Jump to content
tomasir

Książki fantasy

Recommended Posts

Ehh, nie mam czasu ostatnio czytać, ale w wakacje trochę książek kupiłem (powinny być tańsze IMHO, bo za 6 sztuk dałem 200zł prawie).

Opisy:

1) Robert Newcomb - "Wrota Świtu", "Piąta Czarownica" - ciekawa książka, choć czasami fabuła wydaje się lekko naciągana, ale czyta się dobrze, stron ma dużo i w sumie tania jest (26zł obecnie) - jednak dość brutalna, momentami wręcz nie przyjemna - książki raczej dla >16... (wyszedł już trzeci tom - "Zwoje Starożytnych")

2) Robin Wayne Balley - "Miecze przeciw krainie ciemności" - taka tam przygodowa bardziej, średnio mi się podobała - raczej nie w moim stylu

3) Barbara Hambly - "Smoczy Cień" - wypada najpierw przeczytać "Zgubę smoków" , której nie przeczytałem, przez co postacie wydały mi się zbyt mało opisane, czytałem jakby bez emocji, przez co książka mi się średnio podobała (ale ogólnie polecam)

4) Fiona Mcintosh - "Zdrada" - całkiem niezła historia - jest to pierwszy tom, więc bohaterów poznaje się od początku i dzięki temu fabuła bardziej ciekawi - ogólnie jest na razie mało czarów, ale historia ciekawa - może się rozkręci w następnych tomach

Będę musiał pogrzebać w antykwariatach za dobrymi tytułami, które mnie ominęły - bo w księgarniach już nie do dostania większość z nich jest... Niestety nie jestem w stanie czytać ebooków - to znaczy czytam tak szybko jak książkę, ale to nie to - ostatnio czytałem ebooki Eddingsa w wersji oryginalnej i po przeczyatniu 7 tomów odechciało mi się - na kompie to nie to...

Jeszcze dziala ten system punktowania ksiazek...?

jezeli tak to saga o wiedzminie + opowiadanania - +++

narreturm mam ale nie czytalem ;]

Dawno temu mialem faze na ksiazki fantasy, bylo to w czasach kiedy nie mialem stalego lacza... :rolleyes:

Wiedzmin jest ok, mi sie nawet podobal film/serial (a wiem, ze malo komu sie podobal ;] ).

Narrenturm chyba zaczalem czytac jakies 2 lata temu, ale nie skonczylem (zapowietrzylem sie czytajac te staropolskie wyrazy ;] ).

a "Kroniki Jakuba Wędrowycza", czytal ktos??

kumpel mi polecil, warto czas poswiecic?

IMHO warto poswiecic troche czasu by zetknac sie z rodzimym egzorcysta alkocholikiem :)

Ciekawa odmiana humoru, ktora zapewne wielu przypadla do gustu.

Aktualnie czytam książkę: "Conan i Czarownik". Bardzo fajna i wciągająca (jak dla mnie;]). Mam jeszcze kilka książek z Conanem w roli głównej ;] Czytał ktoś jakieś książki o nim? ;]

czytalem 3 sztuki autorstwa bodajze Howarda. Pierwsza przeczytalem z ciekawosci co to jest, druga zeby przekonac sie czy ta pierwsza to nie wyjatek w cyku, a trzecia z wybitnych nudow.

Jak na moj gust skrajna tandeta.

Edited by spicum

a "Kroniki Jakuba Wędrowycza", czytal ktos??

kumpel mi polecil, warto czas poswiecic?

Zdecydowanie warto. Beka na maksa :)

Ja ostatnio przeczytalem "Krzyzackiego Pokera" Dariusza Spychalskiego. Swietna ksiazka, polecam kazdemu.

Eragon to chyba bardziej dla dzieci, które wierzą jeszcze w smoki, zębową wróżkę i bezpłatną opiekę lekarską w naszym kraju :D

Pratchett, oto najbardziej zagmatwane i odjechane oblicze fantastyki z jakim dane mi było obcować. Nie polecam czytać rano, bo później dzień w pracy wydaje się zastanawiająco długi :> Obecnie na półce czekają "Prawda" i "Złodziej Czasu".

Hmm temat leżał w grobie przez 3 lata - jak to możliwe? :?

Edited by Caleb

Aktualnie czytam książkę: "Conan i Czarownik". Bardzo fajna i wciągająca (jak dla mnie;]). Mam jeszcze kilka książek z Conanem w roli głównej ;] Czytał ktoś jakieś książki o nim? ;]

Uwielbiam Conana :D.

Mam ponad 24 tytuly.

Takie bajki trzeba lubiec, a ja wlasnie do takich naleze.

Puk puk. Tak wiem... odkopuje temat, co za zbieg okoliczności na co dzień robię to samo w czeluściach kopalni... a w pracy gdy idę czasami na obsługę pasów, czytam sobie stare miesięczniki "fantastyka" które kiedyś zbierał ojciec. ;)

A tak bardziej na poważnie:

Ostatnio zagłębiam się w Pana Lodowego Ogrodu (w tej chwili męczę 1 tom), kolejne tomy czekają przy mojej lampce nocnej.

Seria "Dziedzictwa"-Eragon już w drodze do mnie

Seria "Wiedzmina"- też w drodze

Gra o Tron i Starcie Królów spokojnie leżą na komodzie a ich kolej która przyjdzie po "Panu Lodowego Ogrodu"

Takich klasyków polecać nie trzeba ;)

zdziwiłem się poprostu, bo nawet trylogie Tolkiena wymieniali, procz tego obecnie przypominanie Sapkowskiego i początki z Goodkindem:) ps. ulubiona seria/postać ze świata dysku?

Ja wlasnie zabralem sie za "Pana lodowego ogrodu" i powiem ze na poczatku przezylem lekki szok...

Nie czytalem recenzji, ani nic wspolnego z ksiazka... poprostu dorwalem w lapy i zaczalem czytac...

Moja pierwsza reakacja WTF?? szybki rzut okiem na okladke... cos nie gra... ale czytam dalej.

Jak narazie jet niezle, zobaczymy co dalej ;]