Feluke Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 nie pije alkoholu wiec nie ma co takich planow snuc Jakiego alkoholu? Napisałem przecież "z jakimiś napojami", czyli z Cola np. ;) Albo Kubusiem. ;) :P Pomyslowe rozwiazanie z ta turbina od tira. Nie potrzeba wtedy zadnych przekladni i bedzie to najtansze rozwiazanie. ;) Szczerze mowiac to nawet nie wiedzialem ze ze starego turbo mozna zrobic silnik odrzutowy. :) A mam jeszcze pytanko czy nie lepiej bylo by napedzac sila wyrzutu spalin a nie przez jeszcze przekladnie? No i jeszcze jakie wymiary to bedzie miec bo te na zachodnich stronach to raczej dosc spore sa i czym bedziesz to odpalac? ;) Taki silnik mozna tez latwo upgradnac dokladajac 2 sprezarke i komore spalania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 podstwawy czyli bez zadnych "bajerow" hmmm nie wiem jak to nazwac :) poprostu taki jakiego mozna kupic w sklepie ( czy gdzie tam je sprzedaja ) P.S. berkut respect Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Pomyslowe rozwiazanie z ta turbina od tira. Nie potrzeba wtedy zadnych przekladni i bedzie to najtansze rozwiazanie. Potrzeba 1 przekladnie, 10:1 ale niewatpliwie latwiej jest zredukowac 50000rpm niz 150000... A mam jeszcze pytanko czy nie lepiej bylo by napedzac sila wyrzutu spalin a nie przez jeszcze przekladnie? Owszem, wykorzystywalbym energie tych spalin bardziej ale popatrz na to z tej strony: przypomina to jazde na 6-7 biegu. Majac przekladnie i skrzynie biegow czy cos mam coprawda mniejsza moc ale z 2 strony mam biegi 1-5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 imo mozna by zamontowac jakis silnik wysokobrotowy (np. od szlifierki) i polaczyc go przez sprzeglo odsrotkowe z walem turbiny jako rozrusznik btw. jednak raczej ciezko bedzie przyspawac (przykrecic??) dodatkowy walek rozruchowy :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 podstwawy czyli bez zadnych "bajerow" hmmm nie wiem jak to nazwac poprostu taki jakiego mozna kupic w sklepie ( czy gdzie tam je sprzedaja ) P.S. berkut respect Sporo k Dostajesz w czyms takim: silnik 125, rame, kolka, 1 hamulec na tylnej osi i fotelik ;] Ja sobie bede sam robil, mam spawarke migomatyczna, palnik oxy-mapp i wszystko inne co dusza zapragnie =) Czy ktos z wawy moglby mi powiedziec gdzie moge kupic stalowe blachy NIE ocynkowane ? Grubosc 2-4mm, najlepiej adresy w klimatach mokotowa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 imo mozna by zamontowac jakis silnik wysokobrotowy (np. od szlifierki) i polaczyc go przez sprzeglo odsrotkowe z walem turbiny jako rozrusznik btw. jednak raczej ciezko bedzie przyspawac (przykrecic??) dodatkowy walek rozruchowy Wygodniej byloby dorobic koncowke do dremela i do ~20k rpm rozpedzic co powinno starczyc ale najbardziej lubie metode z dmuchawa / kompresorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 http://www.jetmodel.webpark.pl/siln_praca.html jest tu opisany modelarski silnik odrzutowy, ale moze sie komus to przyda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 widzialem bardzo fajne ale do moich celow wole ciezkozbrojna turbo sprezarke wlasnie dostalem od ojca pompe oleju zebatkowa z golfa II musze w 1 miejscu podszlifowac i bedzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Ciekawi mnie ile cos takiego wyciagnie, chodzi dokladnie o moc urzadzonka. Z tego co wyczytalem to wystarczy cisnienie 2,2atm a turbo z samochodzy moze bic nawet do 2,5atm. :D Berkut jak ta zrobisz to planujesz wykonac wiekszego braciszka?? Moze pobijesz tego goscia i osiagniesz 70mph?? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 W ktorym silniku sprezarka dmucha do 2,5 amt? Chyba w o,5 sec. peak'u, a silnik ma nie tylko kloty dol ale i gore + boki. No'fennce- po prostu siedze troche w tym temacie i nie lubie mitow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 tak z ciekawosci spytam ten twoj gokart bedzie mial owiewke czy nie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 ok. 8bhp MOZE - zalezy jaki ciag moze wytworzyc turbina gazowa n nie wiem ile to bedzie robic cisnienia, zalezy mi glownie na tym by duzo gazow wtwarzalo i by byly chlodne (<700C) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 tak z ciekawosci spytam ten twoj gokart bedzie mial owiewke czy nie ;) Owiewki Ci sie zachciało ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 nie, nie bedzie mial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 W ktorym silniku sprezarka dmucha do 2,5 amt? Chyba w o,5 sec. peak'u, a silnik ma nie tylko kloty dol ale i gore + boki. No'fennce- po prostu siedze troche w tym temacie i nie lubie mitow ;) W normalny zadnym bo silnik tego nie przetrzyma ale w sportowych tyle bije. ;) Jezeli da sie pozadnie w dupe takiej sprezarce to na pewno osiagnie tyle. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 ale z sportowych masz zwezke powyzej 3 bar napewno nie bedzie bo wtedy konczy sie kompresor umiem sobie wyobrazic zachowanie turbiny do momentu otwozenia zaworu upustowego ale potem mam problemy z tym co sie moze stac. Albo turbina zdmuchnie plomien, albo zacznie zwalniac do momentu w kotrym na nowo zamknie sie zawor albo dalej bedzie przyspieszac przy znacznie mniejszym obciazeniu zara damzdjecia tego co mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 do jakiego cisnienia wytrzymuje turbina?? btw. czy polaczenie 2 sprezarek szeregowo zdalo by egzamin?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Silnik do napedzania pompy olejowej... 12V A oto i nasza bohaterka, pompa oleju z VW golf II gti No i na koniec: Zlozona turbina, jutro bede jej komore spalania robic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Jak zouwazyliscie turbina jest chlodzona woda i olejem. Chlodzic bede tylko wode natomiast olej bedzie chlodzony przez nia za pomoca koncentrycznego wymiennika ciepla. Problem w tym ze nie wiem jak bardzo mam chlodzic wode. Bo moge i do 30C chlodzic w 20C dzien ale wiem ze bede mial gesty olej ale z 2 strony nie czuje sie zbyt komfortowo wiedzac ze olej ma 110C a woda 90C... Ciekaw takze jestem jakie cisnienie wytworzy ta pompa oleju, normlanie zaopatruje caly silnik golfa a tutaj ma tylko turbine. Licze na jakies 8 bar przy max rpm silnika (jesli okaze sie dosc mocny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!!!KASZTAN!!! Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 ze tak swoje skromne zdanie tutaj walne ; ) robi to wszystko wrazenie aleeee.... Berkut -> zacznij korzystac z zycia i dobrodziejstw tego swiata, znajdz sobie panienke, rozerwij sie troche bo mnie by juz szlag trafil :( wiem to z wlasnego doswiadczenia - 2 lata non stop na chacie i komp komp komp - bez opamietania wydawalem na niego kase i poswiecalem mu caly swoj czas.... - w pewnym momencie sobie siadlem i pomyslalem - na co mi to - i momentalnie posprzedawalem taki drogi sprzet jaki nakupowalem i postanowilem nic nigdy wiecej nie inwestowac w to gooofno - i sie oplacilo : D nie ma to jak dobre imprezy ze znajomymi, jakies wypady czy nawet jakies glupie rzeczy peace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Berkut -> zacznij korzystac z zycia i dobrodziejstw tego swiata, znajdz sobie panienke, rozerwij sie troche bo mnie by juz szlag trafil Wiesz wyglada to mniejwiecej tak: nie bawia mnie imprezy roznego rodzajum nie pije nie pale nie jaram, nie lubie tanczyc, nie lubie glosnej muzyki. Jestem na tyle "inny" ze zawsze pokazuja na mnie palcami i smieja sie. Nie mam o czym gadac za bardzo (ani z kim). Panienki nie zdobede, nie mam wygladu casanowy czy modela, rozum to nie wszystko (najeczesciej odplaszam kobiety). W ramach nedznego zycia towarzyskiego zajmuje sie w/w rzeczami (kaskady, turbiny i bog wie co jeszcze) wlasnie zeby nie oszalec... Na dodatek mam dosc spore wymagania co do kobiet co znaaaaczzznie zaweza mozliwosc znalezienia jakiejs... Wlasnie skonczyl mi sie argon przez co nie skoncze dzis komory spalania (a jestem na dobrej drodze, jeszcze tylko 2 spawy zostaly) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Berkut mogl bys przeslac zdjecie wnetrza rury ktora powinna isc do kolektora wydechowego?? Chodzi mi o ta ktora jest zintegrowana z obudowa. Widze ze turbina ma kierownice gazow wylotowych, jak masz zdjecie rozebranego tego to tez przeslij na maila. Jezeli wszystko bedzie dzialac to mozna fajne rzeczy porobic z tym. :D Dowolnie mozesz regulowac predkosc turbina a co za tym idzie i ilosc powietrza zasysanego. Jak mozesz podaj tez co jest napisane na turbinie bo szukalem jakies info o niej ale nie znalazlem. Podaj wszystko co na niej pisze, moze byc nawet numer seryjny. ;) O jakim zaworze mowisz o jakims upustowym na dolocie do komory splania?? Jezeli bedzie taki i sie otworzy to ujdzie cale cisnienie i nie bedzie splania przez co silnik zgasnie. ;) radzio_ taoretycznie jezeli wytworzyl bys 1 turbina odopowiednie cisnienie to 2 powinna jeszcze je nieznacznie podniesc ale ona tez ma swoje mozliwosci wiec na duzo bym nie liczyl. Pozostaje tez problem z napedem obydwu naraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Garret T3 jest ta moja i nie ma regulowanych dysz VNT15 ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Berkut zadziwiasz mnie :) - musisz zaczac pisac tutoriale :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 nie mam dosc cierpliwosci by takie rzeczy robic straszliwie wkurzony jestem na ten argon bo teraz bym juz smigal pewnie z tym silnikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Garret T3 jest ta moja i nie ma regulowanych dysz VNT15 ma To co to jest ten wastgate ktory powinien byc polaczony do wylotu powietrza?? Przeciez widze ze on idzie gdzies do jakiejs dzwigienki przy wydechu. :? Od czego to jest jak nie od regulacji ilosci spalin wpadajacych na turbine? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Wiesz wyglada to mniejwiecej tak: nie bawia mnie imprezy roznego rodzajum nie pije nie pale nie jaram, nie lubie tanczyc, nie lubie glosnej muzyki. Jestem na tyle "inny" ze zawsze pokazuja na mnie palcami i smieja sie. Nie mam o czym gadac za bardzo (ani z kim). Panienki nie zdobede, nie mam wygladu casanowy czy modela, rozum to nie wszystko (najeczesciej odplaszam kobiety). W ramach nedznego zycia towarzyskiego zajmuje sie w/w rzeczami (kaskady, turbiny i bog wie co jeszcze) wlasnie zeby nie oszalec... Na dodatek mam dosc spore wymagania co do kobiet co znaaaaczzznie zaweza mozliwosc znalezienia jakiejs... 8O Ty serio to mówisz? Człowieku! Jak ktoś o tak różnorodnych zainteresowaniach i talentach może nie mieć o czym rozmawiać w towarzystwie?! Jeżeli nie masz z kim gadać, to może dowiedz sie gdzie w okolicy są jakieś kluby modelarskie i etc? Poznasz ludzi o podobnych zainteresowaniach, wymienisz sie doświadczeniami... Zacznij jeździć na zloty - tam też ciekawych ludzi można spotkać, bo tak jak napisał Kasztan, nie możesz siedzieć cały czas w czterech ścianach ze swoją turbiną, tudzież kataną. Nie lubisz tańczyć? A co to - tylko na dyskotece można dziewczyne poznać? Pokręc sie troche tu i tam. Co do wyglądu, to wybacz, ale masz jakieś kompleksy chyba... [no offence]. Jeśli ona "skreśli" Cię za wygląd, to lepiej w ogóle nie zawracaj sobie taką głowy... Przecież nie sami modele po ulicach chodzą. To właśnie na dyskotekach najczęściej (nie ogólniając), na które tak bardzo nie lubisz chodzić, można spotkać puste nastolatki, zwracające uwagę przede wszystkim na kase i wygląd. Zapewniam Cię, że istnieją jeszcze na tym swiecie normalni ludzie... Powodzenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 To co to jest ten wastgate ktory powinien byc polaczony do wylotu powietrza?? Wastegate przepuszcza nadmiar spalin by nie napedzaly turbiny, dump valve nadmiar powietrza by kompresor nie robil tzw., surge i by nie zwalnial Ty serio to mówisz? Człowieku! Jak ktoś o tak różnorodnych zainteresowaniach i talentach może nie mieć o czym rozmawiać w towarzystwie?! Jesli lubisz dlugie monologi to to jest fajne Zacznij jeździć na zloty - tam też ciekawych ludzi można spotkać, Jak dotad na kazdym zlocie mialem byc ale okazywalo sie ze a to mialem grype + angine ropna albo cos innego Co do wyglądu, to wybacz, ale masz jakieś kompleksy chyba... Nie mam do swojego wygladu watpliwosci, brzydki nie jestem, brakuje troche w lapie i klacie ale trudno sie mowi, niemniej jednak nie leca na mnie panny Na dyskotekach jest o wiele za glosno przedewszystkim i stroboskopy a ja lubie cisze i spokoj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 ...Na dyskotekach jest o wiele za glosno przedewszystkim i stroboskopy a ja lubie cisze i spokojskad ja to znam... :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2004 berkut widze ze pod wzglendem kompleksow podobni jestesmy :) wy ludzie sie cieszcie ze jeszcze na tym forum mojej fotki nie bylo ;) co do ludzi z ktorymi sie gada zauwazylem ze u mnie w klasie jest pare osob ktozy chociaz udaja ze rozomieja co do nich gadam przynajmniej staraja sie zrozomiec a inni poprostu przerywaja. dobra wrocmy do tematu turbiny mam takie pytanie jak w takim silniku odbywa sie zaplon gazow czy jest on samoistny czy tam jest cos na wzor swiecy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...