Lechuuu Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Jestem zainteresowany obsadzeniem XP-ka na płycie z chipsetem KT133A (Soltek SL75KAV). Słyszałem że XP 1.6 na tym chipsecie działa wolniej niż 1.44(Thunderbird). Co o tym sądzicie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Jeżeli chodzi Ci o to, że Athlon XP 1600+ działa wolniej niz Athlon TB 1,44 GHz, to masz chyba rację, bo 1600+ to 1,4 GHz, więc pewnie działa wolniej niż 1,44 GHz... Oba procesory działają praktycznie tak samo, i wydajność ich jest porównywalna. XP się mniej grzeje, i lepiej się kręci (choć to zależy od serii). Nie wiem nic o wydajności Athlona TB 1,44 GHz, ale wiem, że mój procek działa świetnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@reQ Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Jestem zainteresowany obsadzeniem XP-ka na płycie z chipsetem KT133A (Soltek SL75KAV). Słyszałem że XP 1.6 na tym chipsecie działa wolniej niż 1.44(Thunderbird). Co o tym sądzicie??? Ja również planuję taki ruch, czyli XP, tyle że 1700+.Nie słyszałem o tym, aby 1600+ działał wolniej na KT133a, natomiast wiadomym jest i to na 100%, że XP'eki nie rozwijają na tym chipsecie swojej pełnej mocy, ponieważ płyta, zarówno moja jak i twoja, nie obsługuje pamięci DDR. Z tego względu, że brak obsługi DDR, to procesor traci 20% swojej mocy(a może tylko 2%- nie pamiętam dokładnie), a najlepiej bujają się właśnie na DDR. Jeśli już planujesz zakup takiego proca to polecam adres: http://www.polbras.com/intersklep/index.htm Przejżyj, bo warto :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havranek Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Jestem zainteresowany obsadzeniem XP-ka na płycie z chipsetem KT133A (Soltek SL75KAV). Słyszałem że XP 1.6 na tym chipsecie działa wolniej niż 1.44(Thunderbird). Co o tym sądzicie???Będzie działał na 100% (najnowszy bios obsługuje XP2200+), wydajność będzie nieco niższa niż na nowocześnijeszym KT266 lub 333, ale nie jest to jakaś porażająca różnica. To, że XP1600 ma nieco niższy zegar niż TB 1,44 GHz (skąd takie coś wziąłęś?) to nie znaczy jeszcze, że będzie wolniejszy. Sam zegar to nie wszystko (vide P4), XP jest mocno zoptymalizowany (m.in. ardware prefetch i SSE) i napewno XP 1600+ jest szybszy od TB1,4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Jeżeli chodzi Ci o to, że Athlon XP 1600+ działa wolniej niz Athlon TB 1,44 GHz, to masz chyba rację, bo 1600+ to 1,4 GHz, więc pewnie działa wolniej niż 1,44 GHz... Oba procesory działają praktycznie tak samo, i wydajność ich jest porównywalna. XP się mniej grzeje, i lepiej się kręci (choć to zależy od serii). Nie wiem nic o wydajności Athlona TB 1,44 GHz, ale wiem, że mój procek działa świetnie. Sorry ale Athlona 1.44 nie ma chyba że @ poza tym wątpię żeby 1600+ był wolniejszy od TB. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Ale na KT133 chyba się Athlona XP nie da posadzić??? Mam MSI K7Pro2 na tym chipsecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Ale na KT133 chyba się Athlona XP nie da posadzić??? Mam MSI K7Pro2 na tym chipsecie. Da się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Ale przecież z tego co wiem to nie można na tym chipsecie ustawić taktowania proca 133MHz- tzn można ale reszta czyli taktowanie PCI i AGP osiągają kosmiczne wartości. Czy taktowanie tego proca 100MHz jest wogóle możliwe i czy to ma sens? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Ale na KT133 chyba się Athlona XP nie da posadzić??? Mam MSI K7Pro2 na tym chipsecie.pewnie ze sie da, tylko czasem trza bios upgrejdowac i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Ale na KT133 chyba się Athlona XP nie da posadzić??? Mam MSI K7Pro2 na tym chipsecie. mylisz się!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Ale przecież z tego co wiem to nie można na tym chipsecie ustawić taktowania proca 133MHz- tzn można ale reszta czyli taktowanie PCI i AGP osiągają kosmiczne wartości. Czy taktowanie tego proca 100MHz jest wogóle możliwe i czy to ma sens? aaa... to juz gadamy o dwoch roznych rzeczach. zupgradujes se bios wlozysz procka i tylko szyne bedziesz mial setke powinno poza tym powinno wszystko smigac chociaz ja niezmieniałbym na xpeka bo na 100mhz to pewnie bedzie mial niska wydajnosc nie stosunkowa do jego ceny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Ale przecież z tego co wiem to nie można na tym chipsecie ustawić taktowania proca 133MHz- tzn można ale reszta czyli taktowanie PCI i AGP osiągają kosmiczne wartości. Czy taktowanie tego proca 100MHz jest wogóle możliwe i czy to ma sens? Tez mam taka plyte i na niej nie da sie posadzic XP, bo max magistrala to 132. Ta plyta ma chipset KT133. A w poscie jest wyraznie napisane, ze chodzi o KT133A, ktore obsluguje szyne 133!!!!! Prawdopodobnie bedzie potrzebna zmiana BIOS-u na najnowszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Lechuuu upewnij sie jeszcze, czy twoja plyta obsluzy mnoznik tego procesora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Chyba się nie rozumiemy. Mam ostatniš wersję BIOS-u- można w nim ustawić magistralę bodajże 133, a mnożnik do 14 czy 15. Posiadam chipset KT133 bez A. Czy znajdzie się osoba, która potwierdzi, że wsadziła w takš płytę A XP i proc chodzi na magistarli 133, albo ewentualnie na 100 przy większym mnożniku (nie wiem czy można zmusić tego Athlona do pracy z magistralš 100?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Problem się sam rozwišzał, a jednak miałem rację!!!! http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...=asc&highlight= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Chyba się nie rozumiemy. Mam ostatniš wersję BIOS-u- można w nim ustawić magistralę bodajże 133, a mnożnik do 14 czy 15. Posiadam chipset KT133 bez A. Czy znajdzie się osoba, która potwierdzi, że wsadziła w takš płytę A XP i proc chodzi na magistarli 133, albo ewentualnie na 100 przy większym mnożniku (nie wiem czy można zmusić tego Athlona do pracy z magistralš 100?) Z tego co wiem to XP nie bedzie chodzil na fsb100. A co do chipu to kt133 fizycznie nie obsluguje magistrali 133, jest ona dopiero w poprawionym chipie kt133A, wiec nie sadze, zebys mogl ustawic magistrale na 133 (jak mozesz to sprawdz i daj znac). Moze zasugerowales sie opisem biosu (w opisie biosu dla MS6330 jest napisane, ze wlacza obluge XP-kow, ale dla plyty KT Turbo... czyli z chipem 133A). A czy dziala Ci opcja "show fulscreen logo"?? Bo mnie nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Kto jest taki spryciaż i twierdzi, że na KT133 da się wsadzić Athlona XP to chyba musi jeszcze raz poczytać o starych płytch. Polecam artykuły w Tom's Hardware! Przecież po to własnie powstał KT133A żeby mógł obsługiwać magistrale 133 MHz (266) i po to, zeby mozna było tam upchnąć nowe Athlony, a później jak wyszły Athlony XP, i tak trzeba było nowszego biosa, zresztą, nawet nie wszystkie KT133A obsłużą Athlona XP, a co dopiero KT133. Można próbować wsadzić go na 100 MHz, ale albo z marny skutkiem w postaci czarnego ekranu, albo z marnym skutkiem w postaci krzaków, błędów i restartów. Szkoda zachodu, zresztą KT133A można już kupić za grosze, więc dla chcącego nic trudnego. Powtarzam, na KT133 nie pójdzie Athlon XP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...