Skocz do zawartości
ru-dy

Laptop: "Aristo" albo "Maxdata" który le

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taka sytuacja, musze kupić laptopika i wacham, się którego wybrać, kompa potrzebuję do pracy i będzie mi musiał wystarczyć na długo, bo taki wydatek to raz na 25 lat :-) Wybrałem dwa, maxdatę i aristo, ogolnie aristo ma więcej bajerów i wyjść ,ale maxdata chyba jest bardziej solidną firmą (?) i tu mam problem czy zaufać temu "Aristo", bo sie przyznam że tą firmę to pierwszy raz na oczy widzę, a może lepiej polecicie coś innego w cenie do 5 tys. Na kopie bedą chodziły aplikacje biurowe a nie 3D no i od czasu do czsu włącze jakiś film

Aristo 2600 C2400 / 15.1" / combo / 40GB / 256MB + torba 4544 PLN

Link:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10228

Maxdata M-Book 1000T (A2000+ / Combo / 20GB/ 256MB) + torba 4399 PLN

link:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9381

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze C2400 to celek 2.4 ...  :D  

wiec bierz max data  8)  - moze linkami zazuc, bo bardzo malo powiedziales o tych laptopach  :?

Hej, no jak to, są przecież linki ;)

Ech... z tych dwóch to ja wybiorę jakąś Toshibę

ani ARISTO (który reprezentuje poziom Gericoma - note tej firmy rozsypują się po pól roku), ani maxdaty - która reprezentuje poziom ARISTO (takiego notebooka ma mąż mojej koleżanki z pracy), a o maxdacie wiem tyle że to taki sam składak jak GERICOM, tudzież ARISTO (nie sprawdzałem osobiście - szczerze wątpię bym odwazył się na taki eksperyment za taką kasę - biedny zawsze 2 razy traci)

Chcesz kupić Notebooka, który będzie ci służył dłużej niż 3-5 miesięcy (po taim czasie rozpadają się obudowy w tych składakach ;) sypią się matryce i rozpadają napędy) to kupisz sobie tego:

http://www.karen.pl/KatItem.asp?id=25&KatItemCId=2317

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10436

Zresztą - aby uprościć poszukałem komentarzy o tym sprzęcie:

Maxdata:

Komentarz

pracuje na tym komputerze już od 4 miesięcy. Zalety: Baterie (czasami nawet do 4,5 godz.) Wydajność, gwarancja... (facet jeszcze z niej nie korzystał ;) za to ten cytowany pod spodem już tak)Wady: Matryca bardzo blada, słaby kont widzenia, przyciski od touhpadu źle wbudowane.

Komentarz

Jestem użytkownikiem tego wynalazku od pół roku wady: -skrzypiąca, trzeszcząca, nieodporana na wycieranie obudowa -najgorszy serwis gwarancyjny (po powrocie z serwisu [padł napęd] -laptop wrócił brudny, źle spasowana obudowa, nieopląbowany, napęd piszczy i dużo wolniej kręci) -przyciszony dźwięk z głośników to porażka -grafika, pamięci zalety: -procesor -jestem mile zaskoczony żywotnością baterii -cena

Aristo:

Nie polecam. Mimo szybkiego procesora wydajność komputera jest niewielka. Laptop mocno się grzeje a wentylator bardzo głośno pracuje. Matryca LCD jest nierównomiernie oświetlona.

Oczywiście zdarzają się też pozytywne opinie (średnio - 1 pozytywna na 2 negatywne ;) - która to po pół roku zamienia się w negatywną)

Pprzeczytaj opinię która zamieszczona jest na komputroniku pod tą toshibą, pod którą i ja mogę się podpisać - w firmie mamy 4 notebooki toshiby (było 6, ale 2 ukradli) - C400 które kupione 5 lat temu chodzą do dzisiaj (co prawda po wymianie baterii - ale ta niestety w każdym jest do wymiany po jakimś czasie) bez ŻADNYCH usterek

Toshiba jest nie do zajechania podobnie jak toyota pickup wśród samochodów (heh ... widziałem ostatni top gear: facet utopił w morzu toyotę picukup na 6 godzin, potem ją wyciągnął; mechanik w ciągu 2 godzin, bez części zamiennych, używając śrubokręta, kluczy i smaru przywrócił ją do życia, następnie autko polali benzyną i podpalili; wcześniej jeździli nim po dość sporych schodach, rzucali na niego przyczępę kampingową, wjechali w drzewo, używali kuli do wyburzania budynków do "prostowania" karoserii... na koniec auto wjechało na własnych kółkach do studia... toyota kupiona za 1000Euro miała z 10 lat albo i więcej)

na minus toshiby zaliczyć trzeba brak nagrywarki - ale za to masz legalną wersję WinXP - aristo daje ci płytę ze sterownikami, a maxdata w opcji dr DOS ;)

Naprawdę nie masz tych 500 zł aby dołożyć (podałeś 5000 zł jako limit) ? no i sprawdź czy w karen dają torbę i jak jest z torbą w komputroniku. Pjawiają się też różnice w opisie - w komputroniku piszą że note ma 15 cali TFT, w karen (skąd komputronik je zapewne kupuje) piszą że ma 14 - trzeba to wybadać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy toshiby są nie do zajechania. Moj tata kupil sobie toshibe. Pracuje na statku, co prawda warunki dla laptopa ciezkie (wibracje, fale itp) i po roku padl HDD a potem po miesiacu CD ROM. Nie mowie ze toshiby sa zle ale to ze tez sie czasem psuja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy toshiby są nie do zajechania. Moj tata kupil sobie toshibe. Pracuje na statku, co prawda warunki dla laptopa ciezkie (wibracje, fale itp) i po roku padl HDD a potem po miesiacu CD ROM. Nie mowie ze toshiby sa zle ale to ze tez sie czasem psuja :)

jeśli będziesz rzucał notebookiem - to każdy dysk twardy padnie ;) i tutaj tego nie przeskoczysz

tak samo jeśli napchasz do CD pyłu kurzu itd itd - też padnie

pisałem o toyocie, ale porównując oczywiście nie miałem na myśli palenia note, czy wkładania go do wody.

Przy normalnym użytkownaniu notebook ten się sprawdza - a te składane, jeśli normalnie ich używasz to po pół roku się rozsypują, a przecież nie o to chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi