Skocz do zawartości
DIZEL

Co zrobić ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno kupiłem sobie właśnie athlona 2500+. Widze że dużej ilości osób która pisze na różnych forach udaje się go przetaktować z magistrali 166 2500+ na 200 3200+| !!!Zachecony takimi przetaktowaniami sprawdziłem czy mój procek pójdzie na takiej magistrali. Okazało sie że niestety nie.. Max co z niego "wydusiłem" to 185--I MOIM ZDANIEM TO TROCHE MAŁO. Po próbie dalszego podkręcenia na 186 komp sie nieodpala :(. Moja konfiguracja sprzętowa to :---Msi kt 600, pamięci Geil 256 2.5-3-3-6, GF 2 ti,zasilacz 300w i chłodzenie coolermaster hac 81. Aha dodam tylko że na tej mojej płycie po podkreceniu na byle jaką magistrale płyta niewykrywa jak należy procka, czyli cały czas widnieje napis 2500+ ale procek jest podkrecony bo w dalszym okienku widać że magistrala jest podniesiona, doczytałem sie że to wina biosu płyty-może właśnie to przeszkadza w dojściu do 200 ??, a może podnieść napięcie na procku, jeżeli tak to o ile , albo ten GF jest do du.py i trzeba go zmienić na lepszą karte ??? CO ZROBIC--- POMÓŻCIE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy znasz zagadnienie blokady szyny PCI i AGP ten chipset nie ma jej i może być to przyczyną problemów z urządzeniami na tych złączach, HD, grafika. Ogólnie chodzi o to, że ze wzrostem fsb rośnie taktowanie tych magistral (pci, agp). Trzeba ustawiać jakieś dzielniki by utrzymać na pci 33MHz a agp 66MHz, głębiej nie wnikam gdyż płyty które mam właśnie mają blokowane ww. złącza. Jak się mylę proszę o poprawienie, bo kolega może się obudzić jak to się mówi z ręką w nocniku.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge pocieszyc pana zeberko że może być pewien że się nieobudze z ręką w nocniku, poniewarz to niejest mój pierwszy komp i niebawie się w podkręcanie od dziś, ale niejestem "maniakiem" :D podkrecania i jeszcze nigdy nieprzetaktowałem procka tak wiele, a z obserwacij moge powiedzieć że ludziskom udaje się bezproblemów uzyskać 200mhz.Właśnie teraz t mój procek jest ustawiony na magistrale 185, w sisoft sandrze pokazuje mi że magistrala agp ma multiplayer 1/2 i wynosi 74mhz, a magistrala pci ma dzielnik 1/5 i wynosi 37mhz. Na samym dole zato wyświetlił mi się warning że magistrala pci jest zawysoka, leczz z tekstu jaki podesłał mi gie-en-zet wynika że są to akceptowalne wartości dla tych magistral a nawet kopm powinien działać stabilnie na wyższych magistralach tz---"z tekstu podesłanego" pci--41, agp powyzej 80mhz. Jednak wyczytałem że powyrzej magistrali pci 37mhz mogą pojawić sie trudności z dyskami, właśnie teraz umnie pci wynosi 37mhz, czy można uważać że to kontrolery ide kaszanią całą sytuacje--(powyrzej 185 komp się niewłancza i musze reset bios) !!! i co ewentualnie można zrobić żeby dało rade więcej podkrecić(wymiana płyty np. na jakąś z nforce?????)!!! Aha dodam jeszcze że temp procka w tej chwili to 40 c .!!!!!! czekam na jakąś dobrą porade w tej sprawie.

Edited by GNZ - nie pisz z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Nie pisz takim grubym fontem bo mi monitor malo nie zjaralo

2.Nie jestem jakims nauczycielem , ale z ortografii to ty piatki nie miales ? :D

3. Zjedz w dol z mnoznikiem i ustaw na FSB 200 i zobacz co sie wtedy dzieje...

4.PCI 37Mhz -> to nie jest zdrowa predkosc magistrali dla HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej włąśnie tak jak napisałeś. .. .. .. Może nie mam 2500, ale mam ten sam problem na moim A900.. . .. Jak tylko chcę podnieść szybkość proca to podnosi mi się szybkość PCI.. .. . Do prędkości 35 MHz okim potem max 20 min działą, a potem już tylko reset.. . . .. Wszyscy mi mówili, że to dyski. .. ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest możliwość obsługi FSB200 to powinien być również dzielnik 1/6!!! A wtedy PCI/AGP wraca do ustawien default :)

Czy jak podniosłeś FSB na 200 (i ew. napiecie o +0,05V, +0,1V) to wystartował czy nie?? No chyba że rzeczywiście nie ma obsługi dzielnika 1/6 i wtedy kupa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehe, niestety mam barakude 60 gb, no ale dysk jest chyba wporzo, narazie niepróbowałem na 200 bo mi na 186 niedziała, a co do napięcia to własnie może podniósłbym ale niewiem o ile trzeba żeby było dobrze i bezpiecznie. HIHIHI-juz na innym forum mi wytykali błędy, a ja jestem dyslektykiem :wink:.Kurcze zadowolony bym był jak by mi sie udało przynajmniej 195mhz osiągnąć, wtedy taki wynik uzasadnił by wydatki związane z kupnem tego procka oraz zakup nowych pamięci i wentylatora!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi