Skocz do zawartości
radwan

Piony WC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat. Moja buda jest dość mała by pomieścić całe WC a jak dojdą mi jeszcze bloki na NB i GPU (na razie jadę tylko na CPU) to węże zawalą mi całą obudowę. Czy wykonanie 2 pionów na nagrzaną i na zimną wodę obciążyło by mocno pompkę??

Mam PH 802. Obrzaowo wyglądało by to tak że są 2 piony 1 na ciepłą a drugi na już schłodzoną wodę i wszystkie węże z bloków wchodziły by odpowiednio do swoich pionów. Uporządkowało by to sporo w budzie ale czyto nie zmniejszy przepływu w porównaniu do zastosowania Y.

Może ktoś ma podobne rozwiązanie???

Mam narysowany schemat ale nie wiem jak go wrzucić :cry:

Może ktoś ma gdzie to prześle na mail??

Mam nadzieję że zrozumiała jaest chociarz połow zdań :)

Czekam na opinie i uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to mi powiedz który ma najmniejszy opór a który najwiekszy

1-smart

2-proxima-

3- nukleon2

Węże do nuka mają 12mm wew

Pozatym czy sie różni połączeni szeregowe a równoległe jeśli chodzi o wydajność przepływ wydajność???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem równoległe chłodzenie, nawet z zaworami regulującymi przepływ w każdym bloczku ma zasadniczą wadę: bez wskaźników przepływu chyba trochę ciężko wyregulować optymalny przepływ. mówię to czysto teoretycznie, bo nigdy nie miałem takiego układu.

za to widziałem idealne go tego typu rozwiązania kolumny z zaworami, chyba do systemów zraszania trawników. w castoramie bodajże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idealne do tego rozwiązania dawno temu ktoś tu wrzucał - zawory z regulowanym przepływem z miernikiem przepływu.

Niestety - cena była mało zachęcająca. Ja mam właśnie taki rozdzielacz ogrodniczy z możliwością regulacji, ale bez mienika przepływu. Tylko, że przepływ nie jest tu, tak naprawdę, najważniejszy. Ja się kierowałem temperaturami - dysku i procka wg wskaźników, pozostałych organoleptycznie - bloku, albo wody wypływającej z bloku. Jak temperatura wody wypływającej lub temperatura wody była zauważalnie wyższa, niż na wlocie, to zwiększałem przepływ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za to widziałem idealne go tego typu rozwiązania kolumny z zaworami, chyba do systemów zraszania trawników. w castoramie bodajże.

Za ile można dostać taki bajer, jakiej śednicy jest rurka główna ?"(pion) i ile mają wyprowadzenia???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulacja przepływu jest prosta - zakładasz zaciski na węże i regulujesz przepływ wody przekrojem węża... tanie i proste - przepływy dobierasz na podstawie temp. jakie chcesz osiągnąć na poszczególnych elementach. Podobną budowę ma mieć moje wc - ktore już składam od niewiem kiedy - może teraz wygospodaruję trochę czasu i wykończę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radwan schemat jest jak najbardziej optymalny

Co do rozdzialu wydajności poszczególnych gałęzi to powinnana ona uwzględniac dwa założenia

1. opór danego bloku

2 wydajność (przepływ wymagany) w funkcji wydzielanej mocy

biorąc duże uproszczenia to

CPU OK 70 wAT

NB OK 20 wAT

GPU (zalezne od karty) ok 30 Wat

razem daje ok 120 Wat czyli przepływ powinien wyglądać

cpu 60% gpu 25 % NB 15%

Co to sterowanaia (zależnie jakich elem używasz na trójniki)

to najprostrzym wydaje się skryzowanie (czyli zastosowanie odpowiednich podkładek z dziurkami w środku o różnych srednicach zalożonych na odlotach gpu i nb)

wstepnie opór bloku można oszacoweać po przeliczeniu przekroju kanałów przez jaki plynie woda i mniejszy przekrój i dłuższe kanały tym większy opór

Zastrzegam że to takie domowe możliwości wstępnego doboru rozpływu wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dłużej będziesz liczył niż składał to chłodzenie - dobranie przepływów doświadczalnie i tak Cię nie ominie więc poco się męczyć - na starcie tylk średnice węży dobierz orientacyjnie np. na podstawie oszacowania przez bogdana45.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że ja akutrat na procu mam nuka na węze 12 a bloki na gpu i nb to smart i proxima -niedość że mają one wieksze średnice wlotów to jeszcze są niżej w układzie a to chyba też nie jest bez znaczenia. :roll: :?:

Zakładając na nie jeszcze mniejsze sednice niż w nuku to będę miał węze na nb i gpu o średnicy wew mniejszej niż 10mm! :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem

dławienie daj na wylotach z NB i GPU

(mozna to zrobić wciskająć w isniejące węże dodatkowe kawałki wężyków o mniejszej wewnętrznej

dodatkowy opor wywoła stosowanie trójników

(to co leci na Cpu musi lecieć w lini prostej

a odejścia na NB i GPU pod kątem)

podobnie z powrotami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi