Gość EaC Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 witam! kupilem chlodzenie Spire WhisperRock IV SPA04B4 i nie wiem w jaki sposob je zalozyć ... jest to moj pierwszy kontakt z chlodzeniem . prosze o kilka wskazowek jak je zalozyc ... pozdrawiam , z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Dopasuj wcięcie na spodzie radiatora do wypukłości na sockecie. Oczywiście nałóż troche pasty na rdzeń procka. :D Zaczep jedną końcówkę uchwytu o socket. Następnie drugą końcówke musisz baaardzo mocno nacisnąć (przy pomocy śrubokręta - tam jest takie "uszko" widać na zdjęciu i właśnie w nie włóż końcówke śrubokręta i dociśnij). Tylko uważaj żeby nie ukruszyć rdzenia procka i żeby ci sie śrubokręt nie obemknął i żebyś dziury w płycie nie zrobił :-P . Niestety nie rozwiązali zakładania zapinki w prosty sposób i trzeba użyć do tego sporo siły i dużo ostrożności. Jeśli ta zapinka nie wskoczy ci za pierwszym razem na wszystkie "ząbki" to nie próbuj dalej i nie przesuwaj coolerka. Po prostu spróbuj od nowa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) Mam 2 pytanka: 1. Spire WhisperRock V SPA04B4-U <--- czy ten sprzet pasuje do Athlona 1.0 ??? 2. Czy w cenie 30 zl ten wiatrak jest najcichszy ? czy moze sa jeszcze cichsze ? Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez vcarter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivam Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Mam 2 pytanka: 1. Spire WhisperRock V SPA04B4-U <--- czy ten sprzet pasuje do Athlona 1.0 ??? 2. Czy w cenie 30 zl ten wiatrak jest najcichszy ? czy moze sa jeszcze cichsze ? 1404942[/snapback] 1. Pasuje. Athlony są na Socket A, a ten cooler jest właśnie na taką podstawkę. 2. Cichy... Hmm... cisza to pojęcie względne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 2. Cichy... Hmm... cisza to pojęcie względne :) 1404991[/snapback] czyli w tej cenie cichszego nie ma ? no bo chyba ten wentylatorek jest w miare cichy ?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivam Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 czyli w tej cenie cichszego nie ma ? no bo chyba ten wentylatorek jest w miare cichy ?? :) 1405880[/snapback] Niech będzie - cichy jest. W porównaniu ze zwykłymi coolerami, to jest cichy. Chociaż ja wyczuliłem się na hałas i skręciłem go Fan Mate'm na 2100 obrotów (jest OK). Jednak każdy, kto do mnie przyjdzie mówi mi, że mam cichy komputer. Wszyscy to zauważyli ;) W tej cenie warto brać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Ozda Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) co prawda teraz mam go na grafie :D ale jak siedział na procu (opis) tempki na niekręconym w stresie 43 max bardziej go nieogrzałem w tym przedziale cenowym to cięższko o coś leprzego Edytowane 3 Maja 2005 przez Dr_Ozda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Mam takie pytanie... Drugiego kompa mam w częściach (Athlon 850MHz) i myśle czy czasem WR IV nie schłodziłby go na pasywnym... Chodzi o maksymalna cisze!!! niskim nakładem pieniędzy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 On jest cichy - jak się spowolni wiatraczek. Do słabego procka mozna od razu puścić na 7V (czerowny + żółty kabelek) i zapomnieć o sprawie. A jak potrzeba więcej, to przydaje się regulacja obrotów - ja mam na mobo funkcję QFAN, i to załatwia sprawę chłodu i ciszy :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 (edytowane) ja tez mam WhisperRock IV i byl cichy ale na poczatku... temp mam 45-50stopni w stresie, chwilowo w ciasnej budzie srednio wentylowanej... przymierzam sie do kupna nowej duzej budy Chifteca oraz zamiany oryginalnego wiatraczna na ARCTIC COOLING FAN PRO TC z czujnikiem oraz 4 dodatkowe w obudowie 80x80mm + 1x 120x120mm puszczony na 6-8V i licze na dobra i przede wszystkim cicha wentylacje, mam nadzieje ze temp za bardzo nie wzrosnie na procku... w przyszlosni zamontuje jeszcze chlodzenie na grafice oraz pamieciach i jakis cichy wiatraczek na chipset plyty bo aktualnie nie ma nic a tak to moze zyskam z 1stopien mniej w budzie... mam nadzieje ze bedzie cichutko i ladnie chodzilo i chlodzilo... tylko zastanawiam sie jeszcze jak dlugo bedzie chicho??? wie ktos moze cos o tych ARCTIC COOLING FAN PRO TC - czy dlugo cicho pracuja??? Edytowane 15 Maja 2005 przez Szpakos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 (edytowane) mam ten wiatrak jest cichy - teraz najglosniejszy jest wiatrak w karcie graficznej ;-) 1 rzecz mnie zastanawia - kupilem jeszcze wiatrak do zasilacza wsadzilem oba wiatraki i podlaczylem kabelki z obydwu wiatraczy no i ani w biosie ani w windowsie nie pokazuje mi obrotow - wie ktos moze czemu ? kable sa wsadzone ... 2 rzecz to przez to ze tych obrotow nie wyswietla to chyba zle chlodzi - bo temperatura procka jest na poziomie 56 stopni w porywach do 60 ... wie ktos co z tym zrobic ??? Edytowane 16 Maja 2005 przez vcarter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 (edytowane) vcarter jaką masz płyte jakiego proca? Ile sropni na dworze i ile wiatraków w budzie. Wszystko jest ważne. Ja na moim durniu 1800@1,275v AS5 oraz szlif na lustro (buda otwarta non stop i 2 wiatraki wyciągowe) mam temperature 44*C (odczyt z diody proca) Dr_Ozda ile Twój Dureń potrzebował v do osiągnięcia 2,2GHz? Jaką masz serie i kolorek proca. Edytowane 30 Maja 2005 przez Jaro-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Witam wszystkich. Piszę ponieważ mam problem wentylatorem o którym jest ten temat. Zakupiłem go niedawno i według specyfikacji ma robić 2300 obrotów na minutę. Nie wiem czy to wina mojej płyty głównej czy wentylatora ale u mnie on robi albo 2816 albo 2766 RPM. Jak można to naprawić - przez to wentyl jest głośniejszy. W stresie mam 41 stopni, czy to dobrze? Zero wentylacji w obódowie, nielicząc zasilacza. --------------------------------------------------------------------------------------------- Sempron2400+@2700+(194*10) ECSN2U400-A 2*256GOODRAM (7-3-3-2) Chieftec 360W ten z dwoma wentylami 5200U (305/610) Spire WhisperRock IV robiący 2800RPM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _ANTEK_ Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 ja kupilem WR2 i mam go od ponad roku. nieslyszalny to on nie jest ale jak sie pusci obroty na minimalne to na prawde jest cichy. ogolnie polecam, moze V jest cichszy od IV ale 4 ma wyglad prawdziwego wentylatora a nie jakiegos wynalazku. polecam, mozna teraz za grosze kupic uzywane. :) OT odswiezam temat /OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...