Skocz do zawartości
[Smaug]

9800se i HyperZ III

Rekomendowane odpowiedzi

Witam znalazlem w koncu powod tego dlaczego 9800se chodza gorzej od 9800PRO mimo wyższych taktowań układu. Otoż zablokowany jest w nich HyperZ III i dlatego karty chodza gorzej ale za to lepiej sie kreca. I teraz pytanko jak odblokowac to cholerstwo? Ma ktos jakis pomysł?

Pozdro Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezd problem :( Ten reg znalazlem ale to jest do Radka LE :D. Czekam na propozycje.

Zaobserwowałem takie cos. Jak wgralem biosik od 9800Pro Sapphire zaczely mi wyskakiwac arty. Moze to wlasnie jest spowodowane oblokowaniem Hyper Z. Ma ktos jakies pomysły?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o arty typowe dla pamieci. Ewidentne kropki jak przy przekreconym rdzeniu. Karta na tym biose chodzi na 680/340 a normalnie tak jak w podpisie. Wiec sa 2 wyjscia albo bios odblokowuje HyperZ i dlatego sie wszystko kaszani albo poprostu niedowoltowuje rdzenia. Jak myslicie?

Pozdro Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Re Wojs: Umiesz czytać? Przeciez mam napisane 8x1 w podpisie nie? Nawet jesli nie znalazles tego to czy nie zastanawialy Cie wyniki? Troche wiecej uwagi bo zamiast osmieszyc mnie zrobiles z siebie debila. Pozatym poczytaj sobie artykuł na www.xbitlabs.com o wyborze karty graficznej i jest tam dokladnie napisane ze :

9800se ma:

4 potoki z mozliwoscia odblokowania pozostałych 4rech jesli ma sie szczeście.

Zablokowany HyperZ III

I najcześciej 128bit szyne danych.

Pozdro Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za epitety.

Mógłbym zgłosić to do Moderatora, ale rozumiem, że jesteś rozgoryczony moją postawą i dlatego nie będę tego robił.

Czytałem wiele o tych kartach. O tych 128 bitach wiedziałem, o potokach wiedziałem ale o HyperZ III zablokowanym, to nigdzie się nie doczytałem! Każdego dnia się człowiek czegoś uczy :)

Krzysiek, daj mi dokładnego linka do tych info o HyprZ III, bo już sobie szukałem tego w sieci, ale Twojej rewelacji nigdzie jakoś znaleźć nie mogę! Poza tym NIGDZIE się z czymś takim nie spotkałaem. Gdzie jeszcze znalazłeś taką informację???

Cóż. Tak, czy siak proponuję użyć sterowników Omegi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory troche sie zdenerwowalem ze wziales mnie za jakiegos newbasa :twisted:

Whatever omegi mam zainstalowane ale nijak nie moge przeskoczyc 6000 w 3Dmark 2003 narazie rekord 5950

a link prosze jest tutaj:

http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...-roundup_3.html

Pozdro Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły numer! Muszę znaleźć jakieś jeszcze inne źródło tej informacji, bo wydaje się to wszystko bardzo dziwne! Hmmm...

W Komputroniku w charakterystyce kart 9800SE WSZYSTKIE KARTY MAJĄ TĘ FUNKCJĘ AKTYWNĄ!!!

Oto dowody:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10954

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9652

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8990

KTO, WIĘC KŁAMIE???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak wierze bardziej Xbitlabs niz komputronikowi. Pozycze sobie od kumpla 9800pro i zrobie testy. Bo jak widze wyniki z Hall of Fame to cos mi za malo wychodzi. No chyba ze jest to roznica spodowowana tego ze rdzeń idzie mi tylko na 418 Mhz. A chlopaki maja tam ponad 450 po vmodach.

Pozdro Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spyker, niekoniecznie. Spójrz na wycinek danych karty SE:

zaawansowane technologie:

Trueform 2.0

Video Immersion II

SmoothVision 2.1

SmartShader 2.1

Hyper Z III+

Co tu jest grane. Ja się poddaję...

Może ktoś mądrzejszy zabierze głos!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...-roundup_3.html

W tym artykule jest czarno na białym napisane:

When we change the DeviceID of the chip on the hardware or software level, so that it again indicates RADEON 9800/9800 PRO, the driver starts using the graphics processor potential to the full extent.

Of course, when we transform RADEON 9800 SE into RADEON 9800 far not all the graphics chips remain operational. In case of a failure, you may notice some visual artifacts caused by incorrect HyperZ III functioning.

Czyli po odblokowaniu Omegami 9800Se->9800 HyperZ III działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi