grzesiekf Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 Witam, pomóżcie mi zainstalować w końcu tego linuxa bo już nie mogę. Muszę podzielić dysk na partycje (chcę mieć winXP i mandrake 9,2) i nie wiem ile tych partycji zrobić i jakie wielkie bo nie mam pojęcia ile mi może być potrzebne miejsca ile zajmuje sam linux. No i nie czaje z tymi cylindrami że coś tam 1024 nie więcej czy jakoś tak. Mam program do robienia partycji bez utraty danych bo nie chcę nic stracić. Jest to Partition Magic i widze że można tam zrobić partycję ex2 a swap sie nie da. Co w takim razie będzie. aha i jeszcze gdzieś na jakimś forum widizałem że ktoś coś napomniał o mandrake 9,2 że psuł cd-romy ? jak to możliwe i czy to prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 robisz wolne miejsce np PM8 6gb i odpalasz mandraka z cd on CIe pyta czy wykozystac wolne miejsce i podzielic na partycje dajesz tak i masz problem z glowy. w mandarynce byl problem z cd-romami LG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolores haze Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 tak to prawda, instalator mandrake'a potafi zepsuc napedy LG. tutaj przeczytasz o tym wiecej -> http://www.mandrakelinux.com/pl/lgerrata.php3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 W programie Partition Magic 8.0 jak chcę utworzyć partycję dla linuxa to mam do wyboru: albo utworzyć partycję podstawową albo logiczną (którą wybrać) i jeszcze nie wiem w którym miejscu mam utworzyć tą partycję bo mam jeden dysk podzielony na 3 partycje C, D ,E i gdzie umieścić partycję linuxa , w programie mam do wyboru przed C , po C ale przed D, po D ale przed E i po E to samo się tyczy partycji swap gdzie ją umieścić przed ext2 czy po??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <<TyBiAs>> Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 nie rob zadnej partycji tylko zrob wolne miejsce: czyli zmniejsz rozmiar jednej z partycji (resize) i juz..... instalator mandrake sam sobei poustawia partuycje, musisz w odpowiednum miejscu(podczas tworzenia partycji) zeby wykorzystal wolne miejsce i samemu rozmiescil partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 już zrobiłem:) musiałem na innym forum się spytać bo tu jakoś nikomu się nie chciało mi powiedzieć jak to mam dokładjnie zrobić. No i zrobiłem, ale dzięki za chęci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...