Skocz do zawartości
wróbel

8RDA+ rev 1.1 BARDZO WAŻNE!!!

Rekomendowane odpowiedzi

mam ją od wczoraj i poczebuje szybkiej odpowiedzi na kilka pytań:

jak rozpoznać czy to wersja z + czy bez -na płycie jest bez + :( a aida 32 pokazuje z +.Następny problem to karta sieciowa- po zainstalowaniu sterów z oryginalnej płytki we własciwosciach kompa jest tak:

NVIDIA nFORCE MCP Networking Adapter

Kara sieciowa 1394 i przy niej ten żółty wykrzyknik

niewiem po co ta druga karta jak ją usune to po restarcie i tak się pojawia a sterów z płytki do niej nie wyszukuje.Teraz pisze do was na mojej starej karcie sieciowej bo na zintegrowanej poprostu nie mam neta.POMOCY!!!Następny problem niewiem czy mam starego biosa czy co ale z tego co zdąrzyłem zobaczyć to mozliwosci zmiany fsb mam takie:100,133,166,200 a miało byc co jeden mhz :(

ps.tylko mnie nigdzie nie odsyłajcie poczebuje konkretnych rad!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO jak na plycie jest bez + to taka masz ...

jak masz osobna sieciowke to ja bym jej uzywal - zintegrowane nie zawsze jest najlepsze

ustaw zmiane FSB na "expert" w biosie to bedziesz zmienial co 1 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wróbel powiedz czy jesteś zadowolony z tej plyty.to płyta na którą cię namawialem.jak masz zaniar kręcić FSB to zdejmij radiator z mostak północnego i naklej go na południowy a na połnocny naklej zalmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gie-eN-Zet jestes pewien :( ?? A moge jakos sprawdzić czy mam soudstorma bo jesli mam to jednak jest z +.

jak masz sieciowke i FW to jest z "+"

zyczylbym milego uzytkowania plyty ,ale wiem ze takie nie bedzie

8RDA/+ v1.1 to najgorsza plyta Epoxa z jaka mialem do czynienia (co innego v2.1 i v2.2) a mialem nawet MVP3E (ss7)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BARTON jak narazie spoxik jeszcze duzo nie kombinowałem z oc ale wszystko przedemną :) A co do radiatorka to mam ten oryginalny i jakiegos ''orba'' tak więc chyba jest i na północnym i południowych mostku chłodzenie nie??KGB MASZ JAKIES ARGUMENTY??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest temat tylko o epoxach, wiec po co nowy?? Poza tym najpierw trzeba obejzec plyte, zobaczyc do instrukcji jej obslugi, a pozniej zadawac pytania.. A jak sie nie ma instrukcji to wystarczy wejsc na strone epoxa i zobaczyc co ma plyta z "+", a co bez plusa i sprawa wyjasniona. Nie rozumiem po co zasmiecac forum

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sheep mosfety to ja rozumiem mostki tak :) :?: Jesli tak to ja pytam czy radiator na nie wystarczy a ty piszesz że tak a potem cytuje ''wrzuc jakies dobre radiatory na masfety i daj na nie wentyl... to jest najwazniejsze...'' Hehe teraz to już nic niewiem.Moja sytuacja wygląda tak na mostku południowym bodajże (na tym na dole- to chyba południowy :) )mam ten radiatorek epoxa a na tym do góry mam wyłączonego orba którego chce zastąpic zalmankiem.Moge tak zrobic takie chłodzenie wystarczy :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to o czym ty mowisz to sa mostki ... poludniowy i polnocny. JA mowie o mosfetach ... ktore sa polozone po lewej stronie od socketa ( takie kosteczki ... jest ich 6 ) ... na to musisz dac radiatory i jakis powiew :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak patrzysz sie na mobo wlozone do budy... to po lewej od tych mosferow gdzies na wysokosci 4 cm od nich jest prog ( pod zasilaczem ) ... ja tam zawsze przyklejam wentyl jakis duzy i starcza... co do radiatorow... poszukaj takich o thermaltake'a na pamieci... mysle ze beda dobre ( www.allegro.pl ) ps: to co tak malego ma takie temperatury ze sobie rece mozna poparzyc ( na epoxie okolo 80* ) ... poczytaj sobie jak sie ludziom na forum mosfety wylewaja :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak patrzysz sie na mobo wlozone do budy... to po lewej od tych mosferow gdzies na wysokosci 4 cm od nich jest prog ( pod zasilaczem ) ... ja tam zawsze przyklejam wentyl jakis duzy i starcza... co do radiatorow... poszukaj takich o thermaltake'a na pamieci... mysle ze beda dobre ( www.allegro.pl ) ps: to co tak malego ma takie temperatury ze sobie rece mozna poparzyc ( na epoxie okolo 80* ) ... poczytaj sobie jak sie ludziom na forum mosfety wylewaja :/

ciuekawe ,bardzo ciekawe

czy ty odrozniasz mosfeta od kondensatora :D

jak mi pokazesz wylanego mosfeta to odrazu wplacam ci 100pln na konto ktore podasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciuekawe ,bardzo ciekawe

czy ty odrozniasz mosfeta od kondensatora :D

jak mi pokazesz wylanego mosfeta to odrazu wplacam ci 100pln na konto ktore podasz

ZONK.. teraz skojarzylem... :oops: czlowiek uczy sie na bledach... tak czy siak mosfety trzeba chlodzic...

( PS jak ludzie mowili ze im sie wylalo to caly czas myslalem o mosfetach ... :P ... no nic... wybaczycie mi ?? :) )

PS2: 100zl powiadasz :> :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko nie mówcie że jeszcze kondesatorki czeba chłodzić :) ?

ps.Narazie fsb nie bedzie przekraczać 166mhz -procek mi na to nie pozwala -wiec moze ogranicze się do tego zalamanka na mostek północny?

ps2.Co moze się stać mosfetą ??I co zrobic gdy już wyleją kondensatork??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kondziory sa obok mosfetow ...

wez walnij na to wentyla 80 x 80 @ 7V ... bedzie w miare cicho i nic nie powinno ci wstac...

co do fsb: mnie plyta sie zwalila przy fsb 145 ...

wez zmien ta gume do zucia ktora jest pod radiatorkiem na mosku polnocnym a na poludniowy wrzuc tego zalmanka i bedzie spox.

Jak wyleja kondziorki to idziesz albo wymienic na gwarancji... albo je przelutowac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem drugim włascicielem tej płyty i na mostku poludniowym mam juz radiator ten epoxa wiec zalamka musze wrzucić na północny (to chyba bez róznicy??)

ps.Sheep nie masz jakiejs foty zobaczył bym jak masz ten wentylek umocowany na mosfety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze ważne pytanie mam -zamówiłem już sobie zalamanka na mostek północny-jak sciągnąc tego starego orba :?: :?: :?: (nie jest mocowany na kołeczki)

ps.Oryginalnie radiatorek epoxa jest umocowany na mostku północnym- a ja obecnie nie mam na nim nic-może tak być jeszcze z 2-3dni :? :?: (nic narazie nie podkręcam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko nie mówcie że jeszcze kondesatorki czeba chłodzić :) ?

ps2.Co moze się stać mosfetą ??I co zrobic gdy już wyleją kondensatork??

chlodzic trzeba mosfery - kondensatory nagrzewaja sie w wyniku przewodnictwa... a wylewają bo są badziewsko zrobione (max temp pracy moze byc 80 do 110 st)

(moj epox spalil sie z mosfetem :D - ale wymienili po 2 tygodnich)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz ta sama wersje co ja czyli 1.1 a czytalem i u mnie tez jest problem z FSB powyzej 190 MHz .... ehh szkoda .... ogólnie płyta jest niezła sporo ustawień w biosie

plyta jest naprawde OK

chcesz osiagnac 200 na FSB ?

1. potrzebny VDD mod (opis) - u mnie i u innych sie sprawdzilo ;)

2. dobre chlodzenie na NB i SB (no na SB niekoniecznie dobre)

3. jak najlepsze chlodzenie na MOSFET'y - sa naprawde gorrace :twisted:

pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta jest naprawde OK

chcesz osiagnac 200 na FSB ?

1. potrzebny VDD mod opis - u mnie i u innych sie sprawdzilo ;)

2. dobre chlodzenie na NB i SB (no na SB niekoniecznie dobre)

3. jak najlepsze chlodzenie na MOSFET'y - sa naprawde gorrace :twisted:

pozdro...

Ad.1 Mam na nia gwarancje i niechce jej stracic.

Ad.2 Na obu mam dobre chlodzenie Zalman i radiatorek z karty graficznej :

Ad. 3 To trza bedzie zmontowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...