Skocz do zawartości
SuChyY

Wredna karta graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Mam GeForce 2 Pro - Prolinka.

Sciagnalem sobie Power Stripa a mysla podkrecenia go. Karta ma radiator z wentylatorem na chipie ale nic na pamieciach -= domyslnie chodzi na 200/400 - podkrecilem sobie na 215/415 i z 4020 wzroslo mi do 4080 (w 3dmark 2001) - pozniej do 225/425 i ku mojemu zdziwieniu pojawily sie artefakty (test wyszedl 4100)

Artefakty w ,moim rozumieniu tego slowa bylo to kropki pojawiajace sie podczsa jednego z testow - wczesniej tego nie bylo.

Co wy na to ? I dlaczego tyl;ko 80 pkt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wcale nie jest tylko, tak jest. Podkręcanie grafiki nie dużo daje, poza tym ty przetaktowałeś swoją tylko o 25Mhz i to niestabilnie żeby mieć jakiś efekt trzeba trochę więcej ale i po tym nie należy się spodziewać jakichś niesamowitych efektów.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wcale nie jest tylko, tak jest. Podkręcanie grafiki nie dużo daje, poza tym ty przetaktowałeś swoją tylko o 25Mhz i to niestabilnie żeby mieć jakiś efekt trzeba trochę więcej ale i po tym nie należy się spodziewać jakichś niesamowitych efektów.

Pozdrawiam.

dokladnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z pozostalymi 'postmanami'. Podkrecanie SAMEJ grafiki na prawde malo daje. Sam mam prolinka (gf3 ti200) i wiem z wlasnego doswiadczenia, ze karty tej firmy slabo sie kreca, ale rekompensuje to rozsadna cena. Doc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj kręcić samym rdzeniem, artefakty zazwyczaj pojawiają sie jak masz za duzo podkrecona pamiec, poza tym krecenie pamieci nic niedaje.

A tak na wogule, moja gf3 ti przed podkreceniem miała w 3dmark 2001 4900 pkt, a po podkreceniu (tak jak w sigu) mam 6200 3dmarks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj kręcić samym rdzeniem, artefakty zazwyczaj pojawiają sie jak masz za duzo podkrecona pamiec, poza tym krecenie pamieci daje słabe efekty.

A tak na wogule, moja gf3 ti przed podkreceniem miała w 3dmark 2001 4900 pkt, a po podkreceniu (tak jak w sigu) mam 6200 3dmarks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj kręcić samym rdzeniem, artefakty zazwyczaj pojawiają sie jak masz za duzo podkrecona pamiec, poza tym krecenie pamieci daje słabe efekty.

Co ty wogule p*z podkrecanie pamieci daje slabe efekty ?????????!!!

Heh, to podkrecanie GPU daje slabe efekty !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy w jakiej karcie graficznej. Bo np. w przypadku GF3 Ti200 rdzeń jest tatkowany bardzo nisko co powoduje, że każde podniesienie jego częstotliwości daje odczuwalny (głównie w benchmarkach :twisted: ) przyrost wydajności. Natomiast faktem jest, że w większości konstrutkcji rynku high-end naturalnym dławikiem karty graficznej są pamięci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo to juz duzo razy poruszane i np u mnie lepsze efekty na GF3Ti200 dawalo krecenie GPU. Krecenie pamieci nie dawalo prawie nic. Za to teraz na GF4 Ti4200 krecenie pamieci i jadra daje prawie takie same efekty (gdy robic to osobno) a krecenie rownoczesne daje duuuzy wzrost.

Ps. Niepotrzebne te nerwy znoof. Zaraz sie nastepna wojna zrobi. Powoli nie mozna tu wyrazac wlasnego zdania bo zaraz ktos na ciebie wyskoczy z co ty pi....sz albo inna ciekawostka... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Niepotrzebne te nerwy znoof. Zaraz sie nastepna wojna zrobi. Powoli nie mozna tu wyrazac wlasnego zdania bo zaraz ktos na ciebie wyskoczy z co ty pi....sz albo inna ciekawostka...  :?

Jak widać poziom forum nie jest najwyższy niestety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Ps. Niepotrzebne te nerwy znoof. Zaraz sie nastepna wojna zrobi. Powoli nie mozna tu wyrazac wlasnego zdania bo zaraz ktos na ciebie wyskoczy z co ty pi....sz albo inna ciekawostka...  :?

Jak widać poziom forum nie jest najwyższy niestety...

Forum jak forum.. To poziom niektorych uzytkownikow jest nie najwyzszy - bo to my uzytkownicy tworzymy to forum.

A mozna by podejsc do tego z wiekszym luzem. Wziac pod uwage ze PC to taka sprytna maszynka gdzie kombinacji sprzetowych sa milioony (a moze i wiecej :lol: ) i kazda kombinacja moze sie zachowywac inaczej. A niektorzy mysla: "u mnie tak jest wiec tak MUSI byc wszedzie" I potem sa rozne szopki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam.

Co najmniej się z tym nie zgadzam. Jeśli o mnie chodzi to podkręcenie mojego GeForca ze 175Core/286memory na 220Core/380memory

dało w 3Dmarku2000v1.1 z 2600 pkt. -- 3900pkt.

Jeśli chodzi o 3Dmarka 2001 to 1100--- 1850

Nie wim jak dla Ciebie ale jak dla mnie to jest to coś 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z pozostalymi 'postmanami'. Podkrecanie SAMEJ grafiki na prawde malo daje. Sam mam prolinka (gf3 ti200) i wiem z wlasnego doswiadczenia, ze karty tej firmy slabo sie kreca, ale rekompensuje to rozsadna cena. Doc

To masz chyba słabe doświadczenie :lol:

Patrz OPIS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz OPIS

moj opis tez dostarczam... ta sama karta co ma kolega PINKAS postaram sie jeszcze cos z niej wycisnac bez artefaktow... aha... Pinkas czy podniesienie napiecia na AGP da mi wieksze mozliwosci O/C ? I czy da sie jakos kurde zmierzyc temp grafiki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz OPIS

moj opis tez dostarczam... ta sama karta co ma kolega PINKAS postaram sie jeszcze cos z niej wycisnac bez artefaktow... aha... Pinkas czy podniesienie napiecia na AGP da mi wieksze mozliwosci O/C ? I czy da sie jakos kurde zmierzyc temp grafiki?

Podniesienie napiecia moze cos dac :)

Ja mierze termometrem :) Tzn czujnikiem dolaczonym do plyty glownej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słabo sie krecą

A co powiesz na kartę Prolink GF 2 MX 400 Ultra 200/183@230/215 na fabrycznym chłodzeniu i bez radiatorów na pamięciach (bo jeszcze na gwarancji, jak tylko sie skończy wprowadzę troche zmian)

Po zmianach powinna pójśc 240/235 albo i więcej :o))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam GeForce 2 Pro - Prolinka.

Sciagnalem sobie Power Stripa a mysla podkrecenia go. Karta ma radiator z wentylatorem na chipie ale nic na pamieciach -= domyslnie chodzi na 200/400 - podkrecilem sobie na 215/415 i z 4020 wzroslo mi do 4080 (w 3dmark 2001) - pozniej do 225/425 i ku mojemu zdziwieniu pojawily sie artefakty (test wyszedl 4100) 

Artefakty w ,moim rozumieniu tego slowa bylo to kropki pojawiajace sie podczsa jednego z testow - wczesniej tego nie bylo. 

Co wy na to ? I dlaczego tyl;ko 80 pkt ?

Wiesz wydaje mi sie ze gf2 pro prolinka to byl najwiekszy niewypal do podkrecania, u mnie rdzen idzie na 210 a memory z radiatorami na 415.......Kolega ma wersje 32mb tez prolinka i tez 20mhz wiecej to byl maks. co udalo mu sie osiagnac, w ogole te karty prolinka cienko sie kreca ( z wyjatkiem seri GF4)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz OPIS

Podniesienie napiecia moze cos dac :)

Ja mierze termometrem :) Tzn czujnikiem dolaczonym do plyty glownej :P

Jak to uczyniłeś? Gdzie szukać tego termometra od MB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plyte glowna MSI 6337 i815EP i jest do niej dolaczony czujnik, jedna koncowke wpina sie go do plyty glownej a druga przystawia sie tam gdzie chce sie zmierzyc temperaturke :P

Mozesz tez kupic termometr z wyswietlaczem LCD :D

http://www.4max.com.pl/sklep/akcesoria.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...