Skocz do zawartości
[reSS]

ARGHHHHHHHHHHHHH PADLO, Ale dziala - WINA KARTY CZY PLYTY???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bardzo potrzebuje helpa

Moj cfg: Athlon XP1700+, OCZ PC 3000 256DDR, SBlive!, siecioofka, MSI KT3 ULTRA i MSI GF4 Ti 4200 64DDR. Problem wyglada taka:

Stery 30.82, wczoraj wieczorem przegladam siec, jakies www i normalnie rolka myszki zjezdzam na dol aby zobaczyc co jest nizej i nagle tlo staje sie rozowe, kilka razy pojezdzilem w gore i w dol cale rozowe i ekran zamarl. No to restarcik. Juz podczas ladowania XPka przebarwienia na logo, pionowe zielone pasy przez caly ekran. No nic, zaladowalo sie chwile podzialal i znowu zwis. Dalem mu spokoj na pol godzinki. Potem wlaczam kompa, dziala jakies 10 minut ok, znowu zwis. Dzis zmienilem stery na starsze (3 rodzaje, wszystkie z CDka dostarczonego z karta). Dalej dzieje sie to samo, pasy, przeklamania w grafie, czasem sie juz na logowaniu do windy wiesza. Ale nic...

poszedlem sprawdzic karte do kupmla, a ona DZIALA normalnie...

Wrocilem do siebie - zas sie wali...

Wlozylem do kompa starego Rage'a PRO 4mb na ktorym teraz pisze i dziala normalnie (ehhh... juz ostrosci nie trzyma w 1024x768@85Hz, ale to juz kwestia starosci rage'a).

Wiec pytam - CZEGO TO DO @#$%^&^^* JEST WINA? PLYTA CZY GRAFA?

Co jeszcze sprawdzic zeby dzialalo?

Aha, dodam ze komp nie byl w ogole podkrecany, wszystko wartosci fabryczne (proc, pamiec, grafa - wszystko jak fabryka ustawila). Juz normalnie nie wiem co robic... PLZ HELP

Albo tu albo na maila.

======================================================================

Dzieki z gory...

======================================================================

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i przeinstaluj system wiesz czasami w rejestrze moze zrobic sie badziew ze sterownikami

Watpie czy to cos da bo sterow nie zmienialem od tygodnia... dzialala normalnie z tymi sterami przez 6 dni a potem nagle przestala? musial byc powod jakis... z biosem sprobuje zaraz i dam znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie /niestety/ 0 efektow....

Karta na pewno sie nie przegrzala bo:

1. mam otwarta obudowe i jest w niej 30 stopni

2. Wiatraczek na GPU dziala normalnie

3. Karta ma naklejone radiatorki Thermaltake'a (te niebieskie) na pamieci po zewnetrznej stronie.

Jakies pomysly? Plz help... koncowka wakacji a ja nie moge stracic teraz grafy na 28 dni :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

moze jescze raz zaladuj 4in1 :?

sa najnowsze... ale wejt.. moze to ich wina...

bo wlasnie nowe instalowalem... no ale powinny byc kompatybilne wstecznie nie?? sprobuje wrocic do starszych...

Zminilem na te dostarczone z plyta glowna... dalej nic... juz podczas testowania pamieci przed zaladowaniem systemu pojawiaja sie pionowe zielone i nibieskie pasy :(

ma ktos jeszcze jakis pomysl.... plz help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez to oczywiste ze to grafa padla albo ma za wysokie agp a to ze zaisntalowanie sterow zbieglo sie z awaria to czysty przyadek

No to wlasnie nie jest takie oczywiste bo u kupmla grafa dziala ok.

A napiecie AGP jest ustawione na Auto (jest jeszcze do wybory 1,6 1,7 i 1,8V)

Jakies pomysly?

4in1 jest w wersji dostarczonej razem z plyta glowna wiec MUSI dzialac, a niestety nie chce :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze jak instalujesz 4in1 , to najpierw wywal stare z menadzera .

Zeby sie upewnic ze to nie kaszani sie cos w Wingrozie , zaisntaluj sobie szybko jakis system nowy i wtedy bedziesz mial 100 % pewnosci .

Jezeli mialbym cos zdecydowanie obstawic to chyba cos z grafa jest nie tak, ale polecam jeszcze zmiane systemu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro bledy sa juz przy starcie (piszesz ze przy testowaniu pamieci) to proponuje reset BIOSu. Sprawdzilbym tez procesor tzn. trza go wyjac i wlozyc jeszcze raz i uwaznie zalozyc radiator moze sie przegrzewa. Mozna tez wyjac wszystkie karty poza grafa i sprawdzic jak dziala - moze cos innego kaszani. Na koniec sprawdz napiecie w gniazdku - ponizej 200V moga sie dziac dziwne rzeczy ale niekoniecznie. Nie wiem czy masz wiatrak na chipsecie ale twz go mozesz sprawdzic. Jak karta dziala u kumpla to ja uwazam ze jest w porzadku. predzej plyta albo proc jest padniete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszczel:

- Bios zresetowany

- komp rozlozony i zlozony na nowo

- wszystkie ustawienia w biosie defaultowe/Auto

- Via 4in1 z cdka dostarczonego z plyta glowna

- zestaw plyta+pproc+ram+grafa tez nie dziala

- kabel Dsub jest dobry

- wiatrak na chipie graf sie kreci pelna para

- temp athlona xp 1700+ 46st

- obudowa otwarta

- plyta ani proc nie moga byc padniete bo teraz na nich siedze (grafa rage 3d :)

- napiecie na AGP jest Auto

juz mnie @!#^%Y*^&!@ trafia na to wszystko...

tak z innej beczki...

do czego jest napiecie +3,3 V ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stawiam na plyte na port AGP

:evil: i nie bede sugerowal sie tym ragem pro to starenka karta nie ciagnie duzo pradu w przeciwienstwie do nowej :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:evil: i nie  bede sugerowal sie tym ragem pro to starenka karta nie ciagnie duzo pradu w przeciwienstwie do nowej :evil:

czyli jak rozumiem AGP Padlo???

Bo kilka (chyba z 3x) mi sie pc alert alarm uruchamial bo 3,3V zeszlo do 3,01... czyli to jest tego wina??

Jezeli nie to od czego jest napiecie 3,3 V???

a ktore jest od AGP ?

Aktualnie na rageu jest 3,18 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

Dźwignij napięcie na AGP !!!

Na ile? Nie chce jej spalic !

Mam tryby Auto 1,6 1,7 1,8

Plyta MSI KT3 Ultra

Leć w góre - tzn. najpierw 1,6 potem 1,7 i na koncu 1,8 V ! I tak masz wszystko na gwarancji ! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

:evil: i nie  bede sugerowal sie tym ragem pro to starenka karta nie ciagnie duzo pradu w przeciwienstwie do nowej :evil:

czyli jak rozumiem AGP Padlo???

Bo kilka (chyba z 3x) mi sie pc alert alarm uruchamial bo 3,3V zeszlo do 3,01... czyli to jest tego wina??

Jezeli nie to od czego jest napiecie 3,3 V???

a ktore jest od AGP ?

Aktualnie na rageu jest 3,18 V

Jeżeli napięcie jest tak niskie obstawiam zasilacz. Podłącz zasilacz kolegi do swojego kompa. 3.3V odpowiada m.in za napięcie VIO czyli stabilności całego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a tak bez sensacji bym wolal

na razie nie dziala i NIE jest spalone...

a moze nie dzialac i byc spalone (w sumie problem czemu nie dziala by sie rozwiazal), ale ja nie chce takiego rozwiazania :)

poza tym przeciez dzialalo, ja nie zrobilem z tym nic zlego, a to goofno nagle samo z siebie odmowilo wspolpracy...

ma ktos jeszcze jakis pomysl... bo juz normalnie sie ideu upic z tym wszystkim :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]hmmm a tak bez sensacji bym wolal

na razie nie dziala i NIE jest spalone...

a moze nie dzialac i byc spalone (w sumie problem czemu nie dziala by sie rozwiazal), ale ja nie chce takiego rozwiazania :)

poza tym przeciez dzialalo, ja nie zrobilem z tym nic zlego, a to goofno nagle samo z siebie odmowilo wspolpracy...

ma ktos jeszcze jakis pomysl... bo juz normalnie sie ideu upic z tym wszystkim :(

Zasiłka była ały czas spox....wystarczy, ze kurz dostał się do wnętrza powodując pogorszenie oddawania ciepła i tym samym obnizenie sprawności.......wszystko kiedyś sie kończy.......może elektrolity w zasiłce mają problemy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłka była ały czas spox....wystarczy, ze kurz dostał się do wnętrza powodując pogorszenie oddawania ciepła i tym samym obnizenie sprawności.......wszystko kiedyś sie kończy.......może elektrolity w zasiłce mają problemy !

O tym właśnie mówie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

O tym właśnie mówie...

Podpieram Twoje zdanie ! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem problemy z SBlive na MSI K7T Turbo Limited edition który też pojawił się nagle z kosmosu przy graniu,słuchaniu muzyki i oglądaniu filmów dźwięk zamieniał się w pisk i komputer się wieszał próbowałem wszystkiego i nic nie pomagało ,zrobiłem update biosu i problem znikł nie wiem czy to pomoże ale zawsze spróbować można

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...