Skocz do zawartości
Spookie

Celek 400 max o/c

Rekomendowane odpowiedzi

Konfig:

mb: Acorp 6VIA81 ver.2B [VIA Apollo PRO PLUS](Slot 1-przejściówka Socket370)

cpu: Celeron[Mendoncino] 400@500

cooler: Boxowy

memory: 128MB PC 100@84-CL 2

gfx: RIVA TNT [128 bit] 16 MB 90/180@100/195

hdd: Segate Baracuda II 15GB 7200

zasilacz: Noname 235W

Chce wszystko maxymalnie podkręcić[najwyżej coś spale :( ] - w gre wchodzi wszystko piszcie wszystko co wiecie wszystkie mody itp...

1.Podobno Celki/pII na slot 1 po zamalowaniu mostka B21 mogły dziłać na fsb 100 prawda z moim da się tak zrobić ? 2.Isynieją jakieś hackowne biosy do tej płyty ? / na razie nidy nie ukatualniałem ale teraz to zrobie lae nie wim czy śćiągnąć jakiś najnowysz jak został wydany [ten ma chyba z 5 lat-tego kompa sam mam już ponad 4,5 roku...] czy istnieja jakieś lepsze hackowane ? /plz link

3.Jak potrzeba będzie dokupić jakiś drobiazg to piszcie... :)

PLZ che wyciągnąć jak najwiecej... 4FUN :) -stary komp to moge sie pobawić

ps.za duzych zdolności manualnych to ja nie mam ale z lutownicą potrafie się obchodzić...

Prosze o DOKŁADNE wytumaczenie co i jak :)

...wiem że napisałem troche ogólnie ale mam nadziej że wam wszystko zobrazowałem jasno i czytelnie :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje tak:

1. podniesc napiecie na procku

a) mozesz zmienic na plycie lub

B) moze masz przejsciowke z regualcja napiecia

2. procek pojdzie wiecej z wiekszym napieciem mialem kiedys C400 i chodzil na 570MHz na 2.2V - na plycie mialem duzy wybor szyn miedzy 66 a 100MHz , tanie plyty niestety maja glownie szyny : 66 , 75 , 83 , 100 . miedzy 83 a 100MHz jest za duzy skok i jest problem :(

3. podkrec grafike , zapodaj jakis wiatrak na grafe i jedziemy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety napiecia nie moge podnieść a grafe podkręciłem juz na max-a , juz nic tu nie zrobie ? [chyba juz tylko pozostały mody... ale czy jakieś istnieja do tej płyty i celka podobno da sie jakoś zwiększyc napiecie... ale trzeba cos lutowac... ? hm...]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można zwiększyć napięcie malując lakierem do paznokci odpowiednie styki z okolić A119-121 i B119-121. poszukaj wyszukiwarką tweaka, na pewno jest bo sam podawałem.

kumpel celka 433 bujnął spokojnie na 650 a później na 866MHz (FSB133) ale on miał coppermine, chłodził go miedziakem + 2 osiemdziesiątki :) NFS U nawet nieźle chodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O

kumpel celka 433 bujnął spokojnie na 650 a później na 866MHz (FSB133) ale on miał coppermine, chłodził go miedziakem + 2 osiemdziesiątki  NFS U nawet nieźle chodził.

wydaje mi sie ze Copperminy zaczely sie od 533A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawa masz rive TNT :D

jakas super hiper wersja na ddr :D

taktowanie rivy to 90/90 a nie 90/180

karta jest na sdram - sprawdz jakim ,moze byc na 10ns ,9ns,8ns i moze lepszych

jak masz 8ns to zadbaj o chlodzenie chipu i pamieci (zazwyczaj pamieci trzymaj takie karty) i mozesz nawet 115/115 osiagnac (a moze i wiecej -to bylby szok ,wyobrazasz sobie np. 125/125 na takiej rivie -kurde rozmarzylem sie bo wlasnie Savage3D sobie testuje i narazie 102/102 @ 109/109 :mrgreen:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Wracając do mojej rivy to moja pomyłka i mam 90/110@105/115 jak sprawdzić jakie mam pamięci ? [aktualnie mam ta rive i TNT 2 m64 PRo 64 bit 125/125@150/150 i jak porównywałem obydwie karty to zauważyłem że tnt 1 [128 bit] jest szybsz od TNT 2 o ok 3-5%-ale TNT 2 m64 pro ma lepszy obraz] TO tyle do KGB...

Teraz mój procek a więc:

W biosie mam możliwośc ustawienia fsb na max 84 :( - ale z tym sobie poradziłem i mam programik[softFSb-jest na stronie Niemca :)] który pozwala mnie ustawiać w zakresie 66-150 tak problem FSb juz roziązałem ale jak ustawiam FSB na 100 to od razu wszystko pada więc musze zmienic napiecie ale jak ? prosz o dokładne omówienie co jak zrobić- //[uŻYWAŁEM OPCJI SZUKAJ]//

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oka, może nei był coppermine ale 433@866 leciał. tylko dziwne, bo kolega nie ma napięcia 2V tylko 1.6 lub 1.8 :!:

fajne ma amd X5 100@200 MHz (wykrywany jako pentium) i amd 386 25@100 MHz :D

teraz wszystko wyprzedaje, tylko tego 386 zostawi i athlona. acha, i dwuprocesorówka Pentium pro 200@350 MHz jako serwerek robi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem tylko ktore piny zakleic jesli procek jest na slot-1 (A119 A121 B119) , ale mysle ze lepsza bedzie przejsciowka z regulacja napiecia, bo takie mody nie zawsze dzialaly na prockach na przejsciowkach jak nalezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na slota 1 to ja też wiedziałem na Coppermine tez ale znaleźc cos o Mendoncino to trudno :( - ale taka przejsciówke trudno kupic i to by kosztowało z 20-30 zł a za 50 powienienem kupic celka 533 na copoppermine i spokojnie miałbym to fsb 100

więc nadl mam problemi ...

które styki na Mendoncino [socket] żeby było 2,2 V ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...