Skocz do zawartości
koalabis

Pendrive USB 1.1 vs 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupna Pendrive USB 128MB i zastanawiam się czy warto dołożyć parę złotych i nabyć wersję 2.0 (zamiast 1.1) , jakie są różnice w prędkości transmisji (jeżeli wogóle są) oraz czy urządzenie w wersji 2.0 będzie poprawnie współpracowało z płytą główną oferującą USB 1.1. Wiem, że w drugą stronę nie ma problemów (pod płytę gł. z USB 2.0 można podpinać urządzenia w wersji zarówno 1.1 jak i 2.0)! Proszę o wypowiedź praktyków.

KOala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, urządzenia na USB 2.0 będą pracować na płycie z USB 1.1 (oczywiście w tymże trybie). Różnice w transmisji są oczywiscie na korzyść urządzeń z USB 2.0, ale niewielkie - wynikają z ograniczej samej pamięci flash.

No ja nie wiem, czy takie niewielkie.Na THG był test pendrive i wersje 1,1 nie były w stanie osiągnąć transferu 1MB/s, podczas gdy 2,0 miały ok 8MB/s.Więc zapisanie takiego 128MB pendriva by trwało odpowiednio 2 min (1,1) i 16 sekund (2,0).Jak dla mnie to jest różnica i to kosmiczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qmpel ma pendrive na usb 2,0 i twierdzi , że max transfer miał 40MB/s.Nie wiem, czy mu wierzyć, ale dla wersji 1.1 to 1,5MB/s jest fizyczną granicą, więc przy wyższych pojemnościach czekanie może stać się męczące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

urzadzenia usb 1.1 i 2.0 sa ze soba kompatybilne w obie strony tyle ze beda dzialaly w odpowiednich trybach, predkosci usb 1.1 a 2.0 sa rozne (bardzo, ale to teoria) wszystko zalezy od samgo sprzetu:

usb 1.1 - ok 5-6Mbps

usb 2.0 - 480Mbps

wszystko zalezy, jak napisal juz o tym Paszczu, od granicy technologicznej samych pamieci wykorzystanych wewnatrz, mogą być szybsze lub wolniejsze

oczywisice wszystko odbija sie na cenie, osobiscie posiadam pendrive'a 128MB usb1.1 (dostalem w prezencie) i nienarzekam jakos do tej pory nigdy mi sie niespieszylo tak bardzo ze nie mogelm poczekac te 2 minuty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem przez jakis czas pena 64MB i sprawdzajac na porcie usb 1.1 i 2.0 przy duzej ilosci malych pliko praktycznie nie widzialem zbytnio duzej roznicy, chyba ze to bedzie jeden duzy plik wtedy moze byc wieksza roznica :)

Weź może coś sprecyzuj, bo nic nie wynika z tej wypowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jaka? cdrw zewnetrzna na usb i ok 100zl :?: :?: :) :) :)

Normalna, jak to jaka?Normalny napęd CD-RW, który jest w każdym kompie (prawie).

no no to taki naped nie jest na usb i niekosztuje ok 100zl wiec nie mam pojecia czemu o tym mowisz

ps. a moze by tak pendrive z dodatkami ? :)

ACER MF-350, czyli Pendrive, OdtwarzaczMP3, RadioFM i Dyktafon

szkoda ze cena jest zaporowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracajac stricte do tematu:

Zakup i korzystanie z urzadzen USB 1.1 w tymże trybie mija się, wg. mnie, z celem. No chyba ze sa to urzadzenia bardzo malej pojemnosci. Powod jest prosty - ogromna roznica w predkosci transmisji co powoduje, ze zapisanie 128 mega bedzie trwac kupe czasu. Tak samo zgrywanie tych danych na dysk. Za przyklad podam - dysk tripper o pojemnosci 20gb, ktorego uzywam do przenoszenia filmow, muzyki i roznych tam takich. NAgranie 3 filmow przez usb 1.1 trwa kolo godziny, przez usb 2.0.... 5 minut - 10 minut :). Tak to wyglada w praktyce. Jezeli nie masz na plycie usb 2.0, to mimo wszystko, uwazam ze warto doplacic to pare zloty, poniewaz predzej czy pozniej pewnie bedziesz wymienial plyte a tam usb 2.0 bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracajac stricte do tematu:

Zakup i korzystanie z urzadzen USB 1.1 w tymże trybie mija się, wg. mnie, z celem. No chyba ze sa to urzadzenia bardzo malej pojemnosci. Powod jest prosty - ogromna roznica w predkosci transmisji co powoduje, ze zapisanie 128 mega bedzie trwac kupe czasu. Tak samo zgrywanie tych danych na dysk. Za przyklad podam - dysk tripper o pojemnosci 20gb, ktorego uzywam do przenoszenia filmow, muzyki i roznych tam takich. NAgranie 3 filmow przez usb 1.1 trwa kolo godziny, przez usb 2.0.... 5 minut - 10 minut :). Tak to wyglada w praktyce. Jezeli nie masz na plycie usb 2.0, to mimo wszystko, uwazam ze warto doplacic to pare zloty, poniewaz predzej czy pozniej pewnie bedziesz wymienial plyte a tam usb 2.0 bedzie.

idea urzadzenia jakim jest pendrive polega na tym ze zastępuje on nam dyskietke czy płyte z danymi, obecnie w zasadzie kazdy komputer usb posiada, jednak nie wszystkie posiadaja usb2.0 (czesto maja wsparcie ale nie zostalo im to zainstalwoane - sterowniki), ni emowilmy tu o duzych nośnikach tylko zwyklym 128mb :)

z drugiej strony roznica w cenie wynosi ok 10zl wiec nie wiem o co my sie tu rozpisujemy - bierzemy usb 2.0 :) :)

usb1.1

usb 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat użytkownika pióra USB 2.0 128MB

...PenDrive wygląda inaczej, jest w ciemnej przezroczystej obudowie. Jak działa to świeci się w nim dioda. Jest możliwość zablokowania skasowania zawartości. Na USB2.0 nagrywa się na niego 128MB w 2:10, natomiast przegrywa z niego do komputera w 0:15(15 sekund). Dołączony jest do niego także przedłużacz USB (jak ktoś nie ma USB z przodu obudowy). Wymiary: 6 x 1,5 x 0,5 (dł x szer x wys) [cm] Jest naprawdę malutki i płaski (a wydaje się pękaty na zdjęciu)...

Szczególnie jestem pod wrażeniem prędkości odczytu (chociaż zapis też jest przyzwoity). Ja korzystam z pamięci flash umieszczonej w Nokii 5510 i tu osiągi są dużo, dużo gorsze. Mimo, że korzystam z USB 1.1- robiłem testy porównawcze z PenDrivem i szczególnie przy odczycie telefon był dużo gorszy. Myślę, że to wina wolniejszej pamięci.

Bez dwóch zdań kupuję USB2.0 (nie byłem pewien czy takie pióro będzie działało na płytach z USB1.1)- różnica w cenie prawie żadna.

Dzięki za wszelkie informacje, jak kupię to potestuję i wyniki zamieszczę do publicznej wiadomości!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Pena na USB 2.0 i za Chiny Ludowe nie uruchomiał się z USB 1.1. Zakupiłem więc karte PCI z USB 2.0 i też nie działał. Okazało się, że karta ta ma chipset VIA i tu leżał problem. Po wymianie karty na z chipsetem NEC USB. 2.0 działało. Przy okazji dotyczy to też drukarek USB Lexmarka która nie działa z VIA. Dzwoniłem nawet do Lexmarka.pl i powiedzieli mi że ten typ tak ma. No cóż.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to szybko oddał/wymienił na inne. Niekompatybilność takiego urządzenia z chipsetami (!) - to się nie mieści w głowie, przecież to jest urządzenie do przenoszenia danych. Jeszcze z drukarką taki mantyk by uszedł - kupuje się ją przeważnie do konkretnego komputera, ale z Pendrive'm? Tabakiera do nosa, czy nos do tabakiery ??

@Grimlock - tak, to był bodajże nasz nieszczęsny chip 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem wlasnie 64 MB USB 2.0 Actina (121,00 brutto).

Kopiowanie pliku 60 046 KB (archiwum spakowane rarem) trwa odpowiednio:

zapis: 0:38,

odczyt 0:08.

Pomiary wykonywaem dwukrotnie (za każdym razem te same wyniki), przed każdym pomiarem resetowaem komputer, aby dane nie były pobierane z bufora.

Jak mi się uda pożyczyć pióro od kolegi to wieczorem zapodam wyniki z USB 1.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście mam Pena 128 mb:) USB 2.0 , w domu komp obsługuje USB2.0 a w pracy mam jakiegoś szrota z USB1.1 , powiem tak przy 128MB penie jednak USB2.0 to jest to :) leci po 7-8MB/s i jest chwila a w pracy to człowieka szlak trafia bo leci leci.........................jeszcze leci :(, jak brałbyś pena 32MB to można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na USB1.1 ale 128Mega to szkoda już czasu i brać USB2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi