Skocz do zawartości
pati

Kręcenie AMD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem tu nowa :oops: i proszę o pomoc.

W jaki sposób podkręcić AMD K6 3DNow 300MHz

Proszę o "ŁOPATOLOGIE", gdzie i co przestawić?

Ile można z tego procesora wycisnąć?

Chipset: MVP3-586B-ITE86 // VIA 597VP3

pozdrawiam i niecierpliwie czekam na pomoc

patrycja001@interia.pl

pati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K6-2 ogolnie bardzo cienko sie kreci - podniesienie taktowania o 50MHz to i tak bardzo duzo. Zdarzaja sie przypadki, ze uda sie go o 100MHz ale rzadko i z dobrym chlodzeniem - a takie sie przyda bo procesor wydziela duzo ciepla. Ogolnie jak masz juz porzadny cooler to wystarczy zmienic mnoznik na plycie (ustawienie zworek masz w instrukcji) na 3,5 i zobaczyc co z tego wyjdzie. Mozna sprobowac zmienic magistrale na 112MHz (rowniez ustawienie zworek w instrukcji). Gdy obie proby sie powioda i procek chodzi stabilnie mozna sprobowac to i to na raz.

PS Gdy procek rusza, a nie chodzi stabilnie mozna sprobowac podniesc napiecie z 2,9v na 3,2v (tez opis zworek w instrukcji). Grunt to dobre chlodzenie. Powodzenia ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby podkręcić potrzebujesz zmienić zworki na płycie, mimo to, nie będzie za dużego przyrostu mocy.

Jak masz instrukcję do płyty, to odszukaj odpowiednią tabelę z pokazanymi ustawieniami zworek dla mnożników, MHz oraz napięcią, potem to samo na płycie i to wszystko.

Przypuszczam, że nie uzyskasz więcej jak 50 MHz przy prostym wiatraku, ale jak masz jakieś lepsze chłodzenie, to możesz się pokusić o więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strzelam, że jak chce podkręcać to wie, ale może się mylę?

Przynajmniej kiedy ja kręciłem swojego AMD, to wiedziałem, ale dla spokoju, powiem, że zworka to takie małe plastikowe coś, znaleźć ją można w dyskach twardych, napędach CD i na płytach głównych. Od reszty plastikowych komponentów z płyty głównej, różni się tym, że można ją zdjąć bez pomocy śrubokręta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wywalaj tak jęzora bo to nieładnie.

Jak masz coś do powiedzenia to gadaj a jak nie to spadaj.

pati

nie badz taka ostra i niemila :P

witam cie serdecznie na forum hyhy

a tak btw, to:

1. znajdz tabelke z dostepnymi mnoznikami dla twojej mobo

2.znajdz zworke odpowiadajaca za magistrale (fsb), oraz za mnoznik, a tak btw, to moga to byc jumpery, a nie zworki, nie wiem, jak jes u ciebie

3. sproobooj przestawic magistrale na 112 i zwioksh troche napiecie, jezeli nie bedzie dzialalo, to sproobooj zwiekshyc mnoznik na 3.5, a jezeli bedzie dzialalo, to tesh sproobbooj z tym mnoznikiem i bedzie 3.5x112

czyli 392, ja osobiscie watpie w uzyskanie takich czestotliwoasci, ale powodzenia :P

a tak btw, to kaeres-jaka 1 dziewczyna, byla ankieta i sie 2, czy 3 zglosily :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm niewiem jakiej firmy masz plyte, ja mam FIC-a jak ty tak samo to daj znac (bedzie wiecej szczegolow)....

A tak to standardowo: otworz instrukcje, poszukaj:

Set CPU Frequency

Set CPU Voltage

i porownaj aktualne ustawienia z plyta (zeby wiedziec co i jak)... (wiem ze na poczatku moze byc ciezko... - tyle kabli [baby AT], itd. ale to pozniej okazuje sie sama przyjemnoscia ;)) Ofkoz wszystko robisz na zworkach...

I mowie od razu, przestawiaj go na 350 czyli 100 - 3.5x i napiecie 2.2V (jak sie nie uruchomi to 2.3V)...

Milej zabawy :)

AHA... z doswiadczenia: do wyciagania zworek uzywaj paznokci (dokladnie to nie probuj zworki objac z dwoch stron (bo wyciagniesz dwie ;)), tylko z jednej strony podwaz paznokciem (ma takie wyzlobienie przy lebku). Do wkladania zworek uzywaj pincety, wtedy wiecej widzisz bo palce niezaslaniaja...

SeBo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchaj jak ktos nie ma doswiadczenia i pisze zeby lopatologicznie....

BTW. No niewiem czy tak latwo jest wyciagnac i wlozyc zworke przy tylu tasmach i innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>lach (a zworek jest w dodatku pare)... W kazdym badz razie ja sie za pierwszym razem p i e r d o l i l e m i to dosc dlugo z tymi zworami, zreszta teraz tez... Szkoda zeby dziewczyne k u r w i c a strzelala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzcie na siebie... 8O :D :P :D zachowujecie sie hmmm... jak Stan,Kyle i reszta chlopakow z Southpark 610-Bebe's Boobs Destroy Society....kto oglada SP i odwiedza www.southpark.nextweb.pl i sciaga epizody ten wie :lol: :lol: :wink: :wink:...a jak nie wiecie (chce sprawdzic kto oglada SP :wink: :wink: :wink: ) to powiem jutro :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Cię pati. No więc są takie fajne zworki na mobo które odpowiadają za mnożnik i magistralę no i trzeba się trochę nimi pobawić. U mojego qmpla AMD K6-2 450Mhz nie chciał wstać na więcej niż 500Mhz.

Nie chciał wstać czy qmpel nie umiał kręcić? :-) Ojca 450 przekręciłem na 560 (5x112) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może płyta nie obsługiwała takiej częstotliowości?

W każdym razie do fana SP:

Przestałem oglądać to już jakiś czas temu, bo po prostu stało się nudne, a te pseudo żarty przestały śmieszyć, a zaczęły nudzić.

Poza tym w porównaniu z Futuramą i The Family Guy'em , to SP się nie umywa! Twórcy Simpsonów przeszli samych siebie w tych seriach! Humor jest zajebisty, inteligentny i nie boją się robić chamskich żartów przewyższających SP... super!

P.S. Jakby ktoś był zainteresowany, to mam wszystkie 4 sezony Futuramy (56 odcinków, potem zamknęli, bo była zbyt kontrowersyjna) na płytkavh (6 czy 7 CD) do sprzedania. Nieługo również wszystkie 3 sezony Family Guy'a też będę miał nagrane (zamknęli go jeszcze szybciej, bo był jeszcze ostrzejszy w żartach i ludzie się burzyli).

Może ktoś też ogląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Cię pati. No więc są takie fajne zworki na mobo które odpowiadają za mnożnik i magistralę no i trzeba się trochę nimi pobawić. U mojego qmpla AMD K6-2 450Mhz nie chciał wstać na więcej niż 500Mhz.

Nie chciał wstać czy qmpel nie umiał kręcić? :-) Ojca 450 przekręciłem na 560 (5x112) :)

Nie chciał wstać na więcej niż 500 w żaden sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może płyta nie obsługiwała takiej częstotliowości? 

W każdym razie do fana SP: 

Przestałem oglądać to już jakiś czas temu, bo po prostu stało się nudne, a te pseudo żarty przestały śmieszyć, a zaczęły nudzić. 

Poza tym w porównaniu z Futuramą i The Family Guy'em , to SP się nie umywa! Twórcy Simpsonów przeszli samych siebie w tych seriach! Humor jest zajebisty, inteligentny i nie boją się robić chamskich żartów przewyższających SP... super! 

P.S. Jakby ktoś był zainteresowany, to mam wszystkie 4 sezony Futuramy (56 odcinków, potem zamknęli, bo była zbyt kontrowersyjna) na płytkavh (6 czy 7 CD) do sprzedania. Nieługo również wszystkie 3 sezony Family Guy'a też będę miał nagrane (zamknęli go jeszcze szybciej, bo był jeszcze ostrzejszy w żartach i ludzie się burzyli). 

Może ktoś też ogląda?

Futurama rule :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...