mefju Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 Mam zamiar kupic modul peltiera 268 W ponizej daje link do specyfikacji : http://allegro.pl/show_item.php?item=23038504 czy moj zasilacz huntkey 400W na ktorym 12V = 22A wytrzyma? Z trego co wyczytalem z wyresu peltier ma 15 A... mozliwe ze sie pomyslilem :):):) Czy jest sens kupowac takiego peltiera na procka 3,4 ghz?oczywoscie podkreconego... A moze jakis 180 W tylko gdzie go kupie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Ja bym nie podlanczał, pozatym ten peltier jest b.mocny aż za mocny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 http://forum.purepc.pl/search.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JIMMYtm Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Ja bym nie podlanczał, pozatym ten peltier jest b.mocny aż za mocny:) IMO nie ma czegos takiego jak za mocny. Fakt tego trzeba bedzie naprawde solidnie obudowac i zaizolowac zeby sie nic nie skraplalo, no i uklad chlodzenia bedzie musial byc wydajny :) hehe gdyby mnie bylo stac to sam bym kupil takie cudo. No i oczywiscie nie puszczal bym go na zwyklym zasilaczu. :) swego czasu koles na allegro sprzedawal do niego zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 [deleted] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Ludzie bojcie sie Boga :) - nie podlaczac peltiera do zwyklego zasilacza - tymbardziej 260W... - spali sie szybciej niz pomyslisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Mam zamiar kupic modul peltiera 268 W ponizej daje link do specyfikacji : http://allegro.pl/show_item.php?item=23038504 czy moj zasilacz huntkey 400W na ktorym 12V = 22A wytrzyma? Z trego co wyczytalem z wyresu peltier ma 15 A... mozliwe ze sie pomyslilem :):):) Czy jest sens kupowac takiego peltiera na procka 3,4 ghz?oczywoscie podkreconego... A moze jakis 180 W tylko gdzie go kupie? 268W peltier ma 15A ?? chyba że jest na 24V ... czytaj dokładniej 15,4V max napięcie i 30A prąd ... ech newbee Ja mam 268W peltierek i przy 15V bierze 30A ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 yotomeczek mozesz mi podeslac schemat zasilacza bo bede musial zbudowac takie cacko do chodzenia wlasnie tego peltiera, jak myslicie radiator 20x20x5cm i do tego jakis wentylator 12x12 albo 17x17 styknie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 raczej watpliwe - takimi chlodzone sa w lodowkach turystycznych peltki 30-50W :) - poelcam sporo wyzszy radiator... Takie pyt Raf - co chcesz chlodzic tym peltierem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 to ma byc do maszyny ale te w lodowkach maja beznadziejne wentylatory a ja planyje paste walnac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Rozebralem lodowek dokladnie 7 - kazda miala biala paste (moze szczyt techniki to to nie jest ale napewno wystarczylo na takiej powierchni) a co do wiatraka to zdziwilbys sie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 no to jak nie walneli podajac mi dane to chyba bedzie trzeba freon zainstalowac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 268W peltier ma 15A ?? chyba że jest na 24V ... czytaj dokładniej 15,4V max napięcie i 30A prąd ... ech newbee Ja mam 268W peltierek i przy 15V bierze 30A ... To ja muszę o*&$@# swojego fizyka ;) Tłukł mi do łba, że moc to napięcie x natężenie. Czyli Twój pelt powinien mieć 15x30=450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Wiesz ze jakos nie zauwazylem :) - przy 15,4v bedzie mial 17,5A :) - jakos nie pomyslalem zeby nakrzyczec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 ja mam zasilacz oddzielny do peltiera 300W Od X-powera czy 89 W peltier na nim oddzielnie wyrobi? czy temperatra spadnie jeskies 10 stopni? moj procek wydziela 112 W cieopla a peltier tylko ma 89 ...bym wziąl 89 W bo jest duzo tanszy i do niego mam zasialcz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 ja mam zasilacz oddzielny do peltiera 300W Od X-powera czy 89 W peltier na nim oddzielnie wyrobi? czy temperatra spadnie jeskies 10 stopni? moj procek wydziela 112 W cieopla a peltier tylko ma 89 ...bym wziąl 89 W bo jest duzo tanszy i do niego mam zasialcz...Moc peltire musi byc 1,5 raza wieksza od mocy procka bo inaczej to bedzie kiespko z prockiem (ugotuje sie). Takim peltierem to mozesz sobie grafe chlodzic. ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 268W peltier ma 15A ?? chyba że jest na 24V ... czytaj dokładniej 15,4V max napięcie i 30A prąd ... ech newbee Ja mam 268W peltierek i przy 15V bierze 30A ... To ja muszę o*&$@# swojego fizyka ;) Tłukł mi do łba, że moc to napięcie x natężenie. Czyli Twój pelt powinien mieć 15x30=450W a straty mocy ?? nie ma ukladow idealnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feedel Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Cos mi sie nie wydaje zeby pelt 268W kosztowal 110zl :? http://www.katalog.micros.com.pl/info.cgi?...%20(TEC1-12730)Tutaj jest napisane ze to ma moc maxymalna 68W :!: Czy tez sie myle :?: 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 ale w opisie technicznym jest 264W cos zwalili podpis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 To ja muszę o*&$@# swojego fizyka ;) Tłukł mi do łba, że moc to napięcie x natężenie. Czyli Twój pelt powinien mieć 15x30=450W a straty mocy ?? nie ma ukladow idealnych Chcesz powiedzieć, że 268W pelt faktycznie pobiera prawie 200W więcej, niż ma "w nazwie"? To co oznacza te 268W? Ilość wydzielanego ciepła? To co się dzieje z tymi 182W? W jaką energię zostają zamienione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 to wszystko wyjasnia te 264W to ilosc ciepla, ktore peltier moze przepompowac przy tej samej temp strony zimnej i cieplej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 a moge troszeczke zakwestionowac twoja decyzje i spotyac PO CO CI TEN PELTIER ? ? ? PS. Masz swoja mała elektrownie na cos takiego ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 to ma isc do maszyny przemyslowej elektrowni nie maja ale maja mala stacje transformatorowa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 a peltier 120 W wystarczy? jesli nie wystarczy to kupie tego 268.. ale powiedzcie jeszcze czy moj zasilacz Antec 380W wystarczy do tego sprzeta ( oczywiscie podłączony tylko petier pod niego bedzie :) ) przeciez 112 w ktore wydziela moj procek to nie idzie tylko na straty cieplne!! mysle ze 268 to jest za duzo a 120 tak w sam raz powinno byc ok na jakies 2-3 stopni na ptocku :) to mi spokojnie wystarczy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Zasadniczo na zasilaczu masz naklejke znamoionowa (przynajmniej powinienes miec) - na niej masz napisane ile A dla 12V - jezeli puscisz peltiera 120W na 12V to pociagnie ci on 10A - sadze ze wytryczma (dla bezpieczenstwa lepiej zeby mial okolo 20% wiecej - TO NIE DZIALA PRZY NO NAME :) ) Ale podlaczenie peltiera 268W do zasilacza nawet 400W (komputerowego) jest porazka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...