walus Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Witam, Niedawno kupilem razem z kieszenia dysk Seagate 8,1 GB(rozmiar klastra 8kb,jedna partycja).Problem polega na tym ze jak chce go podlaczyc to mi go komputer nie widzi.Konfig mam taki: Compaq Deskpro 2000 Dysk twardy WD 2,1 GB CD 16 X + kieszen 8GB Napiszcie jak to wszystko podlaczyc,zeby bylo OK:) Moje proby wygladaly nastepujaco: Podlaczylem kieszen do dysku jako slave,wywalalo mi taki komunikat,dysk failure:( Odlaczylem CD i podlaczylem kieszen,komp widzi kieszen,pojawia sie komunikat zapisz zmiany(trza nacisnac F1)naciskam i przy ponownym uruchomieniu caly czas miga w gornym lewym rogu kursor ale nic sie nie dzieje:( Jak nie zapisze zmian a nacisne F2 to wszystko jest ok,wchodzi do wina i go widzi.Wiec niby jest ok,ale za kazdym razem gdy uruchamian kompa trza naciskac F2(irytujace). Sciagnolem z netu dysketke diagnostyczna,ustawienia robie jak nalezy,zapisuje zmiany i to samo komputer nie widzi kieszeni:( Poradzcie co mam poczac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Sprawdź czy zworki są dobrze ustawione, zaktualizuj BIOS może Twój komp ma problem z pojemnoscią dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walus Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Zworki ma tak poustawiane: 2,1 WD - jest na nim 98 ME zworki na master Kieszen - slave,podlaczona zamiast CD.W biosie ja widac!!! Chce zeby bylo tak: 2,1GB - master i systemowy 8,1 GB - slave CD - na drugiej tasmie jako master!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Testowałeś go softem z strony Seagate'a :?: Dysk na pewno jest sprawny :?: Z reguły w starych Compaq'ach trzeba trochę odczekać w trakcie zapisu czy akceptacji zmiany ustawień. Mam jeszcze zabytkowego Deskpro na P200MMX, właśnie z dyskiem 2,1GB Albo pada Ci bateryjka zasilająca CMOS, wymień ją na nową i zobacz co coś się zmieniło. Raczej z 8GB dyskami nawet tak stary sprzęt nie powinien mieć kłopotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walus Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Testowałeś go softem z strony Seagate'a :?: Dysk na pewno jest sprawny :?: Z zreguły w starych Compaq'ach trzeba trochę odczekać po zapisie czy akceptacji zmiany ustawień. Mam jeszcze zabytkowego Deskpro na P200MMX. Dokladnie takie same kompy mamy :)Po zapisaniu zmian w biosie(save bios and exit)czekam dluzsza chwilke,ale caly czas kursor mi miga.Sprawdzalem zadnych badow dysk nie ma.Ale moze pokusze sie o ubgrade biosu.Napisz mi prosze jak to mam zrobic.Moze przeslij na maila bios z instri=ukcja jak go zaktualizowac.Bede wdzieczny:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Testowałeś go softem z strony Seagate'a :?: Dysk na pewno jest sprawny :?: Z zreguły w starych Compaq'ach trzeba trochę odczekać po zapisie czy akceptacji zmiany ustawień. Mam jeszcze zabytkowego Deskpro na P200MMX. Dokladnie takie same kompy mamy :)Po zapisaniu zmian w biosie(save bios and exit)czekam dluzsza chwilke,ale caly czas kursor mi miga.Sprawdzalem zadnych badow dysk nie ma.Ale moze pokusze sie o ubgrade biosu.Napisz mi prosze jak to mam zrobic.Moze przeslij na maila bios z instri=ukcja jak go zaktualizowac.Bede wdzieczny:) BIOS'u musisz poszukać na własną rękę na stronach HP, jeśli takowy jest jeszcze dostępny. Robisz dyskietkę startową taką jak do Win95/98, kopiujesz program do flashowania BIOS'u wraz plikiem w którym jest BIOS (spakowany zestaw powinieneś znaleźć nastronie producenta). Uruchamasz komputer z tej dyskietki, ładujesz program np. awdflash, który zwykle prowadzi za rękę i to wszystko. PS Sprawdziłeś bateryjkę, czy jest ok :?: Jeśli nie zrób to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walus Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Testowałeś go softem z strony Seagate'a :?: Dysk na pewno jest sprawny :?: Z zreguły w starych Compaq'ach trzeba trochę odczekać po zapisie czy akceptacji zmiany ustawień. Mam jeszcze zabytkowego Deskpro na P200MMX. Dokladnie takie same kompy mamy :)Po zapisaniu zmian w biosie(save bios and exit)czekam dluzsza chwilke,ale caly czas kursor mi miga.Sprawdzalem zadnych badow dysk nie ma.Ale moze pokusze sie o ubgrade biosu.Napisz mi prosze jak to mam zrobic.Moze przeslij na maila bios z instri=ukcja jak go zaktualizowac.Bede wdzieczny:) BIOS'u musisz poszukać na własną rękę na stronach HP, jeśli takowy jest jeszcze dostępny. Robisz dyskietkę startową taką jak do Win95/98, kopiujesz program do flashowania BIOS'u wraz plikiem w którym jest BIOS (spakowany zestaw powinieneś znaleźć nastronie producenta). Uruchamasz komputer z tej dyskietki, ładujesz program np. awdflash, który zwykle prowadzi za rękę i to wszystko. PS Sprawdziłeś bateryjkę, czy jest ok :?: Jeśli nie zrób to. Ok pobawie sie,dzieki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walus Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Proby bezowocne :( Biosu nie wgrywalem bo go poprostu nie znalazlem:/No ale w setupie jest wszystko widziane,obydwa dyski+Cd.Moze to problem z botowaniem,kombinowalem ustawiac na fdd i na hdd,cd i komp staje w pewnym momencie i tylko pozostaje migajacy kursor.Rece opadaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...