Skocz do zawartości
OhMyGod

Spire WhisperRock IV - opinia

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem go przedwczoraj , wczoraj godzine walczylem ze spodem aby doprowadzic go do urzywalnosci . Spod to tragedia , przejezdzajac palcem czuje sie setki malych rowkow jak na tarce ;/ Wcale nie jest cichy , mam klapniete ucho a slysze go doskonale . Spire pod tym wzgledem nie konkuruje nawet z glupim Titanem (dla mnie identyczna glosnosc , mialem TB5D ) . Titan mial nadodatek lepiej wyszlifowany spod . Pasta ktora jest dodana do kuulera jest beznadziejna , odrazu ja zmienilem . Temperatury niezle jak na kuuler za 50 zl . 45*C w idle na duronie@athlon 9x225MHz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes pewny, ze wyciąga powietrze? Jesli tak to ewidentnie zle zamocowany wiatrak. Powinien dmuchac na radiator.

Wentylator mam tak założony, że jak otworzę obudowę to widać nalepkę na wentylatorze - wtedy wyciąga powietrze. Tak było firmowo założone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes pewny, ze wyciąga powietrze? Jesli tak to ewidentnie zle zamocowany wiatrak. Powinien dmuchac na radiator.

Wentylator mam tak założony, że jak otworzę obudowę to widać nalepkę na wentylatorze - wtedy wyciąga powietrze. Tak było firmowo założone...

To chyba jakis bubel ;-)

Ja mam normalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam troszkę jądro ukruszone w dwóch rogach (b. mało, ale jest). Procek dobrze działa, podkręca się, ale pewnie to jest przyczyną tej wyższej temp) - średnio 55 *C przy przeglądaniu WWW, włączony WinAmp, GG itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wam powiem coś co powali was na kolana i zmieni cały wasz światopogląd :twisted:

:!: załóżcie wiatrak tak, aby wyciągał powietrze z radiatora :!:

dlaczego?.. pewnie pomyśleliście, że jestem stuknięty.. oto dlaczego:

temp w stresie spadła mi o 3* w stosunku do wiatraka dmuchającego :twisted:

dla tych co lubią liczby: po godzinie grzania Prime95 temperatura spadła z 55 na 52 stopnie :wink:

z resztą, co tu dużo gadać.. zapraszam do odwracania ciągu :D

aha, napiszę jeszcze jaki mam obieg powietrza w budzie: tył budy 1 x 80tka wyciągająca 1300rpm, sufit 120tka 1100rpm.. i to wszystko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wam powiem coś co powali was na kolana i zmieni cały wasz światopogląd :twisted: 

:!: załóżcie wiatrak tak, aby wyciągał powietrze z radiatora :!: 

dlaczego?.. pewnie pomyśleliście, że jestem stuknięty.. oto dlaczego:

temp w stresie spadła mi o 3* w stosunku do wiatraka dmuchającego :twisted: 

dla tych co lubią liczby: po godzinie grzania Prime95 temperatura spadła z 55 na 52 stopnie :wink: 

z resztą, co tu dużo gadać.. zapraszam do odwracania ciągu :D

aha, napiszę jeszcze jaki mam obieg powietrza w budzie: tył budy 1 x 80tka wyciągająca 1300rpm, sufit 120tka 1100rpm.. i to wszystko :D

Czy ktos moglby to potwierdzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś po wyszlifowaniu tego coolera (WR IV) i ponownym zmontowaniu i założeniu na procesor po 15 minutach załapałem, że wiatrak na radiatorze został przykręcony odwrotnie, zasysał powietrze z nad radiatora. Po temperaturach z AIDY nic strasznego się nie działo komp pracował przez te 15 min w idle, cpu to AMD 2500+@3100 temperatura cpu była w granicy 45C, w budzie było 30C, pokój 21C.

Po zbadaniu sytuacji wentyl został poprawiony i dmucha na cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem dzisiaj tego whispera i o to moja opinia. temperatura w idle 45 stopni na athlonie 2000@2800 v-core 1.8 1 wyciągający papst w obudowie. Pare dni temu miałem glacialtecha silent breeze III i temperatura 53 w idle. Teraz wady co za beznadziejna zapinka czy ci producenci coolerów to chyba jakieś umowy z amd mają i specjalnie robią te potrójne zapniki żeby ludzie sobie procki kruszyli poradziłem sobie ale jak ktoś 1 raz w życiu będzie to robił daje mu przy nieumiejentnym zakładaniu 90% szans że ujebie procka. I teraz najważniejsza rzecz dla mnie to to jest bardzo głośne na standartowych obrotach jak na mój komp żeby nie powiedzieć kurewsko głośne a wszyscy wy co piszecie że jest ciche to chyba z 5 wentyli macie wyjce wiatraki itp dla kogoś kto ma bardzo wyciszony komp jak ja napewno będzie to za głośne na szczęście są fan mate itp i można przykręcić.pzdr a te 21 b to ściema więc ludziom ceniącym ciszę bez fan matów itp stanowczo odradzam ale przy 2000 obr jest cichutki a mój standart 2700 ma więc nie jest tak żle o żesz w morde mam konroler obrotów pentagrama i na minimum nic nie słychać go mam 53 stopnie w idle więc jednak wypas za 45 zł. ale wyje jak po<span style="color:red;">[ciach!]</span>y na full obrotach może mam walnięty ten cooler też wam metaliczny bzyczy wyje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem dzisiaj tego whispera i o to moja opinia. temperatura w idle 45 stopni na athlonie 2000@2800 v-core 1.8 1 wyciągający papst w obudowie. Pare dni temu miałem glacialtecha silent breeze III i temperatura 53 w idle. Teraz wady co za beznadziejna zapinka czy ci producenci coolerów to chyba jakieś umowy z amd mają i specjalnie robią te potrójne zapniki żeby ludzie sobie procki kruszyli poradziłem sobie ale jak ktoś 1 raz w życiu będzie to robił daje mu przy nieumiejentnym zakładaniu 90% szans że ujebie procka. I teraz najważniejsza rzecz dla mnie to to jest bardzo głośne na standartowych obrotach  jak na mój komp żeby nie powiedzieć kurewsko głośne a wszyscy wy co piszecie że jest ciche to chyba z 5 wentyli macie wyjce wiatraki itp dla kogoś kto ma bardzo wyciszony komp jak ja napewno będzie to za głośne na szczęście są fan mate itp i można przykręcić.pzdr a te 21 b to ściema więc ludziom ceniącym ciszę bez fan matów itp stanowczo odradzam ale przy 2000 obr jest cichutki a mój standart 2700 ma więc nie jest tak żle o żesz w morde mam konroler obrotów pentagrama i na minimum nic nie słychać go mam 53 stopnie w idle więc jednak wypas za 45 zł. ale wyje jak <font color="#FF0000">[ciach!]</font> na full obrotach może mam walnięty ten cooler też wam metaliczny bzyczy wyje ?

U mnie to on max wyciaga 2300 :) Nie wiem jak ty mozesz miec go na 2700, ale jesli masz to nie dziwota, ze ci jeczy ;-) U mnie go slychac, ale nie na tyle zeby sie wyroznial posrod innych wiatraczkow w moim kompie... A napewno nie mozna tego nazwac metalicznym dzwiekiem.... bo chyba bardziej powietrze slysze niz sam coolerek, ale coolerek tez slychac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten coolerek dość długo i wydaje mi się że za te pieniadze to jeden z najlepszych, oczywiście ma jedną dużą wadę że trzeba go szlifować ale to działanie może dać nawet -30C wystarczy przejechać po miedzi pazurkiem i jak będzie tarka to nie ma na co czekać przykład: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=647...ghlight=winbond ,

poza tym to ma wiele zalet

- dość cichy :wink:

- tani :P

- wentyl przezroczysty - więc kupujesz 4 diody świecace (te po 2-3zł) podłaczsz szeregowo w rogach wentyla umieszczsz zaklejasz taśmą klejacą np. podłaczasz do 12V i masz super świecący wentyl :lol:

- duży plus to że dmucha na około czyli na chipset, mosfety i na kondziorki!!! większe np. fsb można dzięki temu uzyskać!!!

:D

ogólnie jak sie da cieniuto pastę i dobrze go szlifnie to warty polecenia !!!

teraz przy 25C w domu mam z odczytu z diody jakieś 51C stress 61C 1.725 V 2200Mhz :wink: odczyt z podstawki jakieś 5-6C mniej :lol:

Pozdrawiam Piotr_the :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zdjełem tego grilla i po pół roku użytkowania wyczyściłem (odkurzyłem) kurz, cały radior był w kurzu. Temp mi spadła przy normalnej pracy(GG, Opera, Winamp) z 52 do 46. Wszystko przy zamkniętej budzie, a przy otwartej spada temp. do 43. Dziwne ale obroty mi spadły z ~3000 do ~2700. Teraz naprawde nie słysze nic jak włącze kompa, ale po jakiś 30 sekundach słysze już zasiłke :(, a zawsze słyszałem WR4. Coolerek jest naprawde w swojej cenie bez konkurencyjny. Dużym plusem jest to, że dmucha na chipset, mosfety i kondziorki. Teraz jeszcze tylko wyszlifować i jakaś porządną pastą posmarować i bedzie to super wentyl. Nie wiem po co kupować jakieś coolery po 150zł jak można kupić tego i troche sie pobawić z nim, a to, że może mieć wydajność troche mniejszą nie czyni go gorszym. Wiadomo, że to nie jest cooler do mocnego OC, ale dla mnie wystarczy.

PS. Sorki za odświeżenie tematu :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To  jest  totalna  porażka  .   Wcale   nie  jest  cichy .   W  końcu  reklama   dzwignią  handlu .

Dokładnie. Sam zmieniłem WRIV na pentagrama m. in. ze względu na chałas.

Wy chyba ludzie głusi jesteście albo macie kompy pozamykane w szafkach i wytłumione słomą :D . Albo nie słyszeliście cichego coolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cisza to rzecz względna. Nie oczekujcie za dużo po coolerze za 40zł. Nie wiem jak inni, ale ja słysze tylko zasiłke. Co za problem zmniejszyć obroty, albo wsadzić jakiegoś innego wentyla do tego WR4 i bedzie po kłopocie. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba go wyszlifować odpowiednio, mój kumpel wyszlifował sobie plus pasta i temp spadła mu o 10stopni. Sam cooler na procu nic nie da, potrzeba jeszcze wentylatorydo budy. Bo nawet jak bede miał super coolera za 200zł, a w budzie duchote to wiecie sami jaki bedzie resultat. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak po 4 miesiącach przekonserwowałem Spire WR IV (wyczyszczenie starej pasty, odkurzenie, odtłuszczenie, danie nowej pasty) zauważyłem zarówno spadek temperatury Durona1600@2100 jak i to, że przy mniejszych obrotach tak o około 200-300 rpm.

Więc warto raz na 6 miechów wykonać tych parę czynności (chyba, że ktoś ma obawy o ukruszenie jądra)

Co do głośnej pracy:

Jak ktoś słyszał box coolera to Spire WR IV będzie cymes zamiana tego ostatniego na Pentagrama albo Zallmana 7000 to cisza a co mają powiedzieć posiadacze systemów bez wentyli lub WC. Cisza apsolutna.

Zawsze będzia za mało, za wolno za głośno no chyba chodzi o nagłośnienie pomieszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko!

Zakupilem wczoraj WhisperRock IV SPA04B4, wywalilem stary went. i wsadzilem na procka. Niestety po odpaleniu, po 2-3 sek. wylacza mi sie komp.

Przyjrzalem sie nowemu i staremu went. i okazalo sie ze jest roznica oprocz oczywiscie modelu i typu; w pradzie. Stary ciagnal przy 0.17A a nowy jedzie na 0.15A, oczywiscie obydwa na 12V. Nie wiem czy zmienia sie gdzies cos takiego, czy programowo (BIOS) czy raczej sprzetowo (jakies zworki). Prosze o rade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu gdzie szukasz to napewno nie ma problemu.

Szukaj

- źle zamontowany radiator na procesorze (zamało pasty, zadurzo pasty, zły styk, cooleer oparł sie o część socetu, nie kręci wentyl, wentyl założony złą stroną)

- problemy z procesorem :( (co napewno Ciebie nie dotknęło ukruszone jądro na nieszczęście to i kura piardnie)

- inne sytuacje przy montażu mobo do budy po wymianie coolera

Sprawdź temperaturę po starcie kompa wejdź do BIOSu i tam patrz co się tam dzieje z temp. fakt 3s to nawet za mało na BIOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotko mowiac to za taka cene (na allegro 35zł) nic lepszego nie znajdziesz. Jest super cichy, ale tylko przez pierwszy miesiac, bo pozniej to juz sie powoli zaczyna suszara robic. Nie pomoglo nawet wyczyszczenie wiartaczka i naoliwienie go. Ale zalorzylem wiatrak z jakiego starego zasilacza na 7V i smiaga az milo :D

Durex 1600@2000 [standard - 1,5V] w windzie 34C po dlugiej rundce w "Quake 3" 45C :D Pasta Arctic Ceramique

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1700@227x9 przy 1.85 (faktyczne 1.88)

Przod 120x120 TT ~78CFM

Tyl 80x80 Jakies gowno 26CFM

Spire WR4(nie szlifowany) 2800rpm i w stresie 43-44oC (prime heat test 2h)

NB 24oC

Pasta - Artcic ceramiq ...

Buda midi tower zamknieta. Temp sprawdzane miernikiem :)

Podam tylko ze bez tej 120x120 temp.

Proca ~52oC

NB ~44oC

TRzeba miec dobra cyrkulacje powietrza jeszcza...

Aha i zdejmijcie gorna oslonke. Temp spada gdyz przeplyw jest lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla kogoś WR4 jest za głośny, to proponuję Speedfanem zmniejszyć jego obroty do ok. 1700. Wtedy cichy napewno jest, a temp nieznacznie wzrasta. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi