Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Arnie gdzie Twoj ojciec pracuje??bosch rexroth a konkretnie zajmoje sie hydraulika projektoje rozne zeczy w maszynach wiertnichych kopalnianych itd. jezdzi jak cos z jego projektow uruchamiaja to przywozi o domu rozne fajne uzadzonka czesto zostaja na noc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Arnie gdzie Twoj ojciec pracuje??bosch rexroth a konkretnie zajmoje sie hydraulika projektoje rozne zeczy w maszynach wiertnichych kopalnianych itd. jezdzi jak cos z jego projektow uruchamiaja to przywozi o domu rozne fajne uzadzonka czesto zostaja na nocaha rozumiem :) sry ze sie czepiam ale "uje sie nie kreskuje" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Podoba mi sie twoja metoda, jest bardzo elegancka. Ale mysle zeby to zrobic inaczej, chcialbym sprobowac to z indukcja. Jesli zawiedzie to wytne w obudowie kompresora otwory tak by lopatki zaslanialy wiazke (jest ich 6) i liczbe impulsow musze tylko pomnozyc czy podzielic przez 10 i mam wynik rpm Wlasnie wrocilem z sklepu z kumplem i kupilem przewody do zaopatrywania olejem turbiny oraz odprowadzania go. Mysle czy nie zrobic 1 testu na pompie bosh'a bo jest o wiele latwiej ja uzyc niz meczyc sie z ta zebatkowa (musze do niej jeszcze kilka rzeczy dodac- najwazniejsza jest zbiornik w ktorym sie to wszytsko miesci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 i jak kreci sie cos ;) dowiedzialem sie przed chwilka od ojca (apropo programu na discovery) ktory dowiedzial sie od znajomego ktory studiowal gdzies tam ze w silniku odrzutowym w pewnych warunkach ten plomien co wylatoje z silnika zostaje zassany spowrotem i silnik wybucha wiec uwazaj zeby przypadkow tych warunkow nie spelnic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 to wystepuje w samolotach pionowzlotach kiedy strumien goracego powietrza dostaje sie do kompresora (dobija sie od ziemi) dlawiac silnik i ten silnik nie wybucha a dlawi sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Jestem poza domem na swietach i nie sledze dokladnie watku ale: Pomysl indukowaniem nie wypali. Aluminium jest raczej materialem o slabej indukcyjnosci. Ogolnie jest to bardzo skomplikowane. ;) W moim pomysle wystarczy skierowac skierowac wiazke z diody na ta nakretke ktora jest na kompresorze. Musi miec jeden bok wypolerowany a reszte zamalowana na czarno. Podczerwien padajaca na nakretke bedzie sie odbijac od powierzchni i wracac spowrotem do fotodiody. Reszta obliczen zajmie sie elektronika. Jest to najprostszy sposob i najmniej zawodny a przytym bardzo dokladny i tani. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Podoba mi sie. Jesli zrobisz mi uklad elektroniczy ktory sie tym zajmie bede dozgonnie wdzieczny. Wystarczy zeby mial wyjscia na multimetr do mierzenia czestotliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Skonczylem dzis robic wszystkie elementy silnika, musze teraz calosc poskladac, jutro go zloze i moze odpale (pojutrze na 100% odpale jelsi nie bedzie problemow technicznych) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Podoba mi sie. Jesli zrobisz mi uklad elektroniczy ktory sie tym zajmie bede dozgonnie wdzieczny. Wystarczy zeby mial wyjscia na multimetr do mierzenia czestotliwosci. Nie ma sprawy, ale bede mogl zobacz jak to wszystko dziala. ;) Sprawdz czy multimetr ma zakres czestotliwosci do 150kHz. Jak tak mozesz w niedziele wielkanocna pracowac, wstydz sie. ;) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 nie obchodze swiat a dol tak doskwiera ze gdybym tego nie robil to bym chyba zeswirowal i glowa w mur walil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Skonczylem wlasnie stelaz do silnika, testowalem wczoraj pompe do oleju.... musze jeszcze dokonczyc osprzet silnika i zrobic aparat zaplonowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Goly silnik bez osprzetu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Dosc zwarta konstrukcja ci wyszla. ;) Martwi mnie umiejscowienie swiecy zaplonowej, nie mozna bylo jej w innym miejscu umiescic?? Ja wlasnie siedze nad miernikiem obrotow i mam problem z optotranzystorem bo niemoge danych orginalnego zdobyc. :? Jezeli cos nie bedzie dzialac to trzeba bedzie dobrac metoda prob i bledow. Na twoim miejscu przeszedl bym sie po lotnisku na bemowie i popytal mechanikow czy nie maja jakiejs starej swiecy od smieglowca albo cos w tym stylu. Powinni takie rzeczy miec. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Dosc zwarta konstrukcja ci wyszla. Calosc gdybym sie postaral moglaby byc znacznie mniejsza i jeszcze bardziej zwarta ale tak mi juz spoko odpowiada Martwi mnie umiejscowienie swiecy zaplonowej, nie mozna bylo jej w innym miejscu umiescic?? Nie powinno byc problemow mysle, ona siedzi w miejscu gdzie sa juz chlodne gazy wylotowe tylko ze bede musial sciagac kabel od swiecy po zaplonie Ja wlasnie siedze nad miernikiem obrotow i mam problem z optotranzystorem bo niemoge danych orginalnego zdobyc. Jezeli cos nie bedzie dzialac to trzeba bedzie dobrac metoda prob i bledow. Myslales nad ukladami z myszki komputerowej ?? Na twoim miejscu przeszedl bym sie po lotnisku na bemowie i popytal mechanikow czy nie maja jakiejs starej swiecy od smieglowca albo cos w tym stylu. Powinni takie rzeczy miec. Uslysze "spadaj mlody, poco ci to" albo "nalezy sie xxx zl" za swiece wygladajaca jak nadjedzona trufla czy smardz od zuzycia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 i jak?? uruchamiales juz silnik?? (nie moge sie juz doczekac :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Cos sie Berkut nie odzywa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Nie uruchomilem....... 1. ucze sie polskiego 2. mam jakies uczulenie na dloniach 3. JAKIES PIER**LONE ptaszki sobie na swierku przed domem uwily gniazdo i nie moge halasowac bo slysze opierdziel od rodzicoe i sasiadow w promieniu 3 domkow......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Nie uruchomilem....... 1. ucze sie polskiego 2. mam jakies uczulenie na dloniach 3. JAKIES PIER**LONE ptaszki sobie na swierku przed domem uwily gniazdo i nie moge halasowac bo slysze opierdziel od rodzicoe i sasiadow w promieniu 3 domkow......... Ad.3 To gdzie ty odpalisz to urzadzonko skoro to wydaje dzwiek jak startujacy samolot?? Dzisiaj kupilm wszystkie potrzebne rzeczy do licznika i zaczalem robic plytke drukowana. Mysle ze do weekendu skoncze to robic, tylko niemam gdzie tego przetestowac. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 jak masz wiertarke/szlifierke itp. zaloz tarcze z jakims otworem i przetestuj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2004 jak masz wiertarke/szlifierke itp. zaloz tarcze z jakims otworem i przetestuj ;)To daj mi multimetr z czestotliwosciomierzem. :P Z czyms do liczenia niema problemu ale z odbiornikiem by byl. Nawyzej jak bede zawocic licznik to wezme lutownice ze soba. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Ad.3 To gdzie ty odpalisz to urzadzonko skoro to wydaje dzwiek jak startujacy samolot?? No dzis zapytam sie dyrektora szkoly mojej czy moge ja na boisku odpalic :lol: Ma to takze 2 cel, mianowicie tak "cicho" powiedziec ze: zaraz zaraz, koles ktory robi kaskady, silniki odrzutowe i inne takie rzeczy nie moze nie zostac dopuszczony do matury jesli jest tak zdolnym inzynierem :mrgreen: dzis mam te durna klasowke z polaka, wiec po niej bede free i porobie osprzet silnika oraz chlodziarke do cieczy ktora mnie kusi od dluuuggiiieeeggoooo czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 moze jak dyrektor pozwoli ci odpalic ten silnik na boisku to powiesz nam gdzie to jest i przyjdziemy podziwac dzielo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Właśnie, jak tylko bedziesz gdzieś to publicznie odpalał to mów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 nie wyjdzie z szkola bo dyrektor byl z lekka zbyt szokowany faktem ze jego uczen robi takie rzeczy, jutro sie zapytam dyrektorki ale nic z tego nie wyjdzie raczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 a nie mozna tego odpalic w jakims parku ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 policja przyjdzie i zgarna go za stwarzanie zagrozenia ;) moze ktos z forumowiczow ma dzialke na odludziu albo cos?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 gdyby to odpalic na jakiejs polance pod warszawa to napewno nikt sie nie przyczepi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Stawy pod Raszynem, tam jest dużo miejsca, czasem tylko na polanach porośnietych trawą krowy sie pasą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 ee enie bardzo to musialoby byc w okkolicach sadyby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Jedziesz sobie powsińską w stronę wilanowa/powsina i za niedługo po prawej masz takie wieelkie pola gdzie nawet lotnisko modelarskie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...