Skocz do zawartości
zim

ddr266@333 - wasze wyniki

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie jaka czesc pamieci nadaje sie do przerobienia na szybsze. Moje 256mb ida na 333 z CAS 2 i o ile z poczatku wydawalo mi sie to normalne to po uslyszeniu kilku opinii dochodze do wniosku, ze udalo mi sie trafic dobra kosc. A moze sie myle? Jakie sa wasze wyniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal, musze przyznac ze te 385mhz ddr mi imponuje, moje nowe samsungi pc2700 kreca sie "tylko" na ~183mhz fsb z najostrzejszymi timingami i 2.5V

Oka zmien Cas i pojda wiecej :) . Musze tez sobie zakupic te Samsungi :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xan, one mi chodza na 210mhz fsb ale mobo narazie nie daje wyzej, coprawda postuje @ 230mhz ale zwis po drodze do windy

wydaje mi sie ze to kwesta "wygrzania" ram'u, zouwazylem ze jak sie dlugo przy jakims taktowaniu (na granicy mozliwosci ram'u) trzyma to po kilku tygodniach mozna o 1-2mhz wiecej dac

aha i tak pozatym to te moje samsungi nie maja zadnego chlodzenia, grzeja sie chwilowo na ok. 40-50C ale jak wruce z dzialki to sie z tym rozprawie (za sek wyjezdzam), moze na dzialce WKONCU dokoncze tego FC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój KVR (na kosciach Nanya), który jest niby 266/cl2.5 rusza na 165(330)/cl2 przy defaultowym napieciu i najostrzejszych timingach, niestety 166 nie jest chyba na mojej plycie mozliwe do osiagniecia (chyba ze sie myle, zmusil ktos shuttle ak31 v3.1 do pracy na max fsb?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój KVR (na kosciach Nanya), który jest niby 266/cl2.5 rusza na 165(330)/cl2 przy defaultowym napieciu i najostrzejszych timingach, niestety 166 nie jest chyba na mojej plycie mozliwe do osiagniecia (chyba ze sie myle, zmusil ktos shuttle ak31 v3.1 do pracy na max fsb?)

Kurde to wam fajnie to wszystko smiga... ja mam Elixiry 256 ddr i dalem na hclk+33 + najostrzejsze timingi i zwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal, musze przyznac ze te 385mhz ddr mi imponuje, moje nowe samsungi pc2700 kreca sie "tylko" na ~183mhz fsb z najostrzejszymi timingami i 2.5V

Mi też imponuje :-) Trafił mi się poprostu dobry egzemplarz Elixir'ów. Timingi mam ustawione na FAST (do wyboru są timingi typu Safe, Normal, Fast, Turbo i Ultra jeżeli dobrze pamiętam). Myślę, że to niezły wynik. Moje poprzednie Elixir'y szły na ok. 166MHz, ale z VMEM 2.7. Dodam, że pamięci nie są chłodzone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moje samsungi pc2700 na max timingach i cl2 przy napięciu 2,5V wstają na 210 (420 DDR) procek też na tyle chodzi. Pewnie poszło by więcej ale mam dzielnik tylko 5/2/1 :( wolę dalej nie kombinować bo i tak już PCI jest 42 ale chodzi spoko. Może było by lepiej jak by abit dodał dzielnik 6/2/1. Aha płyta to KX7-333 Raid (rewelka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie jaka czesc pamieci nadaje sie do przerobienia na szybsze. Moje 256mb ida na 333 z CAS 2 i o ile z poczatku wydawalo mi sie to normalne to po uslyszeniu kilku opinii dochodze do wniosku, ze udalo mi sie trafic dobra kosc. A moze sie myle? Jakie sa wasze wyniki?

a mnie bardzej ciekawi jakie sa wasze wyniki w sandrze po podkreceniu pamieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałbym mieć lepszego proc-a lub lepszą płytę. udaje mi się tylko 177 ale chyba proc mi zabardzo nie wyrabia przy 166 Vmem 2.9 ustawiam CAS 1.5 na samsung-ach. Chciałbym mieć inne dzielniki a nie tylko 1/1 i 4/3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie bardzej ciekawi jakie sa wasze wyniki w sandrze po podkreceniu pamieci?

Nigdy nie uznawałem Sandry jako porządnego benchmark'a. Ale skoro Cię to ciekawi postaram się dziś w necie znaleść Sandrę. Tylko którą wersje bo się w nich zupełnie nie orientuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kingstony na ukladach winbonda pc2100.

narazie puscilem je bez problemu na pc2700 (333 mhz) na najwolniejszych timingach oraz dla kontrastu na standardowych 266 mhz ale najwyzszych timingach. i w tym drugim ustawieniu jest oczywiscie duzo wyzsza wydajnosc ( http://www.kielkac.prv.pl ). jak bede mial troszke czasu to pobawie sie jeszcze pamiatkami... aha Vdimm 2.5@2.6...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zamknąłem licznik na 166.

Pamięci na na 2,7. MOże i by poszły na więcej ale z oczywistych powodów nie mogę sprawdzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ja sie zastanawiam czy to ma sen jak zakupie DDR PC333 jak mam obecnie DDR PC266i chodzi na FSB153 na CL2 w trybie turbo czyli na najbardziej agresywnych ustawieniach majac lepszy ram czy procek pojdzie na wyzsze czestotliwosci niz FSB153 ? to jet pytanie

czulko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dorwalem siemensy na kosciach samsunga w standardowej cenie czyli 300 zl (oddalem 256 sdr i doplacilem 100 zl)

ida roznie (wydaje mi sie ze to wina plyty)

czasem na 372 raz nawet na 400 ale nie wiem jakie satimingi

bo na tym gigabye moge ustawic top performance na enabled albo disabled i ja mam ustawione na on :)

z zwiekszeniem napiecia na 400 raczej sa stabilne ale musze jeszce potestowac

I mam jeden problem mam smiesznie nizkie wyniki w benchmark ccr

jak na moj zestaw (porownywalem z innymi)

7150 pnkt to max jak proc jest na 2400 a pamieci na 400

w innych benchmarkach wydajnosc jest poprwnie pokazywana

I wyniki wachaja mi sie o kilkaset pnktow nawet czasem o 800 -1000 !!!

moze to wina tego ze uzywam win98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...