Skocz do zawartości
ANalfabeta

UE,a a ceny.....aut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako, ze zrobilem prawo jazdy nadszedł czas zakupu jakiś pierwszych 4 kółek. Wiele jest ciekawych dla mnie ofert, w różnych cenach. Podobają mi się Golf III, ale cena jak narazie jest poza moim zasięgiem.

Chciałbym więc wszystkich dobrze lub troszke mniej poinformowanych zapytać na jaki ruch cen możemy liczyć po wejściu do UE.

Ze swojego otoczenia słysze wiele różnych głosów. Jedni mówią bedzie taniej, ale argumentow konkretnych niepodają. Inni mówią, że "europa" zdrożeje, "japonia" do dołu. Jeszcze inni mowią ze ceny pojda w dół, ale będą jakiś obostrzenia prawne i wielu aut sie niesprowadzi, albo bedzie luka w prawie przez jakiś czas i bedzie jakiś czas zeby kupić auto w dobrej cenie.

I jestem skołowany. Czy poczekać, czy kupić teraz, żeby nieobudzic sie z ręką w nocniku.

Sprawa druga. Jakie polecacie auto oczywiście używane w cenie do 12tys. Takie jak dla początkującego. Odrazu dziekuje za Trabanty Polonezy i Maluchy :D

Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi.

PS Znacie jakies stronki motoryzacyjne na których można poczytać o obowiązkach po zakupie auta, podatku warunkach rejestracji itp. Prosze o pomoc bo jestem w temacie aut totalną lamką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niemieckie auta są IMHO najlepsze.

Najlepsze do wyrywania blachar...

Auta prawdopodobnie zdrożeją... Nowe napewno. Ściągniesz co chcesz, ale nie wiadomo czy starczy Ci kasy na opłaty, które szykuje nasz kochany rząd :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie czekać proponuje. Miesiąc to niedługo, a może się wiele zmienić na korzyść. Głównie za sprawą zniesienia EURO2 możliwy będzie import używanych, w porównianiu do aut obecnych na naszym rynky, zupełnie niezużytych kilku/nastu letnich samochodów.

Przykładowa cena autka w Niemczech - 900Euro(stan napewno o niebo lepszy niż tego samego samochodu eksploatowanego na naszych drogach i zazwyczaj nieserwisowanego regularnie).

http://www.autoscout24.pl/home/index/detai...0&euroto=0&zip=

U nas za takie pudełko trzeba zapłacić 13-15tys zł i zazwyczaj jeszcze jest sporo w nim do zrobienia. Uważam, że nawet jest nasz "kochany żont" dopieprzy jakiś wytwór (jakkolwiek go nazwa - cło, akcyza) to i tak bardziej będzie się opłacało kupić auto z zachodu niż użytkowane w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktoś chce poszukać albo zorientować się w cenach aut za zachodnią granica i w ogóle w europie to polecam http://mobile.de

A co do niemieckich aut to mówiąc o nich nie mam na myśli BMW 316i z naklejkami od M3 skłądanego z 3 wraków gdzieś pod warszawą i z toną niepotrzebnych spojlerów i innych dodatków ;)

edit#

szkoda że nie mam jeszcze 18 bo już mam odłożone auto(teoretycznie 2 do wyboru) ale niestety nie jest rzadną inwestycją przechowywanie nieużywanego auta przez kilka lat :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym ci radzil bardziej niz na sam samochod zwracac uwage na dostepnosc i cene czesci do niego

Co z bzdury? 8O Idąc tym tropem to powinnyśmy kupować Fiaty bo części do nich u nas dostatek :lol:

a za 12k joz kupisz cos na allegro :)

Kupując coś z allegro faktycznie przydałoby się patrzyć na dostępność i ceny części :wink: Za 12k to już można kupić ładny dupowóz taki jak Honda Civic 1.5, ale czemu koniecznie z allegro. Tam zazwyczaj pojawiają się niesamowite wynalazki z danymi technicznymi z kosmosu. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawi mnie ta wielce zapowiadana podwyzka cen nowych samochodow, wyszyscy chyba zapomnielismy ze auta sprzedawane w Polsce sa w standardzie o niebo gorzej wyposazone!!

poza tym uzywane auta na zachodzie, nie wiem skad sie to wzielo nie sa wcale duzo tansze, ceny sa wlasciwie podobne z wyjatkami, co innego jesli chodzi o rozbite...

e!Gr00bY ale podales przyklad 2litrowy ponad 12 letni nissan sunny!! 15 litrow na 100, w Polsce cena takiego grata mysle nie wiecej niz 6-7 tysiecy, a nie jak napisales!!!! nie wiem czemu ale trick z autkiem na zielonej trawce dziala zawsze!!!! z jednym sie zgodze samochody na zachodzie sa generalnie w duzo lepszym stanie technicznym!!!!!

PS. tak jak ktos juz zaproponowal, patrz na awaryjnosc i ceny czesci zamiennych, japonskie raczej odpadaja!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, amerykańskie i japońskie samochody (ale produkowane TAM a nie w Europie! ) na pewno stanieją, ponieważ teraz są obłożone cłem 35%, a UE ma bodajże 10 czy 15%. Na pewno sporo mniej.

Co do nowych samochodów z Europy. Najczęściej słyszaną wiadomością jest to, że samochody z "dolnej półki" będą równać w górę do cen europejskich. Mimo, iż u nas są często gorzej wyposażone to i tak są tańsze niż w wielu krajach należących do Unii. Za to samochody o wartości >100k PLN mają stanieć i to może nawet o dobre 10% ponieważ te auta akurat u nas są sporo droższe.

Samochody używane - tak jak ktoś już wspomniał będzie możliwy przywóz samochodów powyżej 10 lat. Aktualnie przywóz używanych samochodów jest bardzo nieopłacalny (w większości przypadków), ponieważ akcyza wynosi bodajże 65% ale co najgorsze nie jest naliczana od cenu zakupu auta, ale od... ceny rynkowej w Polsce (!) . I np. jeśli uda nam się kupić jakieś autko za 500EURO to i tak liczą nam podatek od np. 10k PLN. No i potem oczywiście VAT.

Z tego co wiem Unia raczej "zmusi" Polskę albo do całkowitego zniesienia akcyzy, albo przynajmniej do naliczania jej od ceny zakupu auta. Hmmm, ale nie ma się z czego cieszyć, a przynajmniej trzeba będzie się spieszyć z zakupem auta, bo prawdopodobnie nasi "kochani" politycy już coś wymyślają, żeby to ominąć. Dwie przykładowe możliwości: bardzo wysoka opłata rejestracyjna sprowadzonego auta lub wysoka opłata "środowiskowa" na poczet przyszłego złomowania takiego auta.

Nie ma się co "martwić" - już u nas wymyślą jak kasę ściągnąć :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym uzywane auta na zachodzie, nie wiem skad sie to wzielo nie sa wcale duzo tansze, ceny sa wlasciwie podobne z wyjatkami, co innego jesli chodzi o rozbite...

Też tak kiedyś myślałem. Ale jak zobaczyłem jak koleś przywiózł Kadetta za 300EURO i sprzedał go za 8,5k PLN to zmieniłem zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no iten nissan ma przejechane prawie 200k 

BTW ANalfabeta za ktorym razem zdałes ;) :?:

Zdane za pierwszym razem niesmarowane!!

Ale noga na sprzegle skakala rowno. Spoko egzaminator sie trafil ipogoda ladna wiec poszlo gladko.

Czytam o nowych autach, a mnie interesuje uzywane autko !! takie do 12k. Kupowac spokojnie teraz czy czekac, bo wiecie jak zarobie 500zł, a pozniej przejscia w Urzedach to gra niewarta swieczki.

Aha znajomy mi mowil ze z kupnem uzywanego auta to jak z komputerem I tak za pol roku bedziesz jeczal ze mogles poczekac, poza tym kupujac takie (uzywane) auto trzeba tez dobrze trafic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym kadetem, to jest wlasnie wyjatek, na zachodzie nikt gratow nie kupuje! za to ceny samochodow 1-3 letnich sa juz porownywalne, a w niektorych przypadkach nawet wyzsze, oczywiscie caly czas mam na mysli bezwypadkowe!

a wracaja do kadeta za 300euro: w ubieglym roku moglem miec audi 100, 150KM w niemczech zlomowanie (audi w idealnym stanie) 10 letniego auta troche kosztuje, wiec przyrodni brat zadzwonil kiedys i powiedzial ze moze mi go odstapic za free, ale jak policzylem sobie wszystko to cena wyszla taka sama jak w Polsce ponad 10 kawalkow! niby okazja jak diabli, a jednak...

PS. wydaje mi sie ze warto poczekac do 1 maja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom ja też planuje z bratem kupić sobie autko :), jest już troszki kasy nazbierane, i właśnie też myślimy o sprowadzeniu tylko jest jedno ALE...koszty z tym związane, czyli narazie nie jest to zbyt opłacalne już lepiej w polsce coś "uchodzić", ale po wejściu do ue może zniosą ta akcyze..mam nadzieje, a przy okazji nie wymyślą nic głupiego. Ja prawko robie na pcozątku czerwca a samochodzik chcemy tak w listopadzie i właśnie do 12-13k. Napewno Niemiec lub Japończyk. Golf III, Astra, Nissan Sunny, Audi może jakby się udało znaleźć, to tak na początek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym kadetem, to jest wlasnie wyjatek, na zachodzie nikt gratow nie kupuje! za to ceny samochodow 1-3 letnich sa juz porownywalne, a w niektorych przypadkach nawet wyzsze, oczywiscie caly czas mam na mysli bezwypadkowe!

a wracaja do kadeta za 300euro: w ubieglym roku moglem miec audi 100, 150KM w niemczech zlomowanie (audi w idealnym stanie) 10 letniego auta troche kosztuje, wiec przyrodni brat zadzwonil kiedys i powiedzial ze moze mi go odstapic za free, ale jak policzylem sobie wszystko to cena wyszla taka sama jak w Polsce ponad 10 kawalkow! niby okazja jak diabli, a jednak...

PS. wydaje mi sie ze warto poczekac do 1 maja

Jest dokładnie tak jak mówisz. Teraz przywiezienie samochodu jest nieopłacalne, właśnie ze względu na opłaty. Ale był okres, przed wprowadzeniem tej akcyzy 65%, kiedy przywieziono naprawdę pełno "pięknych" samochodów po 300-1000 Euro, które u nas praktycznie bez remontów sprzedawano za przynajmniej 2x tyle (i nie były to żadne wraki, czyt. "przystanki autobusowe"!). Samochody nowsze - owszem, u nich raczej nie są tańsze, ale te 8-13 letnie to czasami masakra w różnicy cen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi