Skocz do zawartości
bogdans1

Dysk twardy... problem :(

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio "zginął" mi dysk...

Podłączyłem dysk do kompa (40GB Seagate) i w biosie jest wykryty, w Windowsie XP też jest w urządzeniach, a nie ma do niego ikonki :( nie można sprawdzić co jest na nim (a nie chcę stracić tych danych :( ).

Sprawdziłem dysk programem Seagata do dysków i wypisał, że wszystko jest OK... ale dysku nadal nie widać :(

Sprawdzałem też na drugim kompie i to samo.

Może ktoś z Was miał podobny problem i może mi coś doradzić - wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sprawdzałem na dwóch kompach i żąden nie wiedzi dysku :( (widzi tylko w biosie)

Na jednym jak wybiorę "zarządzaj" mam dysk 38GB oznaczony jako "Nie przydzielony" -czyli pewnie jakby był pusty i niesformatowany, na drugim kompie ten sam dysk ma ok 7GB (tak jest widziany) i też jest "Nie przydzielony".

Nie wiem co da się zrobić- bo nie chciałbym tracić wszystkiego z dysku :( a widocznie coś sie z nim stało, bo dzień wcześniej działał dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zniknęły ci partycje, zdarzało się kilku osobom na forum. spróbuj zassać program typu "fast file undelete" i może odzyskasz dane choć wątpię, tam musi bydysk widziany w win.

załóż nową partycje i próbuj przeszukać żeby odzyskać, dysk nie powinien być uszkodzony, partycje ci ukradli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zrobić z dyskiem (SeagateU5 40Gb) jak komp go widzi w biosie partycje można zrobić, program do testoow dysku pokazooje zero błędoow - ale za skarby świata nie da sie go niczym sformatować ?!

• Czego jush proobowałem:

[*]Prooba przywracania MBR (instalatorem WinXP i programem ktoorego nazwy jush nie pamiętam)

[*]Skanowanie oprogramowaniem Seagate SeaTold (żadnych erroroow)

[*]Partycje w fdisku FAT32 - formatowanie z dyskietki startowej Win98 nie powiodło się.

[*]Formatowanie Windowsowskie FAT32 nie powiodło się (system mam na Barracudzie)

[*]Partycje instalatorem Win2k3Server NTFS - formatowanie nie powiodło się.

[*]Foratowanie Windowsowskie NTFS - nie powiodło się.

Ogoolnie robiłem zawsze jedną partycje - zawierającą cały dostepny obszar na dysku - a formatowanie za każdym razem przebiega prawidłowo do ~20% potem dysk "żęzi" i pasek postępu stoi w miejcu i po około 15 minutach wywala info "Nie można sformatować tego dysku." :? Jestem załamany :o Dane ktoore tam były nie były ważne, ale zaczyna mi jush brakować miejsca :? Chciałbym odzyskać chociaż część powierzchni dysku :?

PS.

Mam Win2k3Server więc PM8 odpada :? proobowałem u qmpla, partycje robi elegancko i sformatować się ich nie da... :x

Wszelkie sugestie mile widziane... 8)

Z goory dzięki 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zrobić z dyskiem (SeagateU5 40Gb) jak komp go widzi w biosie partycje można zrobić, program do testoow dysku pokazooje zero błędoow - ale za skarby świata nie da sie go niczym sformatować ?!

• Czego jush proobowałem:

[*]Prooba przywracania MBR (instalatorem WinXP i programem ktoorego nazwy jush nie pamiętam)

[*]Skanowanie oprogramowaniem Seagate SeaTold (żadnych erroroow)

[*]Partycje w fdisku FAT32 - formatowanie z dyskietki startowej Win98 nie powiodło się.

[*]Formatowanie Windowsowskie FAT32 nie powiodło się (system mam na Barracudzie)

[*]Partycje instalatorem Win2k3Server NTFS - formatowanie nie powiodło się.

[*]Foratowanie Windowsowskie NTFS - nie powiodło się.

Ogoolnie robiłem zawsze jedną partycje - zawierającą cały dostepny obszar na dysku - a formatowanie za każdym razem przebiega prawidłowo do ~20% potem dysk "żęzi" i pasek postępu stoi w miejcu i po około 15 minutach wywala info "Nie można sformatować tego dysku." :? Jestem załamany :o Dane ktoore tam były nie były ważne, ale zaczyna mi jush brakować miejsca :? Chciałbym odzyskać chociaż część powierzchni dysku :?  

PS.

Mam Win2k3Server więc PM8 odpada :? proobowałem u qmpla, partycje robi elegancko i sformatować się ich nie da... :x  

Wszelkie sugestie mile widziane... 8)

Z goory dzięki 8)

memorando@wp.pl

hddregenerator twoją ostatnią deską ratunku:) no i memorando:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie Regenerator, to Easy Recovery (PRO), poszukasz - znajdziesz. Powinno Ci pomóc. Tylko że musisz mieć do niego drugi dysk, coby na niego pozgrywać odzyskane dane.

Mam dwa dyski ale nie chodzi o dane 8) Poprotu Seagate'a U5 nie da się sformatować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi