Dr.Stan Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Leżąc wieczorem w łóżku wpadłem na pomysł jak zrobić aktywne chłodzenie swojej rivie. Moja riva ma na szczęście małe PCB. Dwa sloty niżej leży SB Live!. Odkręciłem wiatrak 80x80 od obudowy i postawiłem na SB Live! tak aby dmuchał na radiator karty oraz na kostki pamięci. Wiatrak jest ustawiony pod pewnym kątem do karty. Wygląda to tak. A teraz ile mi to dało. Wcześniej karta kręciła się na 150/180. Ja akceptuję tylko wartości z 0 lub 5 na końcu, więc karta więcej nie szła. Raz na czas mignął ekran na czarno, a karta już przy 150/180 była bardzo ciepła, a radiator parzył. Po ustawieniu wentylka zarówno PCB jak i radiator są chłodne. W tej chwili rivka podkręca się na 165/190. Przy 170/195 mignął mi raz ekran po jakimś czasie, więc muszę jeszcze coś pokombinować. Dodam że pamięci to M.tec 7ns. Chyba nieźle idą. Ogólnie za dodatkowe chłodzenie nie zapłaciłem nic, a dzięki niemu dostałem duży przyrost FPS w Vice City. Teraz tylko druga kostka 128 ramu i na razie bedzie spox. Potem składam kase na radka 9500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 no gratulacje . :lol: BTW jest topic o @ rivki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 uwazaj zeby ci ten wentyl nie spadl :wink: nie przenosi on zadnych drgan ?? ja bym go podwiesil np na zylce , albo zrobil jakies "ramie" podtrzymujące :D btw. zrob pozadek w kablach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 mozna też kupić takie ramie zalmana z wiatrakiem.. no ale to już wydatek więc chyba dla rivy nie warto ;) ale sam patent można wykorzystać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 to rzeczywiscie bardzo ciekawe i nowatorskie chlodzenie :lol: :lol: :lol: Dzieki za ten topik, wzbogaciles nim wartosc merytoryczna forum znacznie :D, a i wyniki iscie xtremalne PZDR4ALL Ludzie "nie cofajmy sie do tyłu" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 to rzeczywiscie bardzo ciekawe i nowatorskie chlodzenie :lol: :lol: :lol: Dzieki za ten topik, wzbogaciles nim wartosc merytoryczna forum znacznie :D, a i wyniki iscie xtremalne PZDR4ALL Ludzie "nie cofajmy sie do tyłu" :D To fakt nic specjalnego nie wykrecil a raczej bardzo miernie. A tak na marginesie czy można sie "cofać do przodu" :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 burdelos w kablos jest fantastikos... :wink: mowisz ze masz wzrost fps w vice city. a jak to ma sie do 2dmarka2001 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 burdelos w kablos jest fantastikos... :wink: mowisz ze masz wzrost fps w vice city. a jak to ma sie do 2dmarka2001 :?: 3dmark ssie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 To fakt nic specjalnego nie wykrecil a raczej bardzo miernie.Hmm. Wydaje mi sie że wynik nie jest zły jak na Rive. W końcu ciężko wycisnąć więcej z rdzenia 0,25u. Może jakby zrobić vmoda i dać większy radiator to tak, ale wątpie żeby wiele. A co do pamięci to już chyba super wynik. Cały czas kombinuje z tym 195, ale jakoś nie idzie. uwazaj zeby ci ten wentyl nie spadl ;)Właśnie przed chwilą sie przewrócił. :D Ale było to spodowane zbyt dużym pochyleniem. Teraz obróciłem go o 180 stopni i już kabelek zasilający nie napręża sie. Teraz już sie nie przewróci. Co do 3DMarka2001 SE to na 165/190 jest niecałe 1350pkt. Zrobie dziś wieczorem to dam linka, bo jak wczoraj robiłem to mieli update bazy i nie dało sie wrzucić wyniku. Przy takich kartach to podkręcanie daje bardzo dużo. Na 125/143 jest jakieś 900pkt, a różnica w grach kolosalna. Tylko ramu brakuje. Na szczęście w multiplayerze Vice City sie nie tnie. A burdel w kablach jakoś mi nie przeszkadza. Nie chce mi sie z tym bawić. Mam obudowe cały czas otwartą więc świeżego powietrza dość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...