Gość PL4Y3R-PL Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 ja sie moge klepac na miecze jak cos o_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 wyglada nieciekawie :/ lepsza katana dzinsowa w kolorze blue :) albo w truskawki ;) ja tu widze wyrazna aluzje do zaslon berkuta :twisted: a berkut kiedys mowil ze zaczenie banowac za "truskawki" :twisted: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 wyglada nieciekawie :/ lepsza katana dzinsowa w kolorze blue :) albo w truskawki ;) ja tu widze wyrazna aluzje do zaslon berkuta :twisted: a berkut kiedys mowil ze zaczenie banowac za "truskawki" :twisted: :wink: jakie tam aluzje?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 niee.. odpada... taka dziewczęca ta Katana :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Hanu, pax bo zly to przyjolem :) Chodzi mi o to ze wszystko dla ludzi, zbroje tez, jesli by one az tak ograniczaly rycerze muslieliby albo byc ludzmi o nadludzkiej slie i wytrzymalosci, albo nie ograniczaly az tak jak nam sie wydaje. Chodzi mi tylko o to azby zwalczac mity, ze zbroja wazyla 80kg (mowa o zwyklej nie turniejowej), o katanach co waza 20kg i innych dyrdymalach :) albo ze koloes od dziecka trenowany w walce na miecze, jezdzie konnej, czy "pakowany" by w zbroi poruszac sie w miare sprawnie, coz...jakis czas temu odkryto w bardzo dobrym stanie transport lukow prostych, prost z anglii :) i historykom szczenka opadla jak okazalo sie ze maja naciag 160 funtow, a nie jak dotychczas przypuszczano 80...zeby sobie to wyobrazic nich ktos z was sporobuje napiac luk 60 funtowy :) (funt ~ 0.5kg). nie mam nawet mgr. z historii ale kiedys interesowalem sie sporo i nie lubie mitow...tyle. No i wreszcie doszliśmy do zgody :D . Mnie też zależy na tym by obalać mity o BOJOWYCH zbrojach ważących 80 kg, mieczach jednoręcznych 10 kg itp. Trochę odbiegliśmy od tematu Berkuta, no ale jak widać przy okazji trochę podyskutowaliśmy :wink: Może my "dzisiejsi" mamy nieco inne spojrzenie na możliwości fizyczne przodków. Faktem jest, że byli sporo niżsi, bardziej krępi, może jednostkowo silniejsi. No i dodac trzeba jeszcze obycie z rzemiosłem, o którym wspomniałeś. Może jak się ubierało często "zbroicę barwy metalik"( jak mawiał Szymon Kobyliński :wink: ) to siłą przyzwyczajenia nie patrzyli na niewygody? W sumie zamożny ciężkozbrojny ubierał swoje "najlepsze ciuszki" tuż przed bitwą, podróżując w orszaku w zwykłej zbroi, albo i bez niej jak był opijmordą. Przy pasie obowiążkowo miecz,świadczący o stanie rycerskim, jakaś mizerykordia i tyle. A do walnej bitwy na całość. Chyba, że podróżował np. "samotrzeć" czyli z dwoma giermkami - wtedy już było nie było w pełnym rysztunku, tyle, że kopie i tarcze na oddzielnym koniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Mi to nawet odpowiada ze topic nie jest stricte o katanach ale ogolnie o wszystkim :) wczoraj z kumplami obchodzilismy moje urodzinki i mielismy fajna zabawe z ta katana w ten weekend bede pracowal nad nia troszke, zamierzam ja oszlifowac i kupie drewno na pochwe. Pochwa bedzie zrobiona z 3 czesci, z sklejki i bedzie klejona... Japy ze brzydko i nie klimatycznie - ma byc praktycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 ja tam sobie zrobilem pochwe z folii bombelkowej :> tylko do katany to chyba niezbyt bezpieczne :> ale teraz bede robil sobie z materialu parcianego, tylko wietrzy sie od tygodnia, bo smierdzi jak cholera....20 lat lezal :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 dzis bede ja "koncowo" obrabial, zara szlifowanko papierem + poprawianie ostrza *moze* na dniach zahartuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 fotki =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Skrocona, lekko podszlifowana, lekko zaostrzona A tera kilka bekowych zdjec ktore sobie zrobilem z chlopakiem siostry :mrgreen: berkut the little Ninjai :mrgreen: Dzielny wojownik berkut zostal wyzwany na pojedynek przez zlego katsumoto Takk bardzo grozny ;] Niestety mimo ogromnego stopnia mistrzostwa jego miecz zostal wytracony wiec walczyl tym co bylo pod reka... Nawet Morpheus nie mialby z nami szans.... berkuty zawsze wygrywaja :mrgreen: A tu kilka innych bekowych zdjec: Te ma tytul "zelazny kark" badz tez "utwardzanie karku": berkut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 katsumoto rox ! :D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 mistrzu, Naciach!cito, ale wspaniała robota... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 ile to sie chłopak musi namęczyć żeby siostre od Ciebei wykupić :D a dlaczemu ona nie wypolerowana na lustro ? :D :D :D a bardziej serio.. będziesz próbował jakoś naśladować ten charakterystyczny szlif z katan ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 sir Afeen A naciach!mi np. silnik odrzutowy w garazu DIY, kaskada itd ? Jedni pija, balanguja inni czytaja ksiazki a jeszcze inni jak ja robia rozne rzeczy nie bede nasladowal poniewaz nie bardzo moge ze wzgledu na konstrukcje ona jeszcze bedzie hartowana, ten szlif jest tylko poto zeby miec odpowiednia geometrie ostrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 http://www.hut.fi/~renko/gorinnosho.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 b.fajna ;) co z jelcem? bedzie czy nie przewidujesz raczej? nie podoba mi sie kilka rzeczy np. zbytnie wygiecie w okolicy srodka , zbyt szerokie jak na moj gust ostrze no i ten szlif ale to twoja katana , tobie ma sie podobac nie mnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 wygiecia nie zmienie i jest ono takie jak na oryginalnym zdjeciu jakiejs katany tore uzylem za matryce ostrze jest tak szerokie by wytrzymywac obciazenia wysokie szlif jest tylko poto zeby pozbyc sie rys glebokich i by byla odpowiednia geometria ostrza, bedzie zupelne inny po zahartowaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 ostrze jest tak szerokie by wytrzymywac obciazenia wysokiefajny rym ;) ale zeby bylo tradycyjnie to zarzuce offtopiciem ;) berkut -> to tej turbiny gazowej to moze byc obojetnie jaka turbina?? (diesel, benzyna) i lepsza bedzie z wiekszym czy mniejszym otworem wlotowym ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 a co chcesz przysponsorowac mnie ? :lol: obojetna, to jest tak amatorskie ze nie ma roznicy i tak temp gazow wylotowych jest dosc niska ze obie moga byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 ...ale odstawiając cel Twoich projektów na bok, trzeba stwierdzić, że napewno Ci pomogą rozwijać umiejętności :D Może kiedyś zaowocuje to jakimś "monster garage" albo innym medialnym czynem :) Może napisz do TVN Turbo... dostaniesz czas antenowy, a potem wywiady, sława.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 swoja droga mam BARDZO interesujacy projekt dla kierowcow wyscigowych, by podczas wyscigow 1/4 mili itd nie bylo wogole turbo dziury/ strat mocy/ spowalniania turbiny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 przed chwilą był na ProSiebien program o takich trzech japończykach co robią noże kuchenne.. ale qrdeee.... jeden wykuwał.. drugi ostrzył a trzeci grawerował znaczki na nim.. =) nie wiem czy w Polsce jest choć jedna katana wykonana tak dokłądnie jak te noże.. no po prostu małe dzieła sztuki.. cena też milusia ;) od 8k ojro w zwyż =) ja chce tak umieć... =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 widzisz pewna roznice miedzy takimi typkami a kims kto to 1 raz w zyciu robi ? ;] mam do wszystkich dosc spora prozbe: czy moglby ktos znalezc jakis wzor na ornamenty do mego miecza ? dowolne, nawet dobre zdjecie katany z przyczajony tygrys ukryty smok bedzie ok :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 ale ja broń boże nie chciałem porónywac ani nikomu ujmy robić ;) pod wrażeniem Twojej katany też jestem.. choć w troszke inny sposób ;) ja tylko wyraziłem swoje zdziwienie bo nie wyobrazałem sobie że można AŻ TAK "dopieścić" "zykły" nóz kuchenny :D na tamtych nozykach były wypisywane takie fajne literki japońskie.. grawerowane ofkoz.. zajefajnie to wyglądało =) nie mam fotki.. ale wyglądało to jak zwykłe japońskie znaczki tyle że prawe "nózki" były tak lekko wydłużone..nie wiem jak to opisac.. ale wyglądało fajnie =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 wow... duzy ten noz kuchenny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Hartowanie klingi miecza z kraju kwitnącej wiśni też miało niezły hiciorek, tył klingi był obklejany gliną tak, że sięgała ona do połowy, linia która biegła przez środek ostrza tworząc granicę między gliną a zimną stalą miała różne kształty, inne dla różnych mistrzów płatnerskich. Dodatkowo dawało to większą elastyczność tyłu miecza a większą twardość ostrza, a razem lepiej trzymało się kupy i miecz nie pękał jak szkło. Sprawdzanie miecza w feudalnej Japonii polegało na ustawieniu kilkoro nieszczęśników, podpadniętych dla pana w jednym szeregu i wykonaniu cięcie, od ilości przeciętych osób znakowano miecz. Pozdrawiam PS Kiedyś, na biwaku mieliśmy maczetę konserwy otwieraliśmy przecinając je na pół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 wlasnie tak bede hartowal miecz tylko ze zamiast gliny (nie wiem gdzie to kupic w wawie) uzyje cementu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Mam taką książkę, bardziej album, dużo kolorowych zdjęć Broń wschodnia, Zdzisław Żygulski jun. KAW, 1983 Większość zdjęć broni to eksponaty Muzeum Narodowe w Krakowie Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie Dotyczy broni białej i zbroi krajów Turcji, Persji, Indii i Japonii, naprawdę jest co oglądać a i wydanie solidne (jeszcze trzyma się kupy) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 berkut a bedziesz to hartowal na czuja czy bedziesz czyms miezyl temperatorke?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 wracając do legalności: mam spory nóż myśliwski muelay'a. długość klingi to 17 cm. sporo miałem kłopotów z psami - podobno można nosić przy sobie nóż, którego ostrze nie przekracza 11 cm. EDIT: fota mojego nożyka: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...