METOD Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 Kupiłem nowe części:duron 1.6,asrock k7s8x,256 ram ddr,radeon 9200 64mb(128bit),wd caviar 80 gb(8mbcache)Wszystko do siebie podłączyłem.Działa ale chyba nie tak jak powinno.Czy trzeba coś ustawiać w biosie.I jeszcze jedno często sam mi się wyłącza komputer.Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 Wal z pytaniem tutaj http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=66119&highlight= Ja też złożyłem podobny zestaw bez żadnych kombinacji komp poszedł jak w książkach piszą cpu (12*133), ram na 133 ustawienia zworek płyty i BIOSu nie były zmieniane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Sprecyzuj, co znaczy "dziala ale chyba nie tak jak powinno". A co do resetow to pewnie zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 napisz wiecej co dziala nie tak Nuttie dobrze podpowiada ze resety moga byc spowodowane zasilaczem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Słit dżizus, zainstaluj Windows XP albo jakiś inny OS ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METOD Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zasilacz jest nowy 300w,długo się włącza,ma słaby wynik w PC MARK 2002,sam się włącza.Może mam za starą obudowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 chlopie wez sie w garsc i podaj wiecej info bo nikt nie bedzie zgadywal co ci sie dzieje z kompem ... juz po pierwszym pytaniu bylo duzo niejasnosci to teraz twoja odpowiedz wprowadza tylko nowe - tak dalej ciagnac za jezyk nikt nie bedzie - postaraj sie badziej albo ja postaram sie ze juz nikt nie odpowie ... 300w nowy ? jaki nowy - firma, marka - codegen ? dlugo sie wlacza ? ile ? slaby wynik w pc mark ? jaki ? moze tobie sie tylko zdaje ze slaby ? sam sie wlacza ? w jakich sytuacjach - spisz w nocy a tu pstryk i dziala, moze nie chce sie wylaczyc i robi petle ? stara obudowa ? a co mam do ciebie przyjechac i sprawdzic jaka masz ? podaj jaka to ? model , rodzaj (atx) itd. jaki masz OS ? podaj napiecia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Dobra paczai, chyba razem składaliśmy komputer i na podobnych elementach. Po złożeniu , mój od razu poszedł synchronicznie na fsb 133, jak w książkach piszą, RAM to 1 kość 256 MB (Kingston400), jedyny błąd jaki zrobiłem to źle ustawiłem zworkami szynę fsb na 166 (zworki poszły o jeden rząd w górę) komputer się nie przeładowywał. Na karcie GF4 mx440 64MB/64bit miałem w 3D marku 2001, 3200 pkt.,w Aidzie32 odczyt coś 1540, zapis 540. Zainstalowany został WinXP Pro i ściągnięte nowe stery dla GPU. Teraz po podkręceniu szyny fsb na 160 synchronicznie w 3Dmark2001 jest 3620 pkt, Aida zapis 1820, zapis 630. Kiedy ustawiam RAM na pracę asynchroniczną 400MHz w Aidzie mam zapis 1940, odczyt 670, taimingi to cl 2.5 4-4-7. Napięcie na CPU wynosi 1,58V, wyższe fsb jak 162 są problemy, trzeba chyba coś robić z napięciem na procesorze. Temperatura na cpu 37C komputer non stop w stresie liczy SETI, zasilacz trochę lepszy jak codegon bo ModeCom ATX-300 GTF. Ważne przy składaniu to spokój i dokładność, po dociskać tak podzespoły kompa, jak byś z kobitką miał do czynienie, pomału delikatnie ale z jajami :) I nie można dawać od razu wysokiej fsb bo padnie i przyjmie ustawienia fabryczne lub w ogóle minimalne (raz po padnięciu ustawił się na fsb100 i miałem system na Duronie 1200). U mnie za pierwszym razem jak dałem fsb 160 to zaliczył zgon, dopiero po 5 dniach poszedł (160), co dziennie dodawałem po 2MHz a zacząłem od 150 cpu się rozkręca czy co ;) ale przy temperaturze 37C to długo będzie. Powodzena PS Przed O/C jednostkę w SETI liczył 4h 40min , teraz potrafi policzyć w 3h 20min Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 (...) dodawałem po 2MHz a zacząłem od 150 cpu się rozkręca czy co ;) ale przy temperaturze 37C to długo będzie. nie rozkręca tylko wygrzewa...:) (serio!) poczytaj o wygrzewaniu na forum(jest full tematow o tym i o sposobach wygrzewania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Znam problem i z czasem i popracuję na tym łatwiej będzi jak przyjdą upały bo ten tytan co jest na Duronie ładnie świszcze po nim. Nawet Bartka puszczonego na fsb 196 w stresie, trzymał na 50C teraz na Bartku jest Spire WRIV i ta po szlifowaniu stopy na lustro trzyma go na 49C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...