Skocz do zawartości
einar

pytanko!! ważne!! ATHLON 2500+ barton i EPOX 8RDA+

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie, bo niedawno zmieniłem komputer (nie ma to jak cel 433, 256 ramu, 8.4 seagate. riva tnt2 32mb) 8O ale pytanie mam takie w związku z athlonem bartonem 2500+ i epoxem 8rda+. Pisze że epox obsluguje fsb 166mhz, choć mozna zmienic na 250 ale pisze wlasnie ze potencjalny procesor moze pracowac na 333mhz czyli max athlon 3000+, tylko ze to dosc drogi procek, a ja chcialem 2500+ zmienic na 3000 lub 3200, czy nie bedzie tam zadnego konfliktu?? aha i dodatkowo kupilem radiator na mostek polnocny Zalman ZM-NB47J i na poludniowy dalem male radaitorki zeby bylo chlodniej.... Mozna na tym epoxie normalnie zmienic fsb na 200mhz bez problemow?? zeby chodzil na 400mhz czy nie bo plyta sluzy niby tylko 333mhz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie namieszałeś.

Epox bodajże od rev2.1 oficjalnie obsługuje FSB200 (ale na wcześniejszych też można było spokojnie zmienić).

Barton 2500+ chodzi standardowo na FSB166 (333mhz). Barton 3200+ FSB200 (400mhz).

Możesz spokojnie zmienić a jeśli system byłby niestabilny to będziesz musiał podnieść napięcie na procesorze.

Aha nie napisałeś jakie masz pamięci. Jeśli są to ddr333 i nie będzie się ich dało ustawić synchronicznie z procesorem to lepiej nic nie zmieniaj!

Co do zalmana jest ok.

Ale się rozpisałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze bym jedank wymienił ramy... tylko nie weim na jakie no i które by były w miare tanie i dobre, na dualu chyba nie bede bral bo czasem z nimi są problemy... :? ale ktore ramy najlepiej sie nadają do O/C bo wiadaomo fSb zwieksza czest. ramu tez... co wybrac ?? KINGSTON, KINGMAX, TWINMOS, GEIL??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Synchronicznie czyli takie samo taktowanie FSB i ramu czyli np. FSB 166 ram 333 fsb 200 ram 400 itd... Jak masz pamieci 400Mhz to ci pojda bez problemu no chyba ze to kiszki straszne - a na duala to najlepij zeby byly z tej samej serii i najleoiej jakbys od razu kupil Dual Pack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bier pod zadnym pozorem Kingstonow one raczej sie za dobrze nie kreca a pozatym sa drozsze niz hynixy czy kingmaxy

na allegro masz hynixy

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23002684 zobacz tu i poczytaj uwaznie

@233mhz 2.5-4-3-7 at 2.6v bios (2.55v real idle)

@250mhz 2.5-4-3-7 at 2.6v bios (2.55v real idle)

@260mhz 2.5-4-3-7 at 2.7v bios (2.67-2.68v real idel)

@265mhz 2.5-4-4-7 at 2.7v bios

@270mhz 2.5-4-4-7 at 2.8v bios

@275mhz 2.5-4-4-7 at 2.8v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@einar

1. nie pisz kilku postow pod rzad - od tego jest opcja Dołączona grafika

2. dwie osoby mowia ci juz ze kingstonow masz nie brac a ty dalej swoje ze nie jestes pewien czy maja racje - skoro nie ufasz i masz zamiar brac kingstony to po co ci temat na forum ?

chcesz to bierz - twoj wybor, nie mowie ze to co userzy powiedza jest swiete ale jezeli masz inne zdanie to albo argumenty albo cisza ...

bedziesz w kolko zadawac to samo pytanie to do czego to doprowadzi ?

Dołączona grafika ??

bingo

pisz ze sensem albo temat zwiedzi "the dark side of the moon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja natym epoxie jade fsb na 238 i chodzi nie ma zadnych konfliktów

jakim cudem?? 238 fsb przecierz 11*238=2618 8O a ty masz napisane na dole 2300, moze masz fsb 209 :roll: aha i czym chlodzisz proc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja natym epoxie jade fsb na 238 i chodzi nie ma zadnych konfliktów

jakim cudem?? 238 fsb przecierz 11*238=2618 8O a ty masz napisane na dole 2300, moze masz fsb 209 :roll: aha i czym chlodzisz proc??

moze ma bartona z odblokowanym mnoznikiem

:D

ja teraz jade na fsb 230x9.5 stabilnie napiecie 1.675v

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...