Skocz do zawartości
ChrisB

Switch?? AP??AP-Client?? karta sieciowa?? - coś wariuje:(

Rekomendowane odpowiedzi

arghhhhh krew mnie zaleje - jestem od dwóch dni "szęśliwym" posiadaczem switcha eusso ush5005 i mam "drobny:" problem....

mam siec zbudowaną nastepująco :

........................................................................../siakies kompy(1)

moj komp---switch---APclient---AP główny---switch ---serwer-i w swiat...

2 komp--------/.............................. / |

..................................................../...|...

................................................. /.....|.....

...............................................siakies kompy(bezprzewodowo)(2)

i problem sie objawia nastpujaco:

siec u mnie w domu - miodzio - wsio pomyka na 100mb

internet - miodzio - wsio dziala

polaczenie z kompy(1) - nie wiem - nikogo nie bylo:( (ale z serwerem dziala wiec zakladam ze ok)

poloczenie z kompy(2) nie dziala - nie dziala po zadnym protokole, gg bezposrednie nie dziala, ogolnie nic nie dziala (na oprogramowanie akcesow tez nie moge wejsc)

poprzednio posiadalalem huba - wszystko chodzilo normalnie (teraz jak go wepne - tez wszystko wraca do normy- wepne switcha- znow zonk....)

podsumowujac:

na switchu wszystko co jest za APgłownym podłaczone bezprzewodowo - jest poza moim zasięgiem....:(

co może być problemem??

a, byłbym zapomniał - na drugim kompie dzieje się dokładnie to samo...:( chociaż raz załapał pinga - i ruszyły wszystkie protokoły - ale to było raz i chyba nie prawda:)

edit: 2h później:

zagrzebałem się w linux-ie(gdzie też nie działa) i odkryłem że problem leży w niemożności ustalenia adresu ARP tych wywoływanych komputerów - gdy uzyskałem je z serwera i recznie dodałem do tablicy - to wszystko automagicznie ruszyło....to samo pomogło pod XP

ale to nie jest rozwiazanie - wiec HELP - moze to byc wina switcha??(kurde tylko z tymi kompami za APgłównym są problemy...:[ )

wszelakie sugestie mile widziane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APclient podmienia MAC na swój :) switch gupieje, hub jest gupi więc przesyła dalej - oto twój problem. Musisz zmienić go na AP normalny, podłączyć AP-ki po WDSie i już, inaczej tego nie obejdziesz, bo APclient nie jest do takich zastosowań jak u Ciebie. Nie dzieli się sieci za APclient-em, bo nie da się zarządzać taką siecią po adresach MAC. Pakiety dochodzące do AP mają IP kompa a MAC APclienta - i jak wracają też, więc switch durnieje. hub wali w ciemno wszędzie nie sprawdzając MAC i wsio działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm, cos w tym jest ale:

sprawdzilem pakiety i: i na wychodzacych ode mnie(np przez serwer) laduje prawidlowy numer ARP i wszystko dziala - sprawdzilem tez - komputery ktore sa podpiete do glownego AP przez switcha(tak jak serwer) - tez widze bezproblemowo....

natomiast pozostale kompy - beprzewodowo podpiete do głównego AP - jak puszczaja cos po broadcast - u mnie pokazuje sie (ale nie dodaje do tablicy ARP wtedy i dalej nic nie dziala) - jak puszcza do mnie np pinga - to nagle wszystko rusza ->wpis jest dodawany do tablicy ARP

acha - > przy podgladdzie pakietow - wszystkie maja prawidlowy adres MAC - zadne nie sa podmienione - nawet te zza AP glownego - poprostu jak je dodam recznie do tablicy ARP - to dziala wsio normalnie - a same sie nie potrafia dopisac/uzyskac:( - i tego nie rozumiem

edit->2h pozniej - podmienilem switcha - to samo :(

skłaniam sie do Twojej odpowiedzi iNtEnSe - ale jakos nie moge sie z tym pogodzic - zbyt bezsensu mi sie to wydaje

ide robic skrypty do windy i linuxa dodajace te wpisy ARP

jak ktos ma lepszy pomysl to prosze zeby dał znac (acha, jakakolwiek zmiana konfiguracji sieci bezprzewodowej nie bardzo wchodzi w rachube :( , powrót do huba tez nie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to że działa Ci Internet na kompie to fuks.

Podejrzewam, że gdybyś chciał naraz pokorzystać z Internetu z 2 kompów domowych, to zaczęłyby się problemy z dostarczaniem pakietów. Jeśli nie możesz zmienić żadnego AP-ka, to jedyne co Ci pozostaje to zakupienie routera na miejsce nieszczęsnego switcha. Wtedy APklient potraktuje go jako jeden komp i już. A router z NAT-em sobie poradzi z przekierowaniem pakietów. Problem solved!

I tu przestroga dla innych korzystających z AP-klientów - te urządzenia są do podłączania pojedynczych urządzeń! Jak chcecie podłączyć ich więcej to należy to zamaskować routerem (hub to ostateczność) - bo switch pracujący na warstwie MAC nie da rady jak się MAC-e podmieniają w kółko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi