Skocz do zawartości
La Hire

Kontroler SATA+Ultra ATA/133 PCI - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kontroler Serial ATA firmy STLab, model z dwoma kanałami Serial ATA i jednym Ultra DMA/133. Główny chip nie jest firmy Promise, ani SI, lecz VIA. Mam dysk twardy UDMA/66 firmy Seagate oraz DVD-ROM UDMA/66 firmy Pioneer.

1.Przy podłączeniu dysku do kontrolera na tej karcie PCI (oczywiście do UDMA/133) po wypisaniu informacji, że wykryto urządzenie Parallel Master, nic się dalej nie dzieje.

2. Natomiast przy podłączeniu dysku do kontrolera na płycie (UDMA/33), a napędu DVD-ROM do kontrolera na tej karcie PCI (UDMA/133) system (Windows 2000 Pro) uruchamia się, ale kilka sekund po zalogowaniu się i uruchomieniu różnych programów w tle (antywirus, regulacja głośności, sterownik myszy) komputer się restartuje.

Podłączyłem próbnie do tego kontrolera stary dysk Conner 210 MB i po wykryciu urządzenia Parallel Master komputer "rusza dalej", dając komunikat, że nie jest to dysk systemowy, co jest prawdą.

Jakie macie sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gdyby nawet na tym dysku nie było żadnego systemu, to powinien się pojawić komunikat

DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Tak się dzieje w przypadku dysku Conner 210 MB. Natomiast po podłączeniu systemowego Seagate'a Barracuda nic się nie dzieje i tylko reset pozostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi