petrumi Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 witam. jest to mój pierwszy post po tej stronie barykady amd/intel więc witam serdecznie. sam mam podkręconego bartona ale znajomy poprosił mnie o pomoc w przyśpieszeniu zestawu kupionego ponad rok temu. z raportu stworzonego przez Aida 3.8 wynika ,ze w środku znajduje się m.in. P4 2000MHz (5x400), mobo MSI 845E Max (MS-6566E), 256MB PC2100 DDR SDRAM, Geforce4 MX440 64MB 128Bit. Zasilacz pewnie jest jakis seryjny. port AGP jest niesety tylko x4 :( Co można zrobić z tym zestawem bo kolega zastanawia sie nad przesiadka na amd (po tym co zobaczył u mnie). Ja jednak go namawiam na podkręcenie trochę sprzętu , bo z tego co widziałem można osiągnąc ok 2.6-2.8 Ghz... Oczywiście w pierwszej kolejności przewidujemy zmianę zasilacza na markowy i zmianę wentyla na wydajniejszy. Planujemy tez zmianę na 2x256 RAM. Podstawowe pytanie: czy najpierw kręcić fsb czy mnożnikiem? jak kręcić pamięci? w amd nie mam problemu bo idzie synchronicznie... ale jaka jest zasada w intelu?? liczę na pomoc. ps. planujemy zmiane karty graficznej. czy AGPx4 nie bedzie wolnym gardłem dla kart rzędu Radeon > 9500 lub 9700 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrOOve Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Ja bym zmienil ram na 2x256 400 mhz, kupil jakis porzadny zasilacz (chieftec 360 np) i oczywiscie grafa - moze byc radek 9700(agp 4x - minimalnie obnizy wydajnosc karty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opas Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 co do pamięci: 400mhz ddrów i tak z tym procem nie puścisz na tej płycie, to mobo, a właściwie chipset 845e obsługuje dla proca fsb100mhz (czyli 400mhz QDR) tylko pamiatki 266mhz, więcej możliwe tylko przez oc wiec 333 wystarcza, a 400 ewentualnie na przyszłość :) 2x256 to minimum 1x256 to zdecydowanie za mało co do procka: intel serii A czyli 400mhz sie skonczył krecic na modelach 1,8GHz podstawowa sprawa sprawdz serie procka to sie dowiesz wszytkiego do ilu sie zakreci itp - aida podaje stepping i cpuid:nr wydania w kodzie szesnastkowym odczytaj to i daj na forum to sie sprawdzi Poza tym nawet jeżeli bedzie się dało to podkręcić to nie bedzie toto niestety smigało tak szybko jak bartek na 166fsb, mialem podobny problem, system z p4 2,2ghz@2,9 na chipsecie 845e wcale nie chodził tak szybko jak barton kumpla co do grafy: jak chcesz grac ostro - radek 9600xt jak nie masz keszu to gf4ti4200 lub wyzszy 400 lub 600 8xAGP=0 słownie: zero wzrostu wydajności w porównaniu z AGP 4x zasiłka obowiązkowo nowa, firmowa, chieftec 360W lub podobny co do krecenia: intela tylko przez fsb mozna bo mnoznik ma zablokowany, pamieci tez idą synchro czyli 1:1 albo można ustawić 3:4 (FSB:MEM) fsb100=133mem czyli 266MHz dalej przez oc wentyl zmien jak sie proc bedzie krecił, inaczej nie ma sensu kasy wydawac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...