Skocz do zawartości
turzol

Chieftec Dragon - nareszcie!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zapodalem sobie ta wlasnie bude, w kolorze czarnym. Do tego szarplem jeszcze zasilke Enermax 350W.

Bude kupilem bez dod. wentyli . Stad mam pytanie - jakie wentyle 80x80 do obudowy polecacie? Musza byc ciche bo chce kupic 4 szt.

Co myslicie o tych Zalmankach w DiscoTechu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zalmana 92mm i coz.. nawet fajny. Nie jakiestam odrazu mistrzostwo swiata - ot zwykly wiatrak

mistrzostwo moze nie ale to jeden z najcichszych wentyli jakie sa nie mowie o panaflo i papstach bo te nowe kosztuja majatek jak na nasze warunki, sam mam zalmana 92 i sunony 2x80 i 2x120 i jest git :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chieftec + enermax = bardzo dobry zakup, gratuluje wyboru i witam w klubie :), wentyle zalmana 80mm sa b ciche i wydajne ale slizgowe (30000 mtbf), mimo tego sam mam 2 sztuki i jestem zadowolony bardzo, 92mm zalmana tez sa bardzo dobre i cichutkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mimo wszystko moge polecic Sunona. Mam 4 sztuki 92 kupione w semiconie. maja prawie 40cfm i 27dba. polecam, puszczone na 7V sa cichutkie.

ale wibruja, sunony 80 nawet na 5v sa tak glosne jak zalman na 12v, sprawdzone organoleptycznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mimo wszystko moge polecic Sunona. Mam 4 sztuki 92 kupione w semiconie. maja prawie 40cfm i 27dba. polecam, puszczone na 7V sa cichutkie.

ale wibruja, sunony 80 nawet na 5v sa tak glosne jak zalman na 12v, sprawdzone organoleptycznie :)

zgadzam sie z przedmowca ale i tak sunon 120 wymiata no moze tylko vantec tornado 92 daje mu popalic ale to zupelnie inna bajka :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powaznie mówicie czy tylko zalmana reklamujecie???

bo mam 4 sunony 2300obr. i są ciche i coś mi tam troszke wibrują czy opłaca mi sie wymienić na zalmana i czy bede mial jeszcze siszej????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo mam 4 sunony 2300obr. i są ciche i coś mi tam troszke wibrują czy opłaca mi sie wymienić na zalmana i czy bede mial jeszcze siszej????

mowie powaznie, jak sam zauwazyles wibruja, zalezy jakie masz sunony, podaj symbol np ptb.... to ci powiem czy warto wymienic

aha moj powyzszy cytat dotyczyl najmocniejszych sunonow ptb1 - takich co przwalaja 40 cfm na 12 v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe już neidługo poleci ode mnie zamówionko do 4maxa i chyba wezme te cooler mastery. Nie lubie jak jest głośno...

a jakiego tego Chiefteca kupiłeś - Big tower czy jakiś mniejszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowie powaznie, jak sam zauwazyles wibruja, zalezy jakie masz sunony, podaj symbol np ptb.... to ci powiem czy warto wymienic ...

a jakie masz zdanie o KDE 1208 PTS3 - pytam z ciekawosci bo i tak nie mam kasy na 4 nowe wiatraki bo zbieram na Radeona 9000 :)

PS dodam ze te o ktore pytam najlepszy stosunek halas/wydajnosc osiadgaja przy napieciu w okolicach 8V - 9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[

a jakie masz zdanie o KDE 1208 PTS3 - pytam z ciekawosci bo i tak nie mam kasy na 4 nowe wiatraki bo zbieram na Radeona 9000 :) 

PS dodam ze te o ktore pytam najlepszy stosunek halas/wydajnosc osiadgaja przy napieciu w okolicach 8V - 9V

to jest slizgowy wentyl o sredniej wydajnosci (oznaczenie 3 to te slabsze 1 to te mocniejsze), Dane: Prędkość [obr/min] 2300 , Głośność [dBA] 25 , Przepływ powietrza [CFM] 31 , tak wiec jest to calkiem niezly wentyl jesli chodzi o relacje wydajnosc/glosnosc, IMHO nie kupuj nowych np zalmanow, ten wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coolermaster 80mm z podwójnymi łożyskami kulkowymi.

W pełni popieram są to wentylki z regulacja obrotów zalezna od temperatury i nawet jesli kreca sie na 2500 obr. sa bardzo ciche. Sam mam w chieftecku 4 takie i jest naprawde cicho. Pozatym są w komplecie ze śrubkami i przejsciowką 3na4 pin.

zobacz sobie testy pierwszy po niemiecku

http://www.tuneworld.de/artikel/casefancoo...efan_index.shtm

http://www.teksector.net/reviews/cooling/c...-b82/index.html

Jeśli masz problemy zeby je usiebie dostac napisz do mnie moge ci zalatwic:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest slizgowy wentyl o sredniej wydajnosci ...

dane znam - bo sprawdzalem na stronie Sunona zanim kupilem te 4 wentyle (11zl/szt) - a ogolnie powiem ze padles "ofiara" prowokacji :wink: - to o tych wentylach pisalem kiedys ze sa przykrecone srubami przepuszczonymi przez gumowe tulejki w celu eliminacji wibracji ... (byl kiedys ostry spor n/t mocowania wentylatorkow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie powiem ze padles "ofiara" prowokacji :wink:

no byl taki spor, tylko w taki razie po co takie prowokacje?, w tamtym poscie upierales sie ze dragania ktore u sunonow sa normalka (uwierz mi gadalem z czlowiekiem ktory sie troche na nich zna bo robi w tym biznesie,poza tym wiem to wlasnych doswiadczen) moga byc przenoszone przez gwinty srubek co IMHO jest niestety skrajnym idiotyzmem, przez obudowe wentyla tak ale nie przez same gwinty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do HOLMAN'A :  :arrow:  :arrow: mam te modele SUNON 80x80 mm 25 mm PTS3-6OC 2300 i o o nich powiesz?? oplaca mi sie brac zalmany czy moze jakies inne muszą byc super ciche

mysle ze przy tym konkretnym modelu sunona nie opalca ci sie zmieniac na zalmany poniewaz halas a takze wydajnosc jest porownywalna mniej wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no byl taki spor, tylko w taki razie po co takie prowokacje?, w tamtym poscie upierales sie ze dragania ktore u sunonow sa normalka ...

tak tylko ze tulejki o ktorych mowie maja kolnierz z 2 stron - czyli ani wiatrak, ani gwint srubki, ani lepek srubki nie maja bezposredniego kontaktu z blacha - sam nie wierzylem ze to cos moze dac, ale sprobowalem i efekt slychac - pewnie dlatego ze mam zwykla stara "bude" (a nie jakiegos Chieftec'a) ktora ma "cienkie" scianki...

zapytalem bo myslalem ze napiszesz cos wiecej - np po jakim czasie siadaja lozyska w Sunonach, ze kupujac te wiatraki trzeba kazda sztuke "odsluchac" bo sa glosniejsze i cichsze egz. tego samego modelu itd

BTW piszesz ze to idiotyzm bo sprawdzales i nic nie dalo czy dlatego ze ktos tak powiedzial - bo jak juz pisalem sam nie wierzylem do momentu kiedy zastosowalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko ze tulejki o ktorych mowie maja kolnierz z 2 stron - czyli ani wiatrak, ani gwint srubki, ani lepek srubki nie maja bezposredniego kontaktu z blacha - sam nie wierzylem ze to cos moze dac, ale sprobowalem i efekt slychac - pewnie dlatego ze mam zwykla stara "bude" (a nie jakiegos Chieftec'a) ktora ma "cienkie" scianki...

zapytalem bo myslalem ze napiszesz cos wiecej - np po jakim czasie siadaja lozyska w Sunonach, ze kupujac te wiatraki trzeba kazda sztuke "odsluchac" bo sa glosniejsze i cichsze egz. tego samego modelu itd

BTW piszesz ze to idiotyzm bo sprawdzales i nic nie dalo czy dlatego ze ktos tak powiedzial - bo jak juz pisalem sam nie wierzylem do momentu kiedy zastosowalem...

1.skoro gwint srubki nie ma kontaktu z buda jakim cudem te srubki sa wkrecone w blache, przez gume styakaja sie z gwintem?, jak to mozliwe?, tam jest taka mala dziurka ze guma by sie starla przez samo wkrecanie srubki

2. tez kiedys mialem zwykla blache a nie jakiegos chiefteca jak piszesz

3. to jasne ze kupujac nowy wentyl trzeba go odsluchac czy nie jest jakis trefny, akurat ten sprzet mozna sprawdzic na miejscu, mialem osobiscie stycznosc z ponad 10 sunonami roznych typow chodzacymi u mnie albo u kumpla i jak do tej pory nie zauwazylem roznic miedzy egz tego samego typu, moje sunony ptb od roku chodza i sa ok, pts 92mm smarowalem juz raz wd40 bo gwizdal z deka w pewnym momencie

3. nie sprawdzalem, pisze ze to idiotyzm bo nie wierze ze jak masz gumki miedzy obudowa wentyla 80cm a buda to gwinty srubek przeniosa ci jakies drgania slyszalne dla ludzkiego ucha, to musialyby byc potezne wibracje, ale moge nie miec racji przeciez...

btw turzol: buda za truskawki rozumiem? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do HOLMAN'A :  :arrow:  :arrow: mam te modele SUNON 80x80 mm 25 mm PTS3-6OC 2300 i o o nich powiesz?? oplaca mi sie brac zalmany czy moze jakies inne muszą byc super ciche

jezeli Ciebie zainteresuja moje boje z tymi Sunonami to tez moge odpisac :)

- chcesz zeby te wiatraki byly ciche (a jednoczesnie wydajne) daj je na 8 lub 9V - najlepiej wlutuj w kable zasilajace stabilizatory napiecia np. LM7808 lub LM7809 (cena okolo 1.5zl/szt tylko trzeba przykrecic jakies radiatory ja np mam takie

Dołączona grafika

- dodatkowo jezeli masz je w obudowie tego ModeComa co w podpisie (scianki raczej z cienkiej blachy) to sprobuj uzyc tych tulejek lub w inny sposob odizoluj wentyl od blachy - mozesz sprobowac przykleic silikonem (bedzie ciszej niz na srubkach - sprawdzone organoleptycznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Sunony puszczone na 7V i na 12V i nie narzekam. Wszystko i tak mi zagłusza wiatrak Coolmaster'a na procesorze (4900-5000 obr./min).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.skoro gwint srubki nie ma kontaktu z buda jakim cudem te srubki sa wkrecone w blache, przez gume styakaja sie z gwintem?, jak to mozliwe?, tam jest taka mala dziurka ze guma by sie starla przez samo wkrecanie srubki...

chyba troche mnie nie rozumiesz - chodzi o to ze tulejka siedzi w otworze w blasze a przez nia przechodzi tylko srubka - a ze ta tulejka ma kolnierze z obu stron to od razu masz "podkladki" - to sa takie tulejki jak stosuje sie np w samochodach jak przepuszczasz przewod przez dziure w karoserii bo nie chcesz zeby sie przetarl/przerwal na ostrych krawedziach otworu

cos takiego jak z 4max'a - tyle ze z odzysku (czytaj za darmo) :cool:

_

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba troche mnie nie rozumiesz - chodzi o to ze tulejka siedzi w otworze w blasze a przez nia przechodzi tylko srubka - a ze ta tulejka ma kolnierze z obu stron to od razu masz "podkladki" - to sa takie tulejki jak stosuje sie np w samochodach jak przepuszczasz przewod przez dziure w karoserii bo nie chcesz zeby sie przetarl/przerwal na ostrych krawedziach otworu

no to pozostaje mi sie tylko cieszyc ze masz ciszej 8), co nie zmienia faktu ze uwazam ze gumowe podkladki pod obudowe wentyla absolutnie wystarcza, ale moge miec tez odmienne zdanie w temacie prawda? :D , jesli komus zalezy na jescze dodoatkowym obnizeniu poziomu halasu to moze tak zrobic jak proponujesz, kazdy user ma wybor, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...