Skocz do zawartości
Hanu

Partycjonowanie dużych dysków za pomocą FDISK

Rekomendowane odpowiedzi

Zwykłem nie zakładać nowych tematów, ale teraz potrzebuję jasnej odpowiedzi. Chodzi o to czy bez problemu dają się partycjonować za pomocą FDISK dyski SATA o pojemności 160 GB i więcej. Czy są poprawnie wykrywane i dobrze dzielone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie są. ale po co ci to ?? wkładasz płytę XP czy 2000 i tam pięknie sobie ustawiasz co chcesz. poza tym linux np. mandrake ma dziecinnie proste partycjonowanie z mnóstwem funkcji. jeśli kupujesz dysk 160GB to chyba nie do kompa z win 98 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to w którym? Tam gdzie jest możliwość formatowania można również partycjonować, ale nie polecam bo to z XP zawsze zostawi parę mega luzem.

Odpal jakąkolwiek płytkę/dyskietkę instalacyjną linuksa i zrób sobie partycje jak Ci się podoba programem fdisk. Tylko nie zapomnij zmienić typu partycji na jakiś widziany przez windę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam o to, bo zwykle używałem do partycjonowania HDD właśnie fdisk, tak więc już w instalce XP nie zauważyłem tej opcji, bo interesowało mnie tylko formatowanie. :D A dyski , które do tej pory potrzebowałem partycjonować "na czysto" nie miały więcej niż 60 GB.

Armadon co masz na myśli mówiąc, że XP zostawia parę mega luzem ? Mam nadzieję, że nie chodzi Ci o zmniejszenie pojemności partycji wynikające z przeliczania ich objętości w systemie dwójkowym, vide na naklejce powiedzmy 60 GB a po zpartycjonowaniu 58 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy instalacji XP w momecie gdy wyswietla na którym dysku chcemy zainstalować system, mamy liste partycji(na czystym dysku bedzie pusto). Jest tam możliwosc utworzenia/skasowania partycji. Robilem tak na czystym dysku i wcale nie ma niczegho takiego ze zostaje pare mega. Polecam założyć instalatorem tylko pierwszą partycje, zainstalować na niej system i partycji rozszerzoną/dyski logiczno utworzyć już w windows w zarządzaniu dyskami.

Jest jeszcze drugi sposób. Partycje można utworzyć również w konsoli odzyskiwania. Jest tam program działający w trybie tekstowym, ale troche trudniejszy w obsłudze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy tworzę partycje (więcej niż jedną) pod Win XP od zera to zostaje trochę obszaru nie przypisanego do żadnej partycji i nie mogę z nim nic zrobić. Jeśli tworzę pod fdiskiem linuksowym, to zostaje podzielony cały obszar dysku. Nie wiem z czego to wynika.

A to że dysk 80giga nie ma tak na prawdę 80giga to wiem doskonale. W końcu specom od marketingu system dwójkowy jest obcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak zakładaleś te partycje ale u umnie partycje wykorzystują 100% dysku. Nie ma nawet jednego bitu który zostałby nie przypisany.

Na innym dysku na którym zakładałem partycje w ten sam sposób jest tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak zakładaleś te partycje ale u umnie partycje wykorzystują 100% dysku. Nie ma nawet jednego bitu który zostałby nie przypisany.

Na innym dysku na którym zakładałem partycje w ten sam sposób jest tak samo.

Może chodzi mu o to, że na liście z wyświetlonymi partycjami jest wpis "Obszar nie podzielony na partycje" = 8MB co koło tego nie pamiętam za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy instalacji XP w momecie gdy wyswietla na którym dysku chcemy zainstalować system, mamy liste partycji(na czystym dysku bedzie pusto). Jest tam możliwosc utworzenia/skasowania partycji. Robilem tak na czystym dysku i wcale nie ma niczegho takiego ze zostaje pare mega. Polecam założyć instalatorem tylko pierwszą partycje, zainstalować na niej system i partycji rozszerzoną/dyski logiczno utworzyć już w windows w zarządzaniu dyskami.

Jest jeszcze drugi sposób. Partycje można utworzyć również w konsoli odzyskiwania. Jest tam program działający w trybie tekstowym, ale troche trudniejszy w obsłudze.

I o to mi własnie chodziło :D Dzięki stary :D Nie miałem do tej pory przyjemnościz dyskami ponad 60 GB toteż wolałem się upewnić czy fdisk się nie nada. A tak mam jasność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie o to mi chodzi.

Wiem że 8mega na dysku 80giga nie ma właściwie znaczenia, ale jednak ta świadomość że fragment dysku leży odłogiem jest trochę denerwująca.

dokladnie u mie na 40 to samo 8 mb ale pozniej sobie partition magic czy jak to sie ppisze i heja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma problemow z dyskami powyzej 60gb w Fdisku tylko trzeba rozmiary partycji w % podawac ,bo fdisk wykryje tylko pojemnosc ponad 65gb i jego wielokorotnosc

Albo zakładać partycje zaktualizowaną wersją FDISKa. Tylko kto jeszcze korzysta z partycji FAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma problemow z dyskami powyzej 60gb w Fdisku tylko trzeba rozmiary partycji w % podawac ,bo fdisk wykryje tylko pojemnosc ponad 65gb i jego wielokorotnosc

Albo zakładać partycje zaktualizowaną wersją FDISKa. Tylko kto jeszcze korzysta z partycji FAT.
JA :P

NTFS sa upierdliwe w pozbyciu sie i nie daja nic konkretnego (nie musze zabezpieczac danych) ,a jak sie wlozy do kompa z e98se to jest problem

jak ktos nie chce uzywac fdiska to proponuje Partition Magik 8.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NTFS sa upierdliwe w pozbyciu sie i nie daja nic konkretnego

Daje. Chociażby większe bezpieczeństwo danych(w przypadku awari zasilania itp) i coś z czego korzystam cały czas >> kompresja(czemu tego dysku jest zawsze za mało).

Zamiast FDISK'a oprócz PM moge polecić jeszcze Ranish Partition Manager.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi