Skocz do zawartości
Gość

3GHz i koniec z Socket 478? :(((

Rekomendowane odpowiedzi

W Internecie pojawiły się plotki, jakoby procesor Pentium 4 z zegarem 3,06GHz - który zadebiutuje w czwartym kwartale bieżącego roku - miał korzystać z nowego typu złącza na płycie głównej.

Pogłoski o braku kompatybilności nowych procesorów Intela z produkowanymi obecnie płytami głównymi posiadają silne podstawy technologiczne - w Pentium 4 3,06GHz pojawi się technologia HyperThreading (równoległe przetwarzanie instrukcji). Nie wiadomo, czy Socket 478 będzie w stanie z nią współpracować. Drugim argumentem na rzecz wprowadzenia płyt głównych nowego typu miałyby być kłopoty z chłodzeniem pracujących z coraz wyższymi częstotliwościami jednostek - obecnie płyty główne przystosowane są do procesorów emitujących do 77W ciepła, jednak nowe produkty Intela mogą oddawać nawet 82W. Dlatego być może Intel namówi swoich partnerów, by oprócz montowania silniejszych wentylatorów, dokonali poważniejszych zmian w płytach. Można by wtedy niejako "przy okazji" wprowadzić nowe złącza.

To taki newsik :). Mam nadzieje, ze nie zasmiecilem forum?? Btw jesli to prawda to Intel znowu przegnie pale :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niezle

w czasie zimy zaoszczedzi sie na ogrzewaniu naturalnie majac odpowiednio maly pokoik , ale mowiac powaznie moze przejalbym sie tym gdybym mial kupowac kompa w jakiejs tam przyszlosci wiedzialbym ze ostatni p4 ponizej 3ghz to ostateczny wybor a tak jestem cool bejbe :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi watami to tylko na moment. Juz!!! w  2003 roku bedzie produkcja prockow 0,09u wiec wydzielanie ciepelka znow spadnie ponizej normy :)

Tylko, ze 0,09 ma byc dopiero w drugiej polowie 2003R :cry: a szkoda bo mam chetke na Intela :D . Chcialbym prosic Moderatorow o przesuniecie tego watku do Hardware&Podkrecanie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Pentium 4 3,06GHz pojawi się technologia HyperThreading (równoległe przetwarzanie instrukcji).

HyperThreading jest chyba stworzony przez AMD co nie??? :)

Tak ogółem patrzšc na ten news co nie chce mi się wierzyć, że będzie zmiana łšcza... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Pentium 4 3,06GHz pojawi się technologia HyperThreading (równoległe przetwarzanie instrukcji).

HyperThreading jest chyba stworzony przez AMD co nie??? :)

Tak ogółem patrzšc na ten news co nie chce mi się wierzyć, że będzie zmiana łšcza... :)

Znajac Intela jest to bardzo prawdopodobne :? . Co do tego HyperThreding moze Intel wykupil to od Amd? Albo to jest Intela a tobie sie pomylilo :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HyperTransport - (technologia stworzona przez AMD) magistrala danych, służy do łączenia chipów

HyperThreading - (INTEL) technika pozwalajaca wykorzystac nieuzywane zwykle bardziej niz 60% jednostki wykonawcze cpu do stworzenia 2 "wirtualnego procesora" - pomysl intela na smt (wspolbiezna wielowatkowosc), (amd ma zamiar wiele rdzeni niezaleznych umieszczac w jednym cpu). HyperThreading jest zaimplementowany w procesorach Xeon 4 (aktywacja ht wymaga plyty odpowiedniej), Pentium4 (podobno, ale zawsze nieaktywne) - efekt: z jednego cpu robia sie 2, w aplikacjach intensywnie wielowatkowych wzrost wydajnosci wg. intela chyba do 40% (ale nie pamietam dokladnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HyperTransport - (technologia stworzona przez AMD) magistrala danych, służy do łączenia chipów

HyperThreading - (INTEL) technika pozwalajaca wykorzystac nieuzywane zwykle bardziej niz 60% jednostki wykonawcze cpu do stworzenia 2 "wirtualnego procesora" - pomysl intela na smt (wspolbiezna wielowatkowosc), (amd ma zamiar wiele rdzeni niezaleznych umieszczac w jednym cpu). HyperThreading jest zaimplementowany w procesorach Xeon 4 (aktywacja ht wymaga plyty odpowiedniej), Pentium4 (podobno, ale zawsze nieaktywne) - efekt: z jednego cpu robia sie 2, w aplikacjach intensywnie wielowatkowych wzrost wydajnosci wg. intela chyba do 40% (ale nie pamietam dokladnie)

Dzieki :!: I juz wszystko wiemy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie 16 rdzeni na nowego procka cell do ps3 pojdzie. Ma byc 100razy szybszy w floatach od p4 2,5 ghz :) To tak jako ciekawostka. Ale te rdzenie musza byc bardzo energooszczedne w takim razie, nie?

Zdaje sie nic nie napisali o tym ile to bedzie ciagnelo pradu i ile oddawalo ciepla. Juz teraz montuje sie wiatraki w konsolach wiec co bedzie dalej...Chyba ze IBM zdecydowal sie na wypuszcenie prockow na bazie alkanu srebrowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi