viod Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Wszyscy co zdaja matme w mojej klasie dziekuja ci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Im szybciej, tym lepiej. Z góry dzięki, bardzo mi na tym zależy. 1. Ziemia o r=6370 km oraz otaczająca ją w odległości 80 km warstwa (jonosfera) to okładki kondensatora. Pomiędzy nimi - pole elektryczne o średnim natężeniu E=120 V/m. Obliczyć średni ładunek kuli ziemskiej oraz jej średnią gęstość powierzchniową. 2. Siła przyciągania dwu płytek kondensatora płaskiego C jedna ruchoma- tzw absolutny elektrometr Kelvina wynosi F=2*10^2 (do drugiej potęgi) N. Odległość płytek d=0,02 m, a powierzchnia 0,2 m kw. Znaleźć napięcie powierzchniowe panujące między tymi płytkami, jeżeli są w benzynie o stałej dielektrycznej epsilon=2,3. 3. Kulka A mająca ładunek elektryczny Q=40/5*10^9 (do dziewiątej potęgi) As przyciąga drugą kulkę B z odległości r=0,06 m pewną siłą. Przyciąganie to jest zrównoważone przez działanie siły przyciągania pochodzącej od naelektryzowaneej pałaeczki o ładunku Q'=160/5*10do 9 potęgi As umieszczonej po drugiej stronie kulki B. W jakiej odległości od B umieszczono pałeczkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 jutro z rana postaram się coś z tego policzyć... ale błagam :) jutro rano ;] skąd to zadania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Jasne, może być z rana, tylko... Po 7:30 raczej rozwiązania nie mają dla mnie znaczenia :<. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 przykro mi, jestem już śpiący i nie myślę... powiem tylko tyle, te zadanka są trudne. Skąd je wytrzasnąłeś? Aha... i jedna rzecz, czy mógłbyś podać wzór na pojemność kondensatora kulistego? Wyguglałem jeden wzór ale zapisany ASCII i nic nie zrozumiałem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Jestem praktycznie zielony w tym temacie... Te zadanka to dla mnie sprawa życia i śmierci, w tej chwili oddałbym naprawdę wiele, by mieć je zrobione. Jeżeli ktokolwiek mógłby, to z góry dzięki. GG: 9041799 - będę czekał do późnej nocy próbując chociaż je ruszyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Pojemność kondensatora kulistego: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mizc Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 @MeHow No i jak brzmi trzecie równanie z zadania z ciągami? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 a wiesz, że jeszcze tego nie liczyłem? Jednakże dobry duch o imieniu Edyta, przysłał mi rozwiązanie, oto i one: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Nie potrafię policzyć minimum takowej funkcji: Pomoże ktoś biednemu MeHowowi? :> Prosiłbym o dokładny tok rozumowania linijka po linijce, bo ja jakoś dochodzę do dziwnych sprzeczności w stylu sinx=2r^2 *cosx :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 no to ciach... zadanie z fizyki... za każdym razem wychodzi mi sprzeczność :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongoo Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 Czajnik elektryczny ma dwie spirale grzejne. Przy włączeniu tylko pierwszej z nich woda zagotuje się po 15 min., przy włączeniu tylko drugiej po 30 min. Po jakim czasie zagotuje się woda, jeżeli włączymy obie spirale połączone równolegle? Moze ktos powie jak to zrobic bo nie mam pomyslu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 juz sie biore za obliczeni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 A ja mam proste zadanie (mam nadzieje ze szybko sie z nim uporacie :twisted: ) : Lotnik o ciezarze 600N, lecacy w samolocie z predkoscia V=360km/j, wykonuje w placzczyznie pionowej petle o promieniu r=1km. Oblicz sile nacisku wywierana przez lotnika na samolot w najwyzszym punkcie petli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 szczerze mówiąc, to zadanie nie było trudne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 slaven teraz dla Ciebie: W najwyzszym punkcie petli na pilota dzialaja nastepujace sily: sila ciezkosci F i sila odsrodkowa Fod, wypadkowa sila rowna bedzie F-Fod. Licze sile odsrodkowa: Fod=(mV^2)/r V=100m/s F=mg m=F/g Fod=(FV^2)/gr Fc=F-Fod=600N-600N=0N Odp. Pilot nie wywiera nacisku na samolot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongoo Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 szczerze mówiąc, to zadanie nie było trudne :wink: No trudne to moze nie bylo bo z testu, ale cos sie nie chcialo zrobic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 eee... ty sie o ile pamietam wybierasz na PW, a tam testow nie ma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 slavenowi nie robcie bo to len :P widze mehow ze sie przygotowujesz do egzminu z fizyki na PWr ;) ja tam nawet jednego zadania nie zrobie a mam z fizy 4 ;] ehhh zaluje ze nie prowadzilem zeszytu przez 4 latka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongoo Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 eee... ty sie o ile pamietam wybierasz na PW, a tam testow nie ma :) No tak ale na razie przygotowywalem sie na SGSP bo jutro mam egzamin i dlatego robilem testy. Niedlugo trzeba bedzie sie wziac za powazniejsze zadania na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 PW - Politechnika Warszawska PWr - Politechnika Wrocławska na jedna i druga zdaje... do tego jeszcze ;] Politechnika Poznanska, AGH (masakra) i Politechnika Krakowska. The Structor, a na co ty sie wybierasz na PWr ? Na infe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 13 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2004 na infe sie nie dostane, chyba ze bym dal du... dziekanowi heh na razie niech sie kaloryferem zadowoli ja tam skladam na : AGH: Wydzial Metalurgii, kierunek - Informatyka Stosowana :P Wydzial Inzynierii Mechanicznej i robotyki, kierunek: Automatyka i robotyka Polibuda Wroclawska: Wydzaial Mechaniczny, kier: Automatyka i Robotyka Wydzial Fotoniki: Telekomunikacja Polibuda Rzeszowska: Kierunek: Elektrotechnika (potem specjalnosc - telekomunikacja ) nie ucze sie nic wiec na agh dostane sie jak mi siada zadania, jak nie to po frytkach i czekam na politechniki ;] Jutro bede we wroclawiu, wiec jak ktos ma ochote na piwo to niech da znac, mam chamski pociag i nie ide spac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 a mi mamusia obiecala zawiezc papiery do wrocka, bo chwilowo jestem chory :/ zlapalem chyba grype zoladkowa ;] w skrocie kac gigant, bo jakos na wymioty mnie zbiera. Structor BTW, ty jestes z Rzeszowa, wiec chyba wiesz, ze na AGH jest chol...ernie trudna mata :> :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 zadanie: Dla jakiej wartości "m" pierwiastki równania 3x^2 +mx +1=0, są odpowiednio sinusem i cosinusem tego samego kąta? Niech mi ktoś to policzy, bo już nie wiem jak :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongoo Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 Moze tak :?: :?: http://members.lycos.co.uk/gruffi/zad.jpg Tylko jeszcze pewnie trzeba zalozenia zrobic, ze sin i cos nalezy od -1 do 1. Ale nie jestem pewny bo dziwnie wychodzilo, a tak wogole nie wiem czy to dobry sposob rozwiazania. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 dobry :) własnie miałem zamieszczać info, że już wiem jak to policzyć :) :) :) a teraz pytanie.... czy umiesz policzyć to: http://paranoya.org/~mehow/zad_fiz.gif to jest hardcore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongoo Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 8O Pierwszy raz widze zadanie z jakiejs fizyki relatywistycznej, nie mam pojecia jak sie za to zabrac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 no ja właśnie też :/ :/ :/ ... niby wszystkie dane są podane :lol: , ale tam jest chyba błąd w ułamu powinno być c nad V , a nie V nad c :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 a mi mamusia obiecala zawiezc papiery do wrocka, bo chwilowo jestem chory :/ zlapalem chyba grype zoladkowa ;] w skrocie kac gigant, bo jakos na wymioty mnie zbiera. Structor BTW, ty jestes z Rzeszowa, wiec chyba wiesz, ze na AGH jest chol...ernie trudna mata :> :?: co znaczy cholernie trudna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 zrobić skany zadań, czy nie? :) bo dla mnie są trudne niektóre zadania, bardzo, bardzo, bardzo... ;]. Skanować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...