Skocz do zawartości
mastermax

Celeronek 2.4 ghz

Rekomendowane odpowiedzi

cze kupilem calkiem niedawno celeronka 2.4ghz na asusie p4p800s i juz mi za wolno chcialbym szybciej wiem ze mozna z dobrym chlodzeniem nawet do 3.2ghz go podkrecic tylko nie wiem jak to dokladnie zrobic probowalem juz na kilka sposobow ale zawsze z tym samym efektem wydaje mi sie ze prblemem jest moj zablokowany mnoznik wiec jak ktos wie jak go odblokowac to bardzo prosze o jakies wskazowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze kupiles wielkie g, a nie procesor. Na szczescie plyta niezla wiec szybko zmieniaj procesor na P4, najlepiej na P4C 2400MHz. Mnozik jest u Intela zablokowany, nie da sie odblokowac. Krec magistrala. W zaleznosci od tego, jakie masz pamieci osiagniesz adekwatny wynik. Ale i tak duzo to nie pomoze. Tu masz test Celerona 2.8 GHz, czytaj i zaluj zlego wyboru (czyt. zmarnowanej kasy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turtles5 bez przesady Celeron wcale nie jest taki zly po pierwsze walic te wszystkie benchmarki. Sam posiadam Celka 2.6 Ghz , 256 ddr , Radeon 9200 se 128 mb dysk 80 GB , i jakos wszystkie nowe gry typu NFS Underground , Piraci z Karaibow , Max Payne 2 i wiele innych gier chodza bardzo dobrze nawet na najwyzszych detalach nic sie nie tna filmy chodza jak nalezy przy najwyzszych rozdzielczosciach i co wiecej potrzeba no moze za jakis czas bedzie trzeba zmieic karte i dolozyc ramu no ale to jest inna sprawa ogolnie Celki sa dobrymi komputerami domowymi do pogrania w nowe gry w stare oczywiscie tez poogladac filmy tez mozna. Celek chyba jest jednym z najlepszych procesorow jesli chodzi o filmy i muze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie, ze jest zly. Przeczytaj sobie ten test, ktory zacytowalem (skoro jestes taki madry, by mowic, ze Celeron to gut procesor to z testem po angielsku tez sobie poradzisz). A benchmarki pokazuja rzeczywista wydajnoscc procesora. Wiem, ze komputer nie jest do benchmarkow, ale jak w benchmarkach sobie nie radzi to w innych wymagajacych zadaniach tez nie. Architektura NetBurst strasznie cierpi na obcieciu cache'u i na wolnej szynie. A jak Ty grasz w najnowsze gry przy Celku i karcie 64bit to ja nie wiem. Chyba pokaz slajdow ogladasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze jesteś zatwardzialym przeciwnikiem Celeronow angielskiego zabardzo nie umiem bo sie niemieckiego ucze to po pierwsze. A po drugie to jednak da się grać na Celku i karcie 64 bitowej w nowe gry. A po trzecie Celek jakos radzi sobie moze nie najlepiej ale radzi w tych twoich benchmarkach. A po czwarte pzrecież Celeron nie jest konkurentem Athlona ani Pentiuma a Durona wiem wiem ze zaraz ktos napisze ze Celeron z 3 Ghz zegarem jest slabszy od Durona 1300 no ale to jest jego sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze jesteś zatwardzialym przeciwnikiem Celeronow angielskiego zabardzo nie umiem bo sie niemieckiego ucze to po pierwsze. A po drugie to jednak da się grać na Celku i karcie 64 bitowej w nowe gry. A po trzecie Celek jakos radzi sobie moze nie najlepiej ale radzi w tych twoich benchmarkach. A po czwarte pzrecież Celeron nie jest konkurentem Athlona ani Pentiuma a Durona wiem wiem ze zaraz ktos napisze ze Celeron z 3 Ghz zegarem jest slabszy od  Durona 1300 no ale to jest jego sprawa.

lol celek to wielki shit !! ten 2400Mhz zachowuje sie jak P4 1,6GHz i tak jak duuuzo tanszy duron 1600!!!który lata @ na 2400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie np taki Celeron

Intel Celeron 2.8 Ghz

ATI Radeon 9800 256 MB 256Bit/TV

512 DDR PC400

MAXTOR 80GB 7200rpm ATA133 8MB cache

No i powiedzcie co takiemu komputerowi brakuje tu napewno będzie wszystko chodzilo bez najmniejszego zacięcia.

Lukasrz ten twoj post byl chyba raczej troche nie przemyslany zanim cos napiszesz przemysl to kilka razy i poczytaj rozne testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Celeron 2.8 Ghz

512 DDR PC400

No i powiedzcie co takiemu komputerowi brakuje tu napewno będzie wszystko chodzilo bez najmniejszego zacięcia.

Lukasrz  ten twoj post byl chyba raczej troche nie przemyslany zanim cos napiszesz przemysl to kilka razy i poczytaj rozne testy.

Zamiast Celka 2.8 można wrzucić Bartona2500+M i po małym OC(2600MHz :twisted: )kopie tego Celka we wszystkim co można zapuścić na kompie.Nawet surowy bez OC kopie mu dupsko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Jezu zlitujcie sie a co wy takiego robicie na tych kompach ze potrzebujecie jakiesj nie wiadomo jakiej wydajnosci nie podniecajcie sie tak tymi Athlonami napewno sa wydajniejze od Celkow no ale z tych celeronow to wy robicie badziewie przeciez Celeron uniesie kazda gre odpali kazdy film no i co wy wiecej chcecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę to smutne, że ktoś zakochał się w Celinie bo ja w Bartku wcale, dajcie mi Athlona 64FX to odrazu zmieniam, a że na Bartku 2500+@3200+ za jakieś 380 zł liczę WU 2h 30min, słucham WinAmpa lub gram czy też piszę, serfuję i drukuję a familia ogląda Dwie wieże, dodatkowo idzie GG, udostępnianie netu dla tego drugiego kompa na Durniu 1920, to tam tylko takie dyrdymały. Celeron dawno już by się zesreł i nawet się nie podtarł.

I zbieraj kasę może P4 potanieją, a ten Durak co w podpisie liczy w SETI 1WU aż 3h 40min.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada, ze Celeron kosztuje mniej wiecej tyle, co Athlon XP. I tu nie chodzi o to, czy da sie cos robic czy sie nie da, tylko o to, ze te pareset zlotych moglobyc znacznie lepiej wydane (czyt. za ta sama kase cos duuzo lepszego). Jak ja nie lubie poczucia zmarnowanych pieniedzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli już kupił celerona i dobrą płytę to niech pobawi się w overcloking napewno cos z niego wyciśnie I NIEPISZCIE ŻE PODKRĘCANIE CELKA NIC NIEDAJE a co do testów niejest chyba aż tak strasznie zobaczcie mój podpis,sam jakbym miał więcej kasy wymieniłbym na pentiumka ale już z HT ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elpawlakos jesli ten post co napisales by skierowany do mnie to przeczytaj jeszcze raz moja wczesniejsza wypowiedz przeciez napisalem ze Celeron podola wszystkim domowym czynnoscia ale napisalem tez ze Athlon jest lepszy no a tak w ogole to Celeron gdzie niegdzie przebija Athlona 2500 jesli wiezyc porownainia na www.chip.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celek15 LOL !!! skąd ty jestes??? wiadomo ze gry na celku i filmy chodzą ale jak??? !!! zauwarz ze na takim radku9800 i celinie 2800 w najnowszej grze z duuzymi wymganaimi np farcry bedziesz mial np 50fps a w przypadku athlona 2500+ bedziesz mial 80fps!!! widzisz różnice??? zapas 30fps !!! na przyszlosc wiecj jak na celinie za 2lata gra bedzie ci chodzila 10fps czyli niegrywalnie to na takim 2500+ bedzie to 25fps w 100% płynie i grywalnie.ehhh..............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turtles5 bez przesady Celeron wcale nie jest taki zly po pierwsze walic te wszystkie benchmarki. Sam posiadam Celka 2.6 Ghz , 256 ddr , Radeon 9200 se 128 mb dysk 80 GB , i jakos wszystkie nowe gry  typu NFS Underground , Piraci z Karaibow , Max Payne 2 i wiele innych gier chodza bardzo dobrze nawet na najwyzszych detalach nic sie nie tna filmy chodza jak nalezy przy najwyzszych rozdzielczosciach i co wiecej potrzeba no moze za jakis czas bedzie trzeba zmieic karte i dolozyc ramu no ale to jest inna sprawa ogolnie Celki sa dobrymi komputerami domowymi do pogrania w nowe gry w stare oczywiscie tez poogladac filmy tez mozna. Celek chyba jest jednym z najlepszych procesorow jesli chodzi o filmy i muze.

bla bla bla

Dołączona grafika

kazdy kto ma slabszy sprzet mowi ze na testy sie nie patrzy, ale prawda jest jednak taka ze wyniki z powietrza sie nie biora.

Piszesz ze gry na wysokich detalach chodza Ci bardzo dobrze, jakos to nie mowi nic a nic, sprawdzales frapsem ? moge sie zalozyc ze masz spadki conajmniej do 20 fps i nawet nizej momentami.... takie puste gadanie. Dla przykladu moj kumpel na gf2mx mowil ze mu Serious Sam2 smiga na duzych detalach i co z tego bylem u niego i nie moglem grac tak gra rwala. POta sa wlasnie testy, masz suche porownanie a nie wygorowane opinie o wlasnym sprzecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przykladu moj kumpel na gf2mx mowil ze mu Serious Sam2 smiga na duzych detalach i co z tego bylem u niego i nie moglem grac tak gra rwala. POta sa wlasnie testy, masz suche porownanie a nie wygorowane opinie o wlasnym sprzecie.

Hehehehe... ja znałem gościa który na tnt2 i celku 400 grał w vice city i też mu się nie cięło tylko "troszke na zakrętach"...a w praktyce to był pokaz slajdów i szczęście że to w ogóle działało.

A celeron to shit nawet jeśli chodzi o podstawowe czynności, granie itp. Jedyną osobą która może nie zauważyć różnicy w wydajności będzie księgowa w jakiejś firmie która odpala najwyżej worda i exela i dla niej ten komp jest i tak za szybki. A co do reszty zastosowań to bym tego w życiu nie tknął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już tak kopać Celinę, co by Kazik powiedział ;)

Dla znajomego1,5 roku temu wciśnięto zestaw na Celeronie 1700 i SDR jak przeiżał na oczy (syn mu wytłumaczył) to do dzisiaj klijenci z tego sklepu, z daleka dzień dobry mówią.

Z samym posiadanie zestawu na Celeronie to nie kwas ale to, że z upotem maniaka tłumaczenie jej wyższości nad Athlonami XP, (daruję już nowe Durony ale tylko te nie podkręcone) no to już jakaś paranoja.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Celeron 2.8 Ghz

512 DDR PC400

Lukasrz  ten twoj post byl chyba raczej troche nie przemyslany zanim cos napiszesz przemysl to kilka razy i poczytaj rozne testy.

Hmmm... niech no sie zastanowie :?

Brakuje mu procesora i k. grafiki. Satysfakcjonuje cie ta odpowiedz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celek15 zobacz jeszcze ten test: http://www.anandtech.com/cpu/showdoc.html?i=1927&p=1

Może trochę zmienisz swoje poglądy.

Celek15 i jak wrazenia po przeczytaniu tcyh testow ???? hmm???? dalej uwazasz ze celeron to taki dobry procesor ???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

Mój komputer to:

procesor: Intel Celeron 4A, 2433 MHz (6 x 406)

Płyta głowna: Jetway P4MFA/P4MFM/P4XFA/P4XFB(U)/P4XFM

Mikroukład płyty głównej: VIA VT8753/A/E Apollo P4X266/A/E

Pamięć fizyczna: 256 MB (PC2100 DDR SDRAM)

Typ Biosu: Award (01/18/03)

System: Windows XP

Karta wideo: nVIDIA GeForce FX 5200 (128MB)

Karta dźwiękowa: VIA AC'97

Stało się i mam już ten komputer nie da się tego odkręcić.

Myślę pomału nad zmianami, co dołożyć, co wymienić.

Widziałem na stronie startowej tanie procesory, w granicach 400 zlotych.

Może warto mojego Celerona zamienić na coś???

Tylko nie chciał bym dużo wkładać w ten interes.

Ktoś mi tam też podpowiadał żebym sprzedał swój RAM i kupił całe 512 tzn Dual 2x256 PC333 (bo 400PC są o wiele droższe i chyba nie warto)

Musze powiedzieć, że jak chce robić kilka akcji na raz to troszkę się wiesza.

Oceńcie co da sie z niego wycisnąć.

Myślałem też o wodnym chłodzeniu i podkręceniu do 3.0 tak

PS. jest jakaś różnica we firmach RAMU?? czy najtańszy można kupić. Np. Seitec 512 PC333 za 280 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juni wiec tak

:arrow: w tej cenie i na tej plycie to musialbys jedno i drugie wymienic (mobo + procek) moze jakis duren + asrock

:arrow: jak dolozysz ramu to ci to niewiele da a pozatym mobo obsluguje tylko ddr 266

:arrow: wodne i krecenie na twojej mobo to nie przejdzie j.w kup durnia bo w cenie 400 nic wydajniejszego nie dostaniesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi