez modów 2) stock cooling 3) memki tylko 333MHz za to BH6 4) bios z CPC ON Obecnie FSB 235 Mhz 11-3-3-2,5 przechodzi Prime ... jutro może wrzucę komplet wyników. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Ja na razie w fazie testów: 1) płyta bez modów 2) stock cooling 3) memki tylko 333MHz za to BH6 4) bios z CPC ON Obecnie FSB 235 Mhz 11-3-3-2,5 przechodzi Prime ... jutro może wrzucę komplet wyników. Też mam surową płyte. Pozostawiłem wersje z FSB220 CL2 3-2-11 dual Potestuj tez AIDĄ (odczyt/zapis) dla porównania. Wynik weź średni (wg założenia: odchylenie standardowe/średniej <0,4%) Ciekawe czy CL2 i tRP=2 zniweluje tą róznice FSB ok. 6,8% (235/220), teoretycznie nie powinno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Testy w toku - na jutro powininem mieć komplet, muszę PcMarka04 zassać - kiedyś go miałem ale przypadkowo poleciał do kosza :P @Mavers: sprawdzę też w AIDA choć przywykłem do Sandry (chyba ładniejsze imię :wink: ). FSB 220 też sprawdzić dla porównania ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Testy w toku - na jutro powininem mieć komplet, muszę PcMarka04 zassać - kiedyś go miałem ale przypadkowo poleciał do kosza :P @Mavers: sprawdzę też w AIDA choć przywykłem do Sandry (chyba ładniejsze imię :wink: ). FSB 220 też sprawdzić dla porównania ?? AIDA troche mniej wrażliwa na czestotliwość rdzenia. Dokładnie odzwierciedla przepustowość ram. Ma tez mniejsze rozrzuty wyników niz Sandra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 AIDA troche mniej wrażliwa na czestotliwość rdzenia. Dokładnie odzwierciedla przepustowość ram. Ma tez mniejsze rozrzuty wyników niz Sandra. chyba odwrotnie .. sandra ma mniejsze rozrzuty .. aida to kolo fortuny :) smiga po 50mb w kazda strone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 AIDA troche mniej wrażliwa na czestotliwość rdzenia. Dokładnie odzwierciedla przepustowość ram. Ma tez mniejsze rozrzuty wyników niz Sandra. chyba odwrotnie .. sandra ma mniejsze rozrzuty .. aida to kolo fortuny :) smiga po 50mb w kazda strone ... żeby tylko 50MB - raz miałem rozrzut koło 100MB 8O Generalnie Sandra się przyjęła do testów bardziej, ale na prośbę Maversa podam z AIDY i z SANDRY. Wyniczki wieczorej - miałem podać wczoraj ale forum padło a zaraz do pracy lecę ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 AIDA troche mniej wrażliwa na czestotliwość rdzenia. Dokładnie odzwierciedla przepustowość ram. Ma tez mniejsze rozrzuty wyników niz Sandra. chyba odwrotnie .. sandra ma mniejsze rozrzuty .. aida to kolo fortuny :) smiga po 50mb w kazda strone Robie po kilkadziesiat wyników 20-30 po 5 najmniejszych i 5 najwiekszych wywalam. Robie średnią aby spełnić formułe odchylenie standardowe / wartości średniej ma być mniejsza od 0,4%. Tego sie trzymam. Wyniki wtedy wiarygodne z błedem max. 0,4%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 co nie zmienia faktu ze wynik w sandrze mniej sie buja .. aida daje inne wyniki wogole przeciez .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 @Mavers sprawa wygląda tak: FSB 236MHz 11-2-3-2,5cl AIDA 3550/1372 MB/s SANDRA 3610/3329 MB/s Detale TU PS Dla FSB 220MHz 11-2-2-2 Sandra wskazuje 3391/3148 (AIDA 3363/1317) więc w zaokrągleniu 200MB w plecy w stosunku do powyzej konfiguracji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuDi Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Szanowni panstwo udalo mi sie odpalic sprzeta przy 9x260 z czasami 2,5-3-3-6 w dualu. Super Pi 16M przeszlo OK. Wyniki w Sandrze to 3965 i 3606. Mam porobione screeny tylko nie mam gdzie tego wrzucic wiec narazie musze zadowolic sie chyba 4 miejscem, ale juz niedlugo ..... :twisted: Dziwna sprawa bo wczesniej gdy mialem bloczek na NB przy 260 juz zaczynaly sie lekkie problemy, a teraz po zmianie (tymczasowej) na thermalrighta NB-1 smiga OK. Moze uda sie cos ponad 260 FSb wydusic ale narazie nie mam czasu, praca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 odezwij sie na pw to ci umieszcze screeny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 RuDi -> wyniki niepokojące :D (jak dla innych w rakningu) :D A i tak masz pierwsze miejsce w... :D w 2x512 :D masz fuksa że nie kisisz 220MHz FSB :D (ciekawe co powie Chaos :D -> pewnie, że mu druga kość nawala :D :D :D) Hmm a ja bede szykował moda PSU i powiedzmy 3.6V na memki, wtedy będziemy mogli pogadać o ponad 250MHz FSb :D na 2-2-2-11 :D (ach.. te marzenia :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 A i tak masz pierwsze miejsce w... :D w 2x512 :D masz fuksa że nie kisisz 220MHz FSB :D (ciekawe co powie Chaos :D -> pewnie, że mu druga kość nawala :D :D :D druga kosc idzie 228 ani wiecej ani mniej ... pierwsza 246 przy 2.6v a druga nawet nie zejdze z timingami ponizej 2.5-3-4-11 :( tak to jest .. nie zawsze sie ma farta niestabilnie dual 250 noproblem .. ale nie uznaje ustawien na ktorych nie moge pracowac na codzien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Oczywiście była to ironia jakby ktoś nie zakapował ;) @Chaos -> Nie ma nikt u ciebie takiego Hynixa do *wymiany* lub nowy i tego sprzedać ? PS. Fajna stronka (teraz odkryłem) :D chyba przed moderatorami tak schowana :D (chodzi mi o "machine" ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 wcale nie jest ukryta .. przeciez mozna miec link do swojego konfiga nie? .. co do wymiany to jak masz kogos to chetnie wezme :P fsb 240 w dualu na jakis przyzwoitych timingach (minimum 2.5-4-4) mnie syci :) po powrocie do d10b4 zauwazylem jedna rzecz :) na CPC off smigalo mi 10x250 przechodzac pcmarka i 3dmarka ale nie superpi nawet na 240 (byc moze wina samego biosu) na d10 który ma cpc on smiga pi na 10x244 smiga super pi a wywala 3dmarka .. a pcmark przechodzi :D http://members.lycos.co.uk/chaosik/lister/pi.jpg pozatmy wynik w sandrze przy 9.5x246 cos ala 3500 3250 a przy 10.5x246 3720 3450 WNIOSEK .. z mobilem ciagnacym kolo 2.7ghz mialbym 11x246 a z takim co robi 2850 (kilka osob takie ma nawet na forum chocby Power By AMD) mialbym 11.5x246 i kolejne 200pkt w sandrze za darmo ZA DUZO TU WPLYWU PROCKA wiec jak to sie ma do FSB? :) jak juz wczesniej pisalem z Hipo trzeba dac przedzial zegara proca przy jakim pracujemu .np 2300-2500 ... bedzie sensowniej .. bo tak nijak nie da sie tego odniesc relatywnie do innych ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Coś mi sie zdaje ze niestety każda aplikcja do pomiaru będzie uzależniona od procesora :? i niestety nie da sie tego uniknąć Przedziały taktowania w jakiś sposób by to napewno podzieliły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 To prawda, wystarczy popatrzeć na ranking i ... mam najwyższe FSB na 2-2-2-11 a jestem na ostatnim miejscu ;) Rapra za to ciągnie prawi 2.7GHz z proca :D Może Aida nie jest tak czuła na procesor ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Aida jest mniej wrażliwa na czestotliwość rdzenia, głównie decyduje FSB. Dla lobbystów ramów ten test przepustowości byłby teoretycznie najbardziej popierany. Dla lobbystów krecenia proców przepustowość w Sandrze (Memory Bench.) byłby teoretycznie najbardziej popierany. Przykład Dla FSB200 i mnożników x7 x10 x12 i CL2 3-2-11-1T mamy średnio: 1400MHz -> 2760/1093 2000MHz -> 3052/1159 2400MHz -> 2990/1093 F - czestotliwość rdzenia zależność w Aidzie wg wzoru (dla FSB=200, i czestotliwości 1400-2400MHz (oraz +-15% spoza przedziału) Odczyt = 282 + 2,668*F-0,0006417*F^2 [MB/s] Zapis= 666 + 0,4415*F-0,0000975*F^2 [MB/s] jak widać współczynnik przy F^2 jest b. niski. Wykres prawie byłby liniowy, ale delikatnie krzywoliniowy. Aida jest mniej wrażliwa na kręcenie proców, a głownie ramów do czego jest przeznaczona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 @Mavers Ja tu nie widzę bezpśredniej zależnośći wyniku przepustowośći od szybkośći CPU > widzę raczej znaną prawdę, że najwyższą przepustowość mamy przy mnożniku 10x :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Coś w tym musi być :) .... pobadam kiedyś jeszcze sandre czy tez wrażliwa na mnożnik .. przyda sie ta wiedza do wyboru pod konkretne FSB własciwego mnożnika :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 mavers masz cos nei tak .. na 2400 masz mniejszy wynik niz na 2000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Testowane wielokrotnie ..wina mnożnika. x10 the best dla FSB200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 To ciekawe jaki jest "the best" dla FSB250 :D sądze, że mając zablokowanego bartka nie ma się za bardzo wyboru :D Wg. mnie przy tak dużym FSB (ok 250) im więcej megahertzów tym lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Myśle ze ranking możnaby poprowadzić na dwa równoległe sposoby, jeden z nich tak jak obecnie czyli maks ile kto wyciagnie a konkurencja druga to przepustowość i FSB w określonym zakresie powiedzmy 2100-2200 ( dostępne dla każdego a ze względu na kombinacje mnożnika i FSB musi bć jakiś przedział tolerancji) Konkurencja druga da wieksze szanse ludziom ze słabszymi prockami ( czytaj bez Mobile ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 bardzo zabawne - ja mam mnoznik 11 i go nie zmienie wiec 2200MHz mam na FSB 200. jesli macie slabsze procki (czytaj mobile) to trudno... robcie drugi ranking ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...