Skocz do zawartości
SoboL_13

Zmiana Dzielnika ....alternatywne sposoby???

Rekomendowane odpowiedzi

HEJ!

Mam pytanko! Czy jest jakis sposob zmiany dzielnika magistarli na plycie Gigabyte na KT600???

Sprawa jest typowa....Bartek2500+ na 3200+, i to ZONK! Przy 200Mhz katuje dysk na 40Mhz i radka na 80Mhz....auuu. Niezdrowo to wyglada i dziala podobnie...

...teraz czy jest moze jakis sposob by oszukac plyte ze moj procek ma fsb 200 standardowo??? (slyszalem ze wtedy plyta automatycznie zmienia dzielnik)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAFAL10 ma rację dzielnik powinien się zmienić przy 200 Mhz.

Skąd wiesz że masz PCI 40 Mhz i AGP 80Mhz sprawdzałeś to gdzieś ?

Może procek nie wytrzymuje (nie wszystkie Bartony 2500 są stabilne na 3200), albo może ram ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE NIE!! Wiem o co wam chodzi...

Procek smiga na 3200+ katowany primem przez duuuuzo godzin!

....a chodzi o to ze plyta nie ma regulacji mnoznika w biosie, pare razy juz tutaj zreszta czytalem o niej ze brakuje tej opcji! (jest automatyczna, ale! )

Mnoznik NIE zmienia sie automatycznie przy procku podkreconym do 200Mhz FSB. To dziala tylko gdy masz orginalnego Athlona z fsb 200mhz...

....i w TYM wlasnie pies pogrzebany....

Wie ktos moze co z tym zrobic???

PS.

Reszta sprzetu jest sprawna itd, nie mam mowy o za slabym zasilaczu czy o czymkolwiek! Sprawa lezy w plycie! A czestotliwosci sprawdzalem AIDA...wiec raczej sa poprawne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szukac troche do ......pana

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50281

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=505...=gigabyte+kt600

http://www.tomshardware.pl/motherboard/200...0908/index.html

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=459...ighlight=7vt600

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=586...ighlight=7vt600

HeatFighter czytales ten post od poczatku do konca ?? :roll:

Cytat

A na MOBO nie masz przypadkiem regulacji mnoznika przez zworki ?

Co to za plyta ?

Cytat

Gigabyte na KT600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, rzeczywiscie Gigabyte'y na KT600 wlaczaja dzielnik 1/6 tylko przy procach z nominalnym FSB 400. Wiem, bo moj kumpel ma, zreszta rowniez Bartona 2500+. Z tym to prawdziwa kicha, nikomu nie polecam Gigabyte'a bo naprawde maja kiepski potencjal o/c, jedynie ze sa bardzo stabilne, niczym Epoxy ;)

SoboL_13: Zostaje ci tylko mod L12, tak zeby wykrywal na starcie FSB 400. Ale najpierw ustaw w BIOSie napiecie ~1,7V dla pewnosci, aby pozniej na pewno ci wstal ;) Powinien chodzic na 1,65-1,675V. Mam nadzieje ze nie masz mostkow pod laminatem (jak ja :() i nie bedziesz musial skrobac... Oto link jak zmodowac L12 (na FSB400 jest najlatwiej, wiec sie ciesz):

http://fab51.fc2web.com/pc/barton/athlon-e23.html#L12

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEJ!!

O TO MI WLASNIE CHODZILO!! Nie chce skrobac po procku (ale jak bedzie to jedyna mozliwosc...czemu nie;) ) a druciki mam juz sprawdzone bo dzialam na nich caly czas (1,75V;)) przy 200Mhz) .

FallenAngel fajna stronka ale tam jest tylko mostkami robota....chyba ze przegapielm cos....

Moglby ktos dokladniej opisac jak drucikami zrobic proca na 200Mhz fsb standard??!! o ile jest to mozliwe...bo nie widzialem jeszcze takich rzeczy....

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mam Epoxa 8KRA2I i moge ci zagwarantowac ze nawet przy Duronie 1200 jak ustawilem w BIOSie FSB 400 MHz to dzielnik sie automatycznie przelaczyl na 1/6 ;) Zreszta slyszalem ze na Epoxach z KT266A istniala nieudokumentowana funkcja - posiadaly dzielnik 1/5 ktory sie wlaczal przy FSB 333 MHz - mimo iz chipset obsluguje max 266...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

jesli myslisz o nowszych EPoXach to tak, o ile nie ma zworki do tego (w niektorych sa dodatkowe zworki do przelaczania FSB w duzej skali, ale nie pamietam w ktorych).

Owszem, zworki sa - mozna ustawic Auto/133/166/200 - ale sa one do kitu i nic nie zmieniaja - jak ustawisz np. na 166 to po prostu FSB mozesz ustawiac w BIOSie w zakresach 166-250, a na dzielniki i tak nie ma to wplywu. Za to Gigabyte'y juz takie kochane nie sa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DRUCIKI sa ZAJEBISTE!!!!!!!;))

Mam juz tak zrobione napiecie na 1,75 i teraz udalo sie FSB na 200MHZ!!!!:)))

SUPER!!!.... narazie chodzi bez zarzutów....lacznie 5 drutow w sockecie;)))

Dzieki za pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

DRUCIKI sa zaje...dwabiste!!!!!!!;))

Mam juz tak zrobione napiecie na 1,75 i teraz udalo sie FSB na 200MHZ!!!!:)))

SUPER!!!.... narazie chodzi bez zarzutów....lacznie 5 drutow w sockecie;)))

Dzieki za pomoc!!

1,75V to toche za duzo... Nizej nie pojdzie? W koncu 2200 MHz to nie az tak wiele. Musisz miec dobry PSU i chlodzenie, bo inaczej komp moze sie niebawem pozegnac z tym swiatem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ale mi chodzi o Epoxa 8KRA - któryś z tych (2+, 2I, ...). Czyli się powinien sam zmienić dzielnik :?: Są zworki czy nie ma :?:

no kurde w nowym biosie odrazu pokazuje jakie masz pci/agp o przy fsb200 pokazuje 33/66 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 1,75V juz jakis czas chodze bez problemow.... a chlodzenie i elektrownie mam dobra...

.....ale druty mnie zawodza!!!.....cholera gdzies po 5-6min pracy komp mi sie wiecha.....ot tak bez powodu.... dzieje sie tak po tych drucikach na fsb 200mhz;((

o co chodzi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to piszemy!

Procka wczesniej testowalem na 200Mhz Fsb (2,2Ghz) ale kreconego biosem....stad byby problemy z zegarem pci i agp (40mhz i 80mhz) . Procek chodzil stabilnie....zreszta prime95 smigal godzinami bez problemow! ( byly problemy z gierkami....ale tu ewidentnie bylo widac przesadzony zegar agp )

Stad wiemy ze procek jest ok (zaznaczam ze chodzil on tak na napieciu 1,75V osiagnietym drucikami! - wszystko super chodzilo! )

I teraz by oszczedzic katorgi plycie i grafie chcialem drucikiem oszukac plyte ze procek ma 200Mhz Fsb standard i ...sie udalo! Dzielnik sam sie zmienil, pci na 33Mhz, agp na 66Mhz i wszyscy szczesliwi!?

NIE!!

Komp sie wiecha jakby mu pradu brakowalo (nie ma mowy o za slabym zasilaczu! chyba ze 360W to za malo;) .....dziala dziala....i nagle czarny ekran (cos jakby sie zapetlal ) albo utrata sygnalu na monitor..... od humoru w przeciagu 5-6min.

NO I CZEMU!!!!???? Wszytko smigalo dobrze gdy bylo niezdrowo kopniete , a TERAZ gdy ja mu ulge daje to ten mi szaleje!!!!

Prawde mowiac nie mam zielonego pojecia co moze byc zle!!?? Druciki dobrze wlozylem (no zreszta wszystko dziala ...przez chwile;) moze sa za cienkie czy co???

ahhh.... co wy na to??

jak myslicie ze to moze reszta sprzetu to:

Bartek 2500+,TwinMos PC400, Chieftec 360DF, Gigabyte GA-7VT600-1394, no i moj ukochany Radek9800;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba sproboje zamalowac.....ale to troche DELIKATNA robota...

poza tym mam watpliwosci co do malowania....skoro druty nie dzialaly, potem bym musial skrobac;))) ...moze z plyta cos nie tak??? nie lubi mnie czy co??:)

......ale nadal mnie te druty bola!! CZEMU TO NIE DZIALA????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...