Skocz do zawartości
Sewer

HDD BIV i dziwne rzeczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu wszystkjie wyniki ( HDTach i Sandra) byly ok. teraz niedawno wlaczam hdtacha a tam zanmiast ponad 40000 jest ok 10000 a w sandrze jakies 8000 zzamiazt ponad 26000. Jedyne co mi przychodzi na mysl to programik seaaam ( ten od dzwieku hdd:) ). Uruchomilem go z dysku pod winda i nie wykryl nic ani nic nie pozmienialem ( chyba) Podczas kopiowania za partycjii na partycje totalcopy pokazuje speed max 4000KB/sek . Dysk jest na ata66 tyle ma mobo. Konfig jak w podpisie nic nie grzebalem i nie kombinowalem. Co jest qrwa?? Hdtacha nawet przeinstalowalem i dalej wynik 10000 .Cholera. macie jakies pomysly ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zobaczylem ze dysk dziala chyba w trybie MWDMA 2- sprawdzale, to w sandrze i Dtemp. W biosie kontrolera hpt 366 jest ustawiomy na udma 4. Wiec o co chodzi??? Jak moglo sie to samo :) przestawic??

POMOCY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde dzialalem tym programem uata100 i lipa . Zmieniam na udma 4 czy 5 ale obok jest cos takiego jak system mode ( ?) i tam jest caly czas to multiword udma2 i tego nie moge zmienic!! CHolera w windzie to jest?? Jesli tak to gdzie??? W XP ofc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde dzialalem tym programem uata100 i lipa . Zmieniam na  udma 4 czy 5 ale obok jest cos takiego  jak system mode ( ?) i tam jest caly czas to multiword udma2 i tego nie moge zmienic!! CHolera w windzie to jest?? Jesli tak to gdzie??? W  XP ofc .

z tego co pamietam to menadzer urzadzeni i tam jest kontroler twardych dyskow i sie przestawia tryb na jakim to pracuje moze tam masz namieszane

sorka za tak nieprecyzyjnosc ale XP mialem tylko z miesiac i to bylo dawnoi temu i nie pamietam dokladnie ale na pewno tam sie zmienia tryb w jakim chodzi dysk o ile nie masz zainstalowanego intel aplication accelerator czy jakos tak bo wtedy to w nim sie to zmienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

menedzęr urządzeń>kontrolery coś tam> i tu powinno być ale z tego co pamiętam tam są opcje UDMA jeżeli dostepne i PIO - sprubuj zformatować dyzia, mi sie takie rzeczy z cd-romem dzieją (lg wiadomo) ustawiam go na DMA jeżeli dostępne i po jakichś 2 - 3 dniach jest PIO i za ch** pana tego nie da się zmienić. ale i tak go rzadko używam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

menedzęr urządzeń>kontrolery coś tam> i tu powinno być ale z tego co pamiętam tam są opcje UDMA jeżeli dostepne i PIO - sprubuj zformatować dyzia, mi sie takie rzeczy z cd-romem dzieją (lg wiadomo) ustawiam go na DMA jeżeli dostępne i po jakichś 2 - 3 dniach jest PIO i za ch** pana tego nie da się zmienić. ale i tak go rzadko używam :)

tak sie dzieje jak masz za malo kanalow dma! kanaly sa chyba 3 czy 4 dostepne z czedo jeden idzie na lpt inny na dzwiek no i dysk i koniec ja mam to samo w win98se na abit be6II cd mam nec'a 40x a dysk na HPT366 i jak zaznacze dma w windzei to za jakis czas to znika i sie nie da ustawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...