Pozyton Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Witam, na wstępie zaznaczę, że korzystałem z opcji "szukaj" ale nie znalazłem temtu, który by mi pomógł lub przeoczyłem... jeśli tak, to sorki za zakładnie kolejnego topic'a i proszę o wyrozumiałośc i mimo wszystko o pomoc. Niedawno zakupiłem procek Athlon 2000XP Thoroughbred. Wymieniłem też poczciwego ECS'a K7VTA3 (KT333) na SOLTEK SL-75DRV5 (KT333). Chciałbym podkręcić mnożnikiem ten procesor ale mnożnik ma zablokowany :( Czy ktoś wie, co zrobić, żeby odblokowac mnożnik w tym procku?? Obecnie przetaktowałem magistralę ze 133Mhz na 146MHz (wyżej nie idzie) lecz w takim układzie SisoftSandra pokazuje mi taktowanie AGP 74MHz i PCI 37MHz :( Chyba nie jest to zbyt zdrowy układ?? W Biosie jest jakaś opcja "Auto Detect DIMM/PCI Clk" ale czy dam "Enabled" czy "Disabled", to SisoftSandra dalej pokazuje nadtaktowanie PCI i AGP :( Płyta na 166MHz nie chce wejść... nie wiem, czy wina leży po stronie procka, czy po prostu moje pamęci nie wyrabiają (3 x 256MB Elixir 266MHz). Dałem im max. napięcie (2.7V) ale nie pomaga. Proszę o radę, jak odblokowac mnożnik tego procka, bo na wskoczenie na 166MHz nie mam szans raczej :( Ewentualnie jakie mogą być konsekwencje przetaktowania PCI i AGP?? Może to nie takie straszne, jak mi się wydaje?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Widać niedokładnie szukałeś: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33262 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Jeżeli taktowanie AGP i PCI będzie za wysokie to urządzenia mogą nie działać poprawnie, dysk może szwankować. Twoje pamięci nie są najlepsze i to pewnie one nie chcą działać na 166 MHz, ale procek do pracy przy 12,5x166 może potrzebować większego Vcore. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Krootki- podałeś koledze link do modów ODBLOKOWANYCH proców. Właściwszym byłby ten: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=57618 "Wymieniłem też poczciwego ECS'a K7VTA3 (KT333) na SOLTEK SL-75DRV5 (KT333). " Dlaczego akurat taki wybór? Przecież nie od dziś wiadomo że do podkręcania najnowszych aemdeków najlepsze są płyty na nforce- zwłaszcza do podkręcania tych zablokowanych (200FSB). Twoja płyta (jeśli faktycznie jest na kt333) posiada dzielnik 1/5- niewiem niestety przy jakiej wartości FSB włącza się. Strzelę (pewnie chybię) że przy 166FSB. Po jego włączeniu wartości PCI i AGP wracają do normy. Niestety- Twoje pamięci to 266- pewnie nie polecą na 333. Może masz jakąś opcję asynchro w biosie (nie znam płyty a szukać opisu nie chce mi się)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 Krootki- podałeś koledze link do modów ODBLOKOWANYCH proców. Właściwszym byłby ten: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=57618 Ups, sorry, mój błąd :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pozyton Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 Dlaczego akurat taki wybór? Przecież nie od dziś wiadomo że do podkręcania najnowszych aemdeków najlepsze są płyty na nforce- zwłaszcza do podkręcania tych zablokowanych (200FSB). Dzięki za linka! Co do mojego wyboru płyty... tylko na to było mnie stać (i tak z drugiej ręki odkupiona). Zawsze to trochę wydajniejsza płytka od ECS'a, no i pozwala na o/c (choć nie odbywa się to komfortowo i bezboleśnie). Może byłoby mnie stać na jakiegoś Solteka na nForce, gdybym przez swą głupią rutynę nie spalił swego dotychczasowego Athlon'a 1.33GHz :( tylko z tego właśnie powodu musiałem kupić nowego Athlon'a... nie z chęci posiadania szybszego procka. Pozdrówki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...