karaluch Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Musze zrobic siec WLAN bo odleglosci sa za duze na UTP, chcialbym podlaczyc 3 odlegle miejsca (200-500) mi dodatkowo zrobic siec w swoim domu. Jako brame bede stawial serwer i moglbym zrobic AP na Pci i wsadzic do serwera, nie potrzebny mi jakies zewnetrzne urzadzenie ktore pewnie bedzie drozsze niz taki na pci. Jestem lama jesli chodzi o Wi-Fi, dopiero poznaje technologie wiec nie orietuje sie za bardzo w sprzecie, czy i jak podlaczyc kilka anten kierunkowych i taka wewnetrzna do jednej karty, wogole czy sa tekie karty o jakich mowie. Moze znacie producentow to poszukalmym sobie cen. Siec nie musi pracowac na 11MBitow wystarcza 3-4 i wszedzie sa otwarte przestrzenie ... jakie sa koszty takiego rozwiazania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Takie karty ma w ofercie www.atel.com.pl . I to w dobrych cenach. Problem w tym, że oni są importerem (resellerem). Ale zadzwoń do nich i zapytaj kto ma ich karty WiFi PCI firmy REPOTEC. Wiem skądinąd ( ;P ) że lada moment będą mieli nowszy model - jeśli nie już - na świetnym chipsecie AMD (teraz są realteki). Tylko musisz wziąć pod uwagę że jest to soft-AP i nie jest tak wydajny jak sprzętowy. Ale jeśli masz kilku userów (LAN to w końcu :) ) i serwer włączony non-stop to nie widzę problemu. Taka karta kosztuje sto kilkadziesiąt złotych (+ antena zewnętrzna). Ciężko poradzić coś jeśli chodzi o anteny (wszystko właściwie) bo nie wiadomo jaka jest topologia sieci (fizyczna). Napisz coś więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 Topologia: Strefa szara to jest obszar jaki miesci sie w zasiegu skretki, ciagniecie kabli wymaga kopania ale juz 3 przekopki sa i to moze sluzyc jako glowny (szybki) filar sieci, w tym polu stosunkowo latwo podlaczyc komputery tradycyjnie. Transfer nie musi byc max choc fajnie jakby byl... Strefa czerwona to moj dom w ktorym wymagany jest maxymalny transfer, ze wzgledu na podlaczenie laptopa i spora komuniakcje miedzy nim a siecia! Strefa biala to miejsca odlegle, chcialbym je podlaczyc ale konwencionalne UTP jest juz po za specyfikacja ;-) zwlaszcza przy 800m hehe, a dokladniej to sa 3 miejsca, jednko to kamienica odlegla o 300-400m (ciezko stwierdzic) (widzialnosc taka sobie, sa inne budynki ale z mojego dachu ja widac, a zwlaszcza z masztu ktory wystawalby 50-100cm nad kominem; 2 punku to bardzo odlegla kamienica 500-700m (tez ciezko stwierdzic) (widocznosc fantastyczna, nic nie zaslania nawet kominem, laki i tory kolejowe jedynie na drodze); 3 punku odlegly o 200-300m raczej 200 :) (widocznosc taka sobie, tzn. kierunkowe widzialy by sie lecz troszeczke przeszkadzalby im komin sasiada (komin metalowy)). W bialej strefi transfer moglby ograniczac sie jedynie do netu + jakis kontakt z serwerem (max 5-6mbitow). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 W zależności od tego, czy po stronie odległej są pojedyńcze komputery czy więcej i jak daleko stoją od miejsca gdzie mają być anteny potrzebne Ci będzie: 1. karta PCI i antena dookólna (serwer) 2'. 3 karty PCI i antenki np. panelowe (klienci) 2". 3 AP-ki klienckie i takie same anteny (klienci oddaleni od anten lub więcej klientów w jednej lokalizacji) 3. switche na lokalizacje odległe jeśli klientów bedzie więcej niż 1 na każde miejsce Tyle w skrócie. Jeśli okazałoby się, że karta w serwerze nie daje rady, wtedy czeka Cię zakup AP-ka z mocniejszym radiem, bo wzmacniacze są w cenach AP-ków :(. pewnie i tak przyda się kilka switchy 5p lub 8p. Na jednym z nich załatwisz podłączenie lapem, bo inaczej niż kablem sie nie wepniesz pod antenę dookólną która jest kilka metrów nad lapem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...