Skocz do zawartości
Pazurek

SMART zglupial!

Rekomendowane odpowiedzi

Haj, mojej zabawy z dyskami na HPT370 ciag dalszy... Przypomne ze primary master na HPT to Barracuda IV 40GB, jako secondary master mam kieszen. Primary/secondary slave nie sa obstawione.

Problem wyglada nastepujaco: jezeli odlacze kieszen i w komputerze zostaje tylko barracuda, programy rozpoznajace SMART (np. DTemp albo Speedfan) nie widza zadnego dysku...

Wystarczy jednak ze podlacze do kieszeni drugi dysk, ni z tego ni z owego SMART sie nagle budzi i zglasza istnienie dwoch HDD, tylko ze... obydwa sa takie same i wskazuja na dysk w kieszeni.

Podsumowujac, albo SMART nie widzi zadnego dysku albo widzi podwojnie secondary master. Primary master jest z jakiegos powodu olewany. Jakies pomysly? :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz hdd na hpt3xx to żaden soft nie potrafi odczytac nic ze smarta , łącznie z softem seatools :)

cóz tak już ma być :) / sam mam baskę 4 na hpt i już przerabiałem szukanie softu co by porafił / widzi hdd i to całkiem dobrze seatool ale twierdzi ze baśka 4 nie jest dyskiem seagate :) a i smart nie istnieje /

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, mowisz? W takim razie w jaki sposob wspomniane programy dowiaduja sie o istnieniu dysku w kieszeni?

Co ciekawsze, dzieje sie tak tylko pod Win2K, jezeli odpale Win98 to zaden progs nie widzi smarta i co za tym idzie zadnych dyskow.

Acha, smart pod win2k jest widoczny tylko z poziomu administratora, zwykly uzytkownik widzi tyle co pod win98... czyli nic. :)

HPT BIOS 2.0.1024

DRIVER HPT 2.0.1019 (ta sama wersja pod win98 i win2k)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie ten od pantera soft nie widzi dysku ale partycje to już widzi :)

a reszta nic ni wie o dysku na hpt a "dosowska" wersj seatools widzi dysk poprawnie ale twierdzi ze są jakieś błedy / ale jak dysk jest na standardowym via to już nie ma problemu/

olałem to że nic nie widzi, mnie to nie pezszkadza bo baśka jest dosyć dobrze wychładzana

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi