Skocz do zawartości
mefju

czy wytrzyma...?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupic modul peltiera 268 W ponizej daje link do specyfikacji :

http://allegro.pl/show_item.php?item=23038504

czy moj zasilacz huntkey 400W na ktorym 12V = 22A wytrzyma?

Z trego co wyczytalem z wyresu peltier ma 15 A... mozliwe ze sie pomyslilem :):):) Czy jest sens kupowac takiego peltiera na procka 3,4 ghz?oczywoscie podkreconego...

A moze jakis 180 W tylko gdzie go kupie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie podlanczał, pozatym ten peltier jest b.mocny aż za mocny

:) IMO nie ma czegos takiego jak za mocny. Fakt tego trzeba bedzie naprawde solidnie obudowac i zaizolowac zeby sie nic nie skraplalo, no i uklad chlodzenia bedzie musial byc wydajny :) hehe gdyby mnie bylo stac to sam bym kupil takie cudo.

No i oczywiscie nie puszczal bym go na zwyklym zasilaczu. :) swego czasu koles na allegro sprzedawal do niego zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupic modul peltiera 268 W ponizej daje link do specyfikacji :

http://allegro.pl/show_item.php?item=23038504

czy moj zasilacz huntkey 400W na ktorym 12V = 22A wytrzyma?

Z trego co wyczytalem z wyresu peltier ma 15 A... mozliwe ze sie pomyslilem :):):) Czy jest sens kupowac takiego peltiera na procka 3,4 ghz?oczywoscie podkreconego...

A moze jakis 180 W tylko gdzie go kupie?

268W peltier ma 15A ?? chyba że jest na 24V ... czytaj dokładniej 15,4V max napięcie i 30A prąd ... ech newbee

Ja mam 268W peltierek i przy 15V bierze 30A ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomeczek mozesz mi podeslac schemat zasilacza

bo bede musial zbudowac takie cacko do chodzenia wlasnie tego peltiera, jak myslicie radiator 20x20x5cm i do tego jakis wentylator 12x12 albo 17x17 styknie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

268W peltier ma 15A ?? chyba że jest na 24V ... czytaj dokładniej 15,4V max napięcie i 30A prąd ... ech newbee

To ja muszę o*&$@# swojego fizyka ;) Tłukł mi do łba, że moc to napięcie x natężenie.

Czyli Twój pelt powinien mieć 15x30=450W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam zasilacz oddzielny do peltiera 300W Od X-powera czy 89 W peltier na nim oddzielnie wyrobi? czy temperatra spadnie jeskies 10 stopni? moj procek wydziela 112 W cieopla a peltier tylko ma 89 ...bym wziąl 89 W bo jest duzo tanszy i do niego mam zasialcz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam zasilacz oddzielny do peltiera 300W Od X-powera czy 89 W peltier na nim oddzielnie wyrobi? czy temperatra spadnie jeskies 10 stopni? moj procek wydziela 112 W cieopla a peltier tylko ma 89 ...bym wziąl 89 W bo jest duzo tanszy i do niego mam zasialcz...

Moc peltire musi byc 1,5 raza wieksza od mocy procka bo inaczej to bedzie kiespko z prockiem (ugotuje sie).

Takim peltierem to mozesz sobie grafe chlodzic. ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja muszę o*&$@# swojego fizyka ;) Tłukł mi do łba, że moc to napięcie x natężenie.

a straty mocy ??

nie ma ukladow idealnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a straty mocy ??

nie ma ukladow idealnych

Chcesz powiedzieć, że 268W pelt faktycznie pobiera prawie 200W więcej, niż ma "w nazwie"?

To co oznacza te 268W? Ilość wydzielanego ciepła? To co się dzieje z tymi 182W? W jaką energię zostają zamienione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a peltier 120 W wystarczy? jesli nie wystarczy to kupie tego 268.. ale powiedzcie jeszcze czy moj zasilacz Antec 380W wystarczy do tego sprzeta ( oczywiscie podłączony tylko petier pod niego bedzie :) ) przeciez 112 w ktore wydziela moj procek to nie idzie tylko na straty cieplne!! mysle ze 268 to jest za duzo a 120 tak w sam raz powinno byc ok na jakies 2-3 stopni na ptocku :) to mi spokojnie wystarczy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo na zasilaczu masz naklejke znamoionowa (przynajmniej powinienes miec) - na niej masz napisane ile A dla 12V - jezeli puscisz peltiera 120W na 12V to pociagnie ci on 10A - sadze ze wytryczma (dla bezpieczenstwa lepiej zeby mial okolo 20% wiecej - TO NIE DZIALA PRZY NO NAME :) )

Ale podlaczenie peltiera 268W do zasilacza nawet 400W (komputerowego) jest porazka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi