MieczySław Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Mam zrobioną przy Waszej wydatnej pomocy prostą domową sieć ze spiętymi trzema komputerami. Nie są one najwyższej generacji ale jakoś to działa. Chciałbym teraz zabezpieczyć się darmowym programem antywirusowum i firewalem który mógłby legalnie funkcjonować w takowej sieci. Marzy mi się jeszcze aby można było serfować po internecie z wszystkich trzech komputerów ale nie wiem jak to zrobić jak to wszystko skonfigórować aby działało. Liczę jak zwykle na Waszą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 A ja liczę na to, że opiszesz jak masz zbudowaną sieć. Bo zgadywać nie mam zamiaru. Jaka topologia? Jakie systemy operacyjne? Router? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deep Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 jesli wszystko ma chodzic na win to aby wszystkie mialy caly czas dostep to ten ktory ma neta musi byc caly czas wlaczony i sa 2 wyjscia: albo udostepnic polaczenie w windowsie (gdzies przy karcie sieciowej) lub uzyc programiku AnalogX Proxy - banalny w oobsludze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Para: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=28450 <- schemat sieci :P (jest w FAQ :P) MieczySław: trzeba bylo na priv zagadac :P stawiasz na kompie gdzie jest net (teraz) program ktory sie nazywa winroute i tyle :P (uzyj szukarki do WinRoute 'a) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczySław Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2004 Przepraszam Panowie bo wczoraj nie mogłem się połączyć,a teraz widzę że mam sporo do poczytania i przerobieni bo np. niewiem co to jest WinRoute. Miło mi cię widzieć noose jesteś jak zwykle nieoceniony i pomocny. Odezwę się. Na razie wiem że nie wiem nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczySław Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Po kilku próbach ściągnięcia WinRoute z różnych serwerów znalazłem na krążku Experta Komputer Świat darmowy WinReute Lite 4.2 z licencją na trzy komputery. Super niskie wymagania sprzętowe lecz niestety tylko wersja ang. Więc posłużyłam się Pomocą systemu Windows 98 i zrobiłem Usługę Udostępniania internetowego wg.jego prowadzenia. Niestety moja sieć domowa pracowała dobrze ale z internetem łączyłem się tylko z pierwszym udostępniającym połączenie lecz tylko migotały monitorki na pasku narzędzi i pracował Bankrut a netu nie mogłem zobaczyć. Nie mogłem się nawet wypłakać na waszym ramieniu. Już miałem nawet dzwonić do Ciebie noose ale pomyślałem - przecież Paweł mnie okrzyczy (była 3 AM). Za dużo tych ustawień , tych ID , tych bramek , a za mało w mojej biednej głowie. Musiał bym mieś wyłożone to łopatologicznie punkt po punkcie skopiowane w Notatniku i heja. Wywaliłem Dial-Up , sieciówkę - restart kompa , instal obu na nowo , ID , maska , restart , widzę wszystkie trzy kompy ale net mam tylko z jednego. Jestem zmęczony niewyspany ale pełen nadziei. Przecież jestem z WAMI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Za dużo tych ustawień , tych ID , tych bramek , a za mało w mojej biednej głowie. Musiał bym mieś wyłożone to łopatologicznie punkt po punkcie skopiowane w Notatniku i heja. Wywaliłem Dial-Up , sieciówkę - restart kompa , instal obu na nowo , ID , maska , restart , Nie ID tylko IP :wink: Rozwiązanie jest proste . Ten komputer na którym jest modem dostaje IP 192.168.0.1 i maske 255.255.255.0 wszystkie inne kompy w sieci dostają kolejno 192.168.0.2 , 192.168.0.3 idt i oczywiście wszystkie ta samą maske podsieci czyli 255.255.255.0 . We szystkich kompach oprócz tego co ma modem wpisujesz Brama 192.168.0.1 i po odpaleniu WinRoute na tym kompie na którym masz modem już wszystko powinno działać ;) Jeżeli nie będzie to wystarczą drobne ustawienia w WinRoute , niestety nie powiedziałes jakie to ma byc łącze więc dokładnie nie moge ci pomóc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Już miałem nawet dzwonić do Ciebie noose ale pomyślałem - przecież Paweł mnie okrzyczy (była 3 AM). nie okrzyczy tylko nie odbierze :] zrob tak jak Walker napisal i powinno dzialac :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczySław Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Dziękuję Panowie. Jesteście WIELCY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Eeee ja mam 183 cm wzrostu :wink: więc przeciętny A tak poważnie to jak będziesz miał jeszcze jakiś kłopot to wal śmiało :wink: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...