Skocz do zawartości
berkut

Katana :P

Rekomendowane odpowiedzi

yyy berkut...

nie mozesz z ta katanka chodzic :>

ostrze musi miec tam zdaje sie ponad 1 mm w najcienszym pukcie, zeby bylo legalne :>

(od chyba 30 cm dlugosci)

cos takiego

w kazdym razie katana jest nielegalna :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo mnie właśnie to wykończenie interesuje..

bo zastanawiam sie nad czymś takim:

http://allegro.pl/show_item.php?item=22616490

jako że kowalstwo nie jest moją najmocniejszą stroną ;)

tylko że toto krótsze jest od tej Twojej :twisted:

a katana póltoraręczna to by było coś !! :D

miał ktoś z was stycznośc z czymś takim ?

chciałbym wykończyć na przykłąd tak jak ten czarny z killbilla.. ten bez tego draństwa poprzecznego.. tez nie wiem jak to sie nazywa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee... myślałem, że to będzie prawdziwa katana (kuta, wielowarstwowa), a nie tylko obróbka kawałaka metalu ;) - ale i tak wymiata :D Nie tak dawno na Allegro poszła całkiem niezła katanka za 4k;] A propos - zna ktoś może linka, na którym możnaby zamówić katane z Japonii? Nie, zeby mnie było na to stać, ale chętnie bym sobie pooglądał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee... myślałem, że to będzie prawdziwa katana (kuta, wielowarstwowa), a nie tylko obróbka kawałaka metalu ;) - ale i tak wymiata :D Nie tak dawno na Allegro poszła całkiem niezła katanka za 4k;] A propos - zna ktoś może linka, na którym możnaby zamówić katane z Japonii? Nie, zeby mnie było na to stać, ale chętnie bym sobie pooglądał :D

eheheh lol jaka cenzura :lol: kuta = k.u.t.a :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chodzenia z tym po ulicy to nie polecam. Ludzie się dziwnie patrzą :) a pozatym to mało poręczne ;). U nas w Gliwicach jest jakieś bractwo, chodzą tak czasem po mieście a nawet jeżdżą na rowerach z mieczami na plecach i jeszcze nikt się nie doczepił :)

Nie lepiej zrobić sobie wakizashi? Poręczniejsze a tak samo ładne :) A w ogóle to polecam http://www.inkluz.pl/inkluz36/wisnia2.html - fajny artykulik:)

berkut - pamiętaj żeby pochwę zrobić z drewna magnolii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na tym, ale katany przeważnie mieli azjaci, którzy są mniejsi niż europejczycy itp., czy to właśnie nie dlatego ich miecze miały długość 90 cm bo były dopasowane do ich wzrostu??

Jeżeli się nie myle, to lepiej byś berkut zrobił dostosowując katane do swojego wzrostu, bo wydaje mi się że masz więcej niż typoty "165 cm" azjata :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katany, kolczugi, bractwa mieczowe. Ale to podobno ja jestem pieprznięty :>

Co by nie mówić - zacne, zacne. Korzystaj, póki ci żona nie zabrania, potem to nawet kolejki elektrycznej nie będzie :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na tym, ale katany przeważnie mieli azjaci, którzy są mniejsi niż europejczycy itp., czy to właśnie nie dlatego ich miecze miały długość 90 cm bo były dopasowane do ich wzrostu??

No nie całkiem:) Daikatana np. (ach ta gra ;)) mogła mieś ponad 2 metry długości - taki bojowy mieczyk ;)

BTW - był ktoś kiedyś na zamku w Malborku? Jest tam wystawa białej broni historycznej i miecze ponad 2 metry długości to normalka. Swoją drogą fajnie musiał wyglądać gość który czymś takim wywijał, bo trochę to musi ważyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyy stary.....

miecz sie kupuje......

to juz trzbea kuc, a dodatkowo wypadaloby zacharatowac (dobrze napisalem?? :> )

np jak ja ci wykuje sotrze w domu.....

tfu...sorry w mieszkaniu.... :>

jak ja ci wykuje jelec, glowice?? :>

do tego juz trzeba byc kowalem:>

totez takie rzeczy kupuje sie u kowala :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi