Skocz do zawartości
buba

problem z o/c

Rekomendowane odpowiedzi

cze witam wszystkich :)

mam athlona 2000+ axdc2000dut3c 9796386280630

aqxea 03228vpmw

i takze mam problem : po zastosowaniu drut-moda mnoznik poszedl na 14x a fsb moge tylko ustawic na max 135 mhz . jak dam wieciej to gubi pliki i nie moze czytac z pamieci !!! czy mam az tak kiepski ram ??? ( w sumie to jakis no name 333 mhz) . na razie procek chodzi na 1925 mhz , ale to mi za bardzo nie wystarcza . co mam robic ??? moze to takze jakas licha partia prockow ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

03228vpmw

Jak na moje oko o jedną dwójkę za dużo :wink:

Jakia płyta gł.?

Rozumiem, że ta destabilizacja następuje po zwiększeniu FSB o >2 MHz? Zakładając, że nie masz nforce'a można by winić za wysokie taktowanie PCI (gdyby problem nie występował przy tak małym oc...).

Jakie timingi zapodałeś pamięciom?

Spróbuj wykluczyć niestabilność procesora zwiększając vcore.

PS-nieregulaminowy tytuł postu. Wyedytuj, używając przycisku Dołączona grafika

Przez chwilę poczułem się jak moder :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki z ta dwojka :)

plyta glowna to msi kt4av .

timingi obecnie mam hardcorowe (prawie tyle ile plyta obsluguje) . ale nawet po ustawieniach auto i obnizeniu czestotliwosci na ramkach do 266 problem sie nie zmienia .

p.s. o co chodzi z tym tytkiem postu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety proc jest ze steppingu A0 co nie za dobrze mu wróży. Tak poza tym to powinienes zostawic mnożnik defaultowy i zwiększać magistralę. Wtedy zauważysz co nie wyrabia. Tak samo z pamiatkami. Tym wszystkim baw się na końcu. I pamiętaj że nie masz blokady PCI/AGP i w miarę zwiększania FSB możesz mieć problem.

Btw. temat powinien zawierać opis twojego problemu, a nie samo wołanie o pomoc. Wtedy więcej osób tu zajrzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje oko to najprawdopodobniej bedzie kiepski ram

poniewaz przy niewielkim zwiekszeniu FSB nastepuja bledy w plikach obwieszczane namolnie przez windowsa !!!

jesze jedno pytanko - dlaczego przy overclockingu nalezy manipulowac FSB a nie mnoznikiem ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większe FSB=większa przepustowość szyny proca i RAMu=większa wydajność... Poza tym manipulacja mnożnikiem pozwala tylko na skokowe zmiany prędkosć CPU, co utrudnia znalezienie miejsca, w którym następuje koniec stabilnej pracy. No i manipulacja FSB jest znacznie łatwiejsza w Twoim przypadku - nie potrzebujesz do tego drutów :P

Tylko na niskim mnożniku (wykluczając oc procesora) upewnisz się, gdzie jest koniec możliwośći oc pamięci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli moj problem tkwi w kiepskim modelu procka , kiepskim ramie czy nieodpowiednij do o/c plyty glownej  ???

:)z gory dziekuje za wyrozumialosc:)

Jezeli chodzi o plyte to nadaje sie ona do OC, u mnie spokojnie idzie na FSB 175, tylko musisz uwazac na przetaktowywanie PCI/AGP (wartosc prawidlowa to 33/66) Jak zwiekszasz FSB to automatycznie zwieksza sie tez taktowanie PCI/AGP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...