Skocz do zawartości
marek42

porty i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

witam nie jestem zbyt mocny w tych sprawach ale przegladam te posty i mam pytania.

jestem w sieci lan neo na 6 osób serwer na linuksie

korzystam z Azerusa z transferami jest Róznie dlatego moje pytanie jesli mam odblokowane porty 6881-6889 to czy jest sens abym prosił admina o przekierowanie tych portów na mój komp ?

pytanie drugie jesli mam go o to poprosić to chciałbym wiedzieć czy ta operacja jest z punktu technicznego skomplikowana tzn ile czasu może mu to zająć(zawodowy imformatyk) czy może to mieć wpływ na np stabilość serwera, chodzi mi o to dlaczego ewentualnie może nie chcić tego zrobić.

i ostatnie pytanie w zasadzie nie moge sie połączyć z 90% trackerów gdzieś znalazłem post że może być zablokowany port 6969 czy to moze być przyczyna?

dzięki pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

informatykowi, który stawia serwer na linuxie pod neo i stawia na nim firewalla (a chyba jest ?) taka operacja nie zajmie więcej niż 5 minut...

Co do przekierowywania portów - jest ono potzrebne jeśli masz serwer na kompie. Jeśli porty są na serwie (linux) odblokowane i możesz z nich dowolnie korzystać, a potzrebne są tylko do komunikacji z Twojej strony i to działa, to nie ma co kombinować dodatkowo... Azerus to klient bittorrenta rozumiem... skoro klient a nie serwer to nie ma co przekierowywać... router (linux) poradzi sobie z dostarczniem pakietów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy może to mieć wpływ na np stabilość serwera, chodzi mi o to dlaczego ewentualnie może nie chcić tego zrobić.

Czemu ??? Hehe bo Azerusa zamuli całe łacze i admin dobrze o tym wie , dlatego wyciął wszystkie porty na serverze pozostawiając www, ftp i gg a odplokowanie portów zajmuje pare minut ( tak jak mówił mój poprzednik)

Admin na pewno nie będzie skory żeby je odblokować bo nie po to blokował żeby teraz odblokowywać :wink: ale zawsze możesz spróbować mu powiedzieć ze potrzebujesz tego portu do jakiejś tam gry i przez to że jest zablokowany nie możesz się połączyć . Jeżeli admin jest dobry to nawet po odblokowaniu portu zobaczy ile jest połącze nawiązywanych przez ten port i od razu zrozumie o co chodzi a jeżeli nie to możesz szalec do woli.

Czy to ma wpływ na stabilność servera??

NIe , zwłaszcza jezeli stoi na linuxie

Pozdrawiam i życze powodzenia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi