Skocz do zawartości
hajper

r9500 - 256bit

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - czy były r9500 z przepustowością pamięci 256-bit ? Chodzi mi o serię, nie mody.

Tu jest link do karty >

http://www.powercolor.com.tw/page2/product...1&sn=33&temp1=7

"Support Memory/bandwidth

* 128MB DDR SDRAM

* 256 bit "

Czyli to nie jest rdzeń tylko przepustowość pamięci. To jest bład w tekście czy prawda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W innym opisie na tej stronie (r9500 Pro) jest napisane 128mb/128-bit - a przeciez 9500 miały wszystkie 256-bitowe rdzenie. Czyli to chodzi o pamięć. Z resztą, jest napisane memory bandwidth. To wie ktoś, czy był taki model ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ewidentny błąd. Opis r9700, a zdjęcie r9500.

R9500 256bit i R9700 mają pamięci ułożone w L i jedyną różnica między tymi kartami jest ilość potoków.

Generalnie fabrycznie:

1. 9500 64MB - 4 potoki 128bit modowalna na 8 potoków, czyli coś w rodzaju 9500Pro (tylko, że z połową pamięci - fabrycznie nie ma takich kart).

2. 9500 128MB pamięci w linii=128bit - 4 potoki (modowalna na 8 potków, czyli9500Pro).

3. 9500 128MB pamięci w L=256bit - 4 potoki (modowalna na 8 potoków, czyli 9700)

4. 9700=pamięci w L (256bit) i 8 potoków

5. 9500Pro=pamięci w linii (128bit) i 8 potoków.

O innych nie słyszałem i nie czytałem ;)

A o tym PowerColorze było już na forum - AFAIR kiszka i błędny opis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wawelski bardzo ładnie napisał.

Na allegro jest 9500@Pro która teoretycznie może sie zmodować na 9700 bo ma L, ale skoro koles pisze że tylko na 9500 Pro to pewnie szyny sie nie da odblokować.

Gdzieś czytałem że zwykłe 9500 z 4 kostkami pamięci w lini sie modują na Pro na 100% każda. Chociaż jak do tej pory nie widziałem takowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi