mudslide Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Chce kupic notebooka Maxdata. Waham sie miedzy MAXDATA Pro 7000X 15" Centrino 1.4 GHz 256MB 40GB CD-RW/DVD Combo, a MAXDATA Eco 3150X 15" P4 2800MHz 40GB 256MB CD-RW/DVD Combo. Laptop potrzebny jest mi do pracy, wiec grac na nim nie bede. Podobno Pentium 4 jest wydajniejszy przy podlaczeniu do sieci, za to Centrino, wiadomo, jest enegrooszczedny. Ale jak z wydajnoscia? Ktory procesor bedzie lepszy zakladajac ze 50% czasu notebook bedzie chodzil na baterii a 50% bedzie podlaczony do zasilania zew.??? Pomocy! :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Bralbym Centrino. Nie ustepuje on P4 wydajnoscia na tyle, na ile sugerowalby zegar obu procesorow. Pozatym notebooki z centrino sa cichsze, ciensze i dluzej pracuja na baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudslide Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Ale wiekszosc osob doradza mi P4, poniewaz jest wydajniejszy. Nie ma za to portu na podczerwien. Ale karte graficzna ma lepsza (Intel Extreme 3D), podczas gdy 7000x ma karte Intel Exreme Graphics 2 - zintegrowana w chipsecie i855 GM. Nadal nie wiem co wybrac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Ale wiekszosc osob doradza mi P4, poniewaz jest wydajniejszy. Nie ma za to portu na podczerwien. Ale karte graficzna ma lepsza (Intel Extreme 3D), podczas gdy 7000x ma karte Intel Exreme Graphics 2 - zintegrowana w chipsecie i855 GM. Nadal nie wiem co wybrac... 1. Centrino trzyma 4-5h, na P4 1,5 to duzo :-) 2. Centrino jest o 1-2cm ciensze i duzo lzejsze (komputer nie wazy 8Kg, tylko powiedzmy 2-3) 3. http://www.cpuid.com/PentiumM/index.php Tutaj masz testy Pentium M. Przy tym samym zegarze jest 65% szybszy... Czyli Centrino 1,4 bedzie porownywalny z P4 ~2,4Ghz. Roznica miedzy 2.4, a 2.8 to 15%, czyli nie tak duzo. Wez pod uwage, ze w przyszlosci mozesz wymienic ten procesor np. na 1.5 lub 1.7 (ten ostatni to odpowiednik 2,9Ghz). 4. Komputer to nie huragan - mozna ogladac filmy DVD bez obawy ze odleci z biurka :-). [/img] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudslide Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Dzieki za szczegolowe zestawienie! Powoli zaczyna mi sie klarowac, chociaz nie jestem przekonany co do grafiki w Centrino. Czy podczas odtwarzania powiedzmy DVD bedzie zauwazalna roznica miedzy tymi dwoma modelami?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Czy podczas odtwarzania powiedzmy DVD bedzie zauwazalna roznica miedzy tymi dwoma modelami?? Jakosc obrazu 2D bedzie zalezala w duzo wiekszej mierze od jakosci matrycy LCD, anizeli karty grafiki. Te karty roznia sie wydajnoscia w trybie 3D (ktora w obu przypadkach jest raczej mierna :-)), ale skoro nie masz zamiaru grac w jakies super-nowosci, to nie zrobi ci zadnej roznicy. Jesli matryca jest podobna (lub taka sama), to nie zauwazysz zadnej roznicy podczas ogladania DVD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 bierz centrino. Podstawowa sprawa to waga notebooka. Uwazam ze ten wymieniony przeze mnie bedzie lzejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 bierz centrino. Podstawowa sprawa to waga notebooka. Uwazam ze ten wymieniony przeze mnie bedzie lzejszy Wiele, wiele lzejszy :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Uzywam dokladnie takiego samego notebook'a z centrino firmy Maxdata. Wydajnosc bardzo dobra... cichutki i bardzo lekki (wczesniej pracowalem na Optimusie jakims z p4 1,6, nie ma porownania). Polecam tego z Centrino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...