Skocz do zawartości
Mr.Martin

Czy to wlasciwe temp& czy moze oddatkowy wentyl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pentium P4 2.8@3.4 na napieci 1.65V, chlodzenie zalmanem 7000 calym miedzianym , plyta glowna Abit IC7, Obudowa zamknieta , tylko jeden wentylator z tylu obudowy wypychajacy z serii ARTIC ( obroty okoko 1500obr/min)

i teraz

- gdy komp nic nie robi temp przedstawiaja sie nastepujaco :

Obudowa =34C

Procesor =35C ( obroty Zalmana 2100obr.min)

AUX( temp mosfetoto i kladow zasilajacych)=37C

Po ponad 2 godzinym wygrzewaniu przez program Prime95 temperatury sa nastepujjace

Obudowa=39C

Procesor=51C ( obroty zalmana 2600obr/min)

AUX= 46C

Czy sa to dobre temp czy montowac dodatkowy wentyl na gorze obudowy ? czy wentyl przy takich temp duzo zmniejszy i czy jest sens tej roboty ( bo jednak jest robota precyzyjna i dokladna) ?

Rozne predkosci Zalmana wunikikaja z tego ze plyta Abit iC7 ma tzw regulacje obrotow wentylatorow i jezeli przekroczy pewna ustawiona temp ( u mnie to jest 48C) to dmuchaja na calego a tak w spoczynku Zalman pracuje tylko tylko na 60 %

Wiem ze temat dodatkowego wentyla byl juz poruszany ale teraz postanowilem zrobic testy temp i zorientowac sie czy warto wiercic , montowac itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdejmij bok obudowy i zobacz temperatury  :lol:

po zdeciu obudowy tem malo spadaja

procesor do 48

AUx - spada do 45-44C

Obudowa do 35C

Temp obudowy uksztaltowana raczej jest od temo w pokoju - juz to zauwazylem i potestowalem

Oczytwiscie przy max wygrzewaniu ze zdeta jedna czescia boku

Postaram sie ( jak mi czas pozwoli) zrobic max obciazenie przy wymianianie tego tylnego wentylatora na mocniejszy - 2300obrtotowy bo teraz siedzi ARTIC z 1300obr/min - moze to cos sobie lub komu pomorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec tak powtorze swoje wyniki Beda stare s gory i nowe ktore obicalem napisac)

1) - Komputer to P4 2.8Ghz @ 3.4Ghz przy napieciu 1.65V ( przy 1.625V dziala czasami nie stabilnie - szczegolnie w czasie gier),

2) - Radator na procesorze to Miedziany Zalman 7000CU,

4 ) - Radiator na chipsecie to pasywny slynny Zalman ( Koloro miedzianego)

Reszta opisu w pospisie

I oto moje testy

Komputer okolo godzine po wlaczeniu go - bez ruszania go itp - poporstu stoi bez urzyteczny :

Obudowa =34C

Procesor =35C ( obroty Zalmana 2100obr.min)

AUX( temp mosfetoto i kladow zasilajacych)=37C

Grzanie kompa za pomoca Prime95 przez okolo godzine, dwie przy zamknietej obudowie , wstawionym z tylu wentylatorze ARTIC ( obr okolo 1300-1500obr/min)1500ob/min)

Temp :

Obudowa=39C

Procesor=51C ( obroty zalmana 2600obr/min)

AUX= 46C

Grzanie kompa przez okolo 2 godziny - konfiguracja jak wyzej tylko zamiast tylniego ARtica wstawilem szybszy wentyl - obroty okolo 2200/obr/min, obudowa nadal zamknieta

Temp

Obudowa=34C

Procesor=19C ( obroty zalmana 2600obr/min)

AUX= 44C

TEraz otworzylem obudowe - nadal zostal szybki wiartak z tylu ( nie wiem co on juz pomoga skoro obudowa dobrze otwarta) i oto wyniki po po okolo 1.5 godzinie grzania Prime 95

Temp

Budowa=36

Procesor = 63 ( przy obrotach zalmana 2050 - nie wlaczyly sie szybkie obroty tego wentylatory sterowane przez plyte tzw EQ w Abicie- wlaczaj sie dopiero przy 65 , tak jak mam ustawione w Biosie)

AUX = 42

I po takich dlugich testach uwazacie ze sie przyda na gorze wentyl 92mm ?

Bo sa dwa rozwiazania - albo jeden ten szybki z tylu (2200obr/min)

albo z tylu ten Artic (1200-1500obr/min) i na gorze obudowy dodatkowo wentyl 92mm puszczony na napiscie np 7V lub 5V zeby cicsza byla - bo nie wiem czy wspomnialem ale zalezy mi takrze na cisze - szczegolnie gdy komp nie jest oobciazony ( tz gdy siedze w internecie , programach ale nie gram w gry bo jak zaczynam grac to temp wzratsa i chcach czy nie chcac Zalman przechodzi w wysoki obroty i slychac duzy szym)

Jeszcze jedno pytanie - czy takie wchodzenie Zalmana w wysokie obroty ( max ) i spadanie pozniej w niskie ( okolo 200obr/min) nie skroci zywotnosci wentyla - powiem tylko ze w 80% ten wentyl jednak pracuje w niskich obrotach

Test byly przeprowadzone z samego ranka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi