La Hire Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Kupiłem kontroler Serial ATA firmy STLab, model z dwoma kanałami Serial ATA i jednym Ultra DMA/133. Główny chip nie jest firmy Promise, ani SI, lecz VIA. Mam dysk twardy UDMA/66 firmy Seagate oraz DVD-ROM UDMA/66 firmy Pioneer. 1.Przy podłączeniu dysku do kontrolera na tej karcie PCI (oczywiście do UDMA/133) po wypisaniu informacji, że wykryto urządzenie Parallel Master, nic się dalej nie dzieje. 2. Natomiast przy podłączeniu dysku do kontrolera na płycie (UDMA/33), a napędu DVD-ROM do kontrolera na tej karcie PCI (UDMA/133) system (Windows 2000 Pro) uruchamia się, ale kilka sekund po zalogowaniu się i uruchomieniu różnych programów w tle (antywirus, regulacja głośności, sterownik myszy) komputer się restartuje. Podłączyłem próbnie do tego kontrolera stary dysk Conner 210 MB i po wykryciu urządzenia Parallel Master komputer "rusza dalej", dając komunikat, że nie jest to dysk systemowy, co jest prawdą. Jakie macie sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 A kiedy instalowałeś Win2000? Przed dołożeniem karty czy po. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
La Hire Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Przed. Dodam jeszcze, że w serwisie bez problemu wystartowali system z innego dysku, na innej płycie głównej, ale z tym kontrolerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Wydaje mi się, że powinieneś zainstalować jeszcze raz Win2000, na pierwszym ekranie instalacyjnym wciśnij F6 i doinstaluj z dyskietki sterowniki dostarczonej razem z kartą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
La Hire Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 Ale gdyby nawet na tym dysku nie było żadnego systemu, to powinien się pojawić komunikat DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER Tak się dzieje w przypadku dysku Conner 210 MB. Natomiast po podłączeniu systemowego Seagate'a Barracuda nic się nie dzieje i tylko reset pozostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...